Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser 2 november

Annons
---

NÖJE

---

Robbie Williams till Sverige

Stockholm (PM)

Robbie Williams kommer till Sverige i sommar. Ännu är datumet för konserten inte spikat, men det rör sig om en utomhuskonsert, skriver Expressen.

- Troligen kommer den att ske i Göteborg eller Stockholm, säger Catarina Oscarsson på EMA Telstar.

Den 9 november ska en detaljerad turnéplan publiceras på den brittiska stjärnans hemsida. Robbie Williams, som nyligen släppte plattan "Intensive care", uppträdde senast i Sverige för två år sedan. (PM)

---

Regina Lund gästar "Maratondansen"

Göteborg (PM)

Skådespelerskan Regina Lund, rapparen Peshi, Ralf Gyllenhammar från hårdrockgruppen Mustasch och Cecilia Nordlund från Monkeystrikes. När Backa Teater sätter upp musikalklassikern "Maratondansen" är det inga dåliga gästartister man har lyckats locka till teatern i Göteborg.

Regina Lund och de övriga gästartisterna fyller på en ensemble som bland annat består av Johan Friberg Ylva Gallon, Anna Harling och Maria Hedborg. Premiär för den tragiska berättelsen om en danstävling i Hollywood 1935 blir det den 10 december. (PM)

---

Marklund tillbaka i Melodifestivalen

Stockholm (PM)

SVT möblerar om i produktionen av Melodifestivalen 2006. Bland annat är koreografen och producenten Hans Marklund tillbaka bakom kulisserna. Han jobbade med Melodifestivalen 1996, 1999 och 2000 (då även Schlager-EM) och har satt upp shower med artister som Magnus Uggla, After Dark, Jerry Williams och Björn Skifs. Marklund ska jobba som mellanaktsproducent och programledarcoach. (PM)

---

Olivia de Havilland hyllas av Oscarakademin

Los Angeles (PM)

"Borta med vinden"-skådespelerskan Olivia de Havilland ska hedras av Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Enligt BBC News kommer man bland annat att visa klipp ur den 89-åriga filmlegendens karriär vid en gala i Los Angeles i juni. Olivia de Havilland har nominerats till fem Oscarstatyetter, den första för rollen som Melanie Hamilton i "Borta med vinden". Hon vann sin första Oscar 1946 för sin roll i "To each his own" och sin andra för rollen som Catherine Sloper i "Arvtagerskan".

Olivia de Havilland föddes 1916 av engelska föräldrar i Tokyo. Hon gjorde sin filmdebut som Hermia i teaterpionjären Max Reinhardts uppsättning av Shakespeares "En midsommarnattsdröm" 1935. I åtta filmer var hon Errol Flynns motspelerska. (PM)

---

Svensk film prisad i Italien

Milano (PM)

Den svenska filmen "Pappa Dallas" av Jens Lind har vunnit förstapriset på den 23:e internationella festivalen för sportfilm i Milano. Filmen, som skildrar fritidsledaren och boxningstränaren Diabaté Dialy Morys arbete med ungdomar i Malmöförorten Rosengård, vann i kategorin "sport och samhälle".

I dokumentären får tittarna dessutom följa Dallas till Senegal, där delar av hans familj bor. Dit reser han för att träffa mouridismens högste andlige ledare som ger honom kraft att fortsätta sitt energikrävande arbete. Filmen sändes för första gången i SVT den 14 januari förra året.

- Vi är jättestolta! Det här visar att det finns stort intresse för sport utifrån andra vinklar än bara resultat, säger SVT Sports Mathias Engstrand i ett pressmeddelande. (PM)

---

Radio för uttråkade hundar och katter

Stockholm (PM)

Nu har alla hundar, katter, hamstrar och papegojor som är ensamma när husse och matte är på jobbet fått en egen radiostation.

"Var snäll mot brevbäraren, han gör bara sitt jobb", säger programledaren på nätradiostationen DogCatRadio.com lugnande. I nästa ögonblick lägger hon Elvislåten ´Hound dog´ på skivtallriken", berättar New York Times

Tanken är att mänskliga röster och passande musik på radio ska skingra oro och rastlöshet hos husdjur som lämnas ensamma på dagarna. Adrian Martinez, som startade stationen i juni, säger att han fick idén från sin katt när han märkte vilken lugnande effekt det hade när han spelade musik för den.

Stationen gör också reportage från parker där många rastar sina hundar. Man har också startat en spansk timme varje dag för djur som är vana vid att höra spanska röster och latinomusik. (PM)

---

Reese Witherspoon i journalistthriller

Hollywood (PM)

Reese Witherspoons produktionsbolag Type A Films jobbar med en thriller kallad "The reckoning". Witherspoon själv är aktuell för huvudrollen i filmen, som handlar om en fotograf som åker till Kambodja för att bevaka jakten på en amerikansk pilot som sköts ner under Vietnamkriget. Manuset bygger på en bok av Jeff Long. Ted Tally ("Red dragon", "När lammen tystnar") skriver manus, uppger Hollywood Reporter. (PM)

---

Ciara följer upp "Goodies"

New York (PM)

R&b-artisten Ciara ger sig in i studion mot slutet av året för att spela in uppföljaren till debutalbumet "Goodies". Sedan den släpptes förra året har Ciara spelat in filmen "Rumble" och i december ska hon värma upp för Gwen Stefani under en serie konserter. Bland producenterna på "Goodies" fanns Missy Elliott och Lil Jon. Ciara hoppas kunna anlita nya tunga namn till uppföljaren och enligt Billboard finns Kanye West med i planerna. (PM)

---

Ett års fängelse för inbrott hos Aniston

Los Angeles (PM)

En man har dömts till ett års fängelse efter att ha brutit sig in på Jennifer Anistons egendom i Malibou. Mannen klättrade över ett nästan tre meter högt stängsel för att ta sig in på Hollywoodstjärnans tomt. Aniston var inte hemma men mannen togs omhand av hennes personal. Mannen har utöver fängelsestraffet dömts till att genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Han får inte heller vistas i närheten av skådespelerskan de närmaste tio åren, skriver Reuters. (PM)

---

Annika Leone tar över efter Ebba von Sydow

Stockholm (PM)

Ebba von Sydows efterträdare på Expressens fredagsbilaga har utsetts. Det blir 30-åriga Annika Leone som tar över posten, uppger Dagens Media. Annika Leone är för närvarande chefredaktör för tidningen Solo. Tidigare har hon bland annat varit nöjesredaktör för Vecko-Revyn.

Ebba von Sydow lämnar Expressen för att bli chefredaktör för just Vecko-Revyn. (PM)

---

"Idol" med softa toner

Stockholm (PM)

TV4: talangjakt "Idol" går vidare. Sex deltagare är kvar och temat när en av dem ska röstas bort är cocktailmusik. Den sjätte finalen i "Idol" sänds fredagen den 4 november. (PM)

---

Faktarutor:

Kvarvarande finalister i "Idol":

---

Måns Zelmerlöw 19 år, från Lund

Låt: "It´s not unusual" - Tom Jones

---

Agnes Carlsson 17 år, från Vänersborg

Låt: "Can´t take my eyes off you" - Frankie Valli

---

Elina Nelson 17 år, från Torna Hellestad

Låt : "What a wonderful world" - Louis Armstrong

---

Sebastian Karlsson 20 år, från Morgongåva

Låt: "Quando, Quando, Quando" - Engelbert Humperdinck

---

Sibel Redzep 18 år, från Kristianstad

Låt: "I wanna be loved by you" - Marilyn Monroe

---

Jens Pääjärvi 17 år, från Altersbruk

Låt: "Moondance" - Van Morrison

---

KULTUR

---

Paganinis fiol pris i tävling

Moskva (PM)

Ett musiksällskap i Moskva har lagt vantarna på ett åtråvärt pris för sin årliga fioltävling. Violin Art Foundation har köpt en fiol som ägdes av virtuosen Paganini på 1700-talet. Man betalade motsvarande åtta miljoner kronor för instrumentet på Sotheby´s auktion i London. Fiolen är byggd av Carlo Bergonzi, en av Italiens mest ansedda instrumentmakare. Den som vinner Violin Art Foundations tävling får lov att utnyttja fiolen i ett år, skriver BBC News. (PM)

---

Hulténskt magasin byggs på Moderna

Stockholm (PM)

Pontus Hultén fattade nyligen beslutet att donera sin imponerande privata konstsamling till Moderna museet. Ett av villkoren bakom donationen är att även de verk som inte visas på museet ska göras tillgängliga för allmänheten i ett användarvänligt magasin. Visningsmagasinet ska ritas av Hulténs vän och tidigare samarbetspartner Renzo Piano, som bland annat har ritat Centre Pompidou i Paris. Byggnaden väntas stå färdig inom två till tre år.

Pontus Hulténs samling består av 700 verk av bland andra Salvador DalÃ, Constantin Brancusi, Marcel Duchamp, Max Ernst, Roy Lichtenstein, Jean Tinguely, Niki de Saint Phalle och Andy Warhol. Hultén blev chef för Moderna museet 1960. Under hans chefsperiod fick publiken bland annat ta del av uppmärksammade utställningar som "Rörelse i konsten", med bland andra Jean Tinguely och PO Ultvedt, och "4 amerikanare" med bland andra Robert Rauschenberg och Jasper Johns. 1974 blev Hultén chef för Centre Pomidou och därefter för MoCA i Kalifornien, Palazzo Grassi i Venedig och Museum Jean Tinguely i Basel. (PM)

---

"Konstnären bör straffas"

Oslo (PM)

Norge är i uppror efter konstnären Malos påstående att han har använt askan efter Edvard Munchs målningar "Skriet" och "Madonna" i sina egna gipsmasker.

- Dödsstraffet är ju borttaget i Norge för länge sedan, med undantag av krigstider, men i alla fall så borde det göras en polisanmälan mot konstnären, säger Marit Lange, seniorforskare vid Nasjonalmuseet, till NRK.

Malo ställde ut sina gipsmasker, som alla föreställer Edvard Munch, på Kunsthøyskolen i Oslo i helgen. Utställningen fick stor uppmärksamhet sedan konstnären gick ut i tidningen Naeringsliv och hävdade att det var han som beordrade att "Skriet" och "Madonna" skulle brännas - och att han dessutom rört ned askan i gipset. Om Malo talar sanning riskerar han fängelse i sex år. Men de allra flesta tror att konstnären har försökt väcka uppståndelse med sitt uttalande och därigenom göra pr för sin utställning.

- Vem kan ta honom på allvar efter detta? Han kan kanske få ett jobb på en reklamfirma eller något sådant, men jag tror att hans namn som bildkonstnär kommer att vara ödelagt för alltid, säger Marit Lange. (PM)

---

Bibi Andersson hyllar Ibsen

Oslo (PM)

Ett knippe världsberömda kvinnliga skådespelare kommer till Norge för att närvara vid invigningen av Ibsen-jubileet den 14 januari. Bland de kända Ibsen-uttolkare som dyker upp i Oslo finns Vanessa Redgrave, Glenda Jackson, Ghita Nørby, Bibi Andersson och Liv Ullmann, skriver Aftenposten.

Temat för invigningsfesten är "Ibsen som generator og inspirator". De inbjudna gästerna kommer till Oslo Rådhus för att tala om vilken position den norske nationalskalden har utomlands och varför världen ständigt låter sig inspireras av honom. Hittills har 3 000 programpunkter bokats in under Ibsenåret 2006 i Norge och i utlandet. (PM)

---

Rekord för Halmstadgruppen

Stockholm (PM)

Intresset för Halmstadgruppens måleri slår rekord just nu. På Bukowskis Moderna såldes på tisdagskvällen Erik Olsons plangeometriska målning "Diagonal komposition" för 560 000 kronor - vilket är drygt 200 000 kronor mer än det tidigare rekordet. Samtidigt gick Sven Jonsons "Stilleben med citron" för 370 000, vilket är en ökning med drygt 100 000 kronor av föregående rekord.

Den plangeometriska perioden var annars ganska kort för Halmstadgruppen. Konstriktningen uppskattades inte av publiken på 1920- och 1930-talen. I dag tillhör plangeometrin den mest uppskattade delen av Halmstadgruppens konstnärskap. (PM)

---

Roman lanseras med hjälp av "Lost"

Los Angeles (PM)

Det amerikanska tv-bolaget ABC rider vidare på framgångarna med serien "Lost" som i Sverige visas i TV4. Dess systerbolag Hyperion, som ger ut böcker, ska lansera romanen "Bad twin" med hjälp av tv-serien. Manusförfattarna har fått i uppdrag att skriva in en figur kallad Gary Troup i "Lost". Han lämnar in ett bokmanus till förlaget Hyperion och försvinner i flygkraschen som utgör startskottet för serien. Karaktärerna på ön ska hitta en kopia av manuset lagom till att boken finns i handeln, skriver Reuters.

Gary Troup existerar inte i verkligheten utan är ett alias för en "välkänd kriminalförfattare" som Hyperion anlitat. Vad handlar boken om då? Den beskrivs som en privatdeckarhistoria om en arvinges jakt på sin försvunna tvilling. (PM)

---

Toulouse-Lautrec slog rekord

New York (PM)

Målningen "Tvätterskan" av den franske konstnären Henri de Toulouse-Lautrec slog rekord på auktionsfirman Christie´s i New York på tisdagen. Den såldes för drygt 175 miljoner kronor, nästan dubbelt så mycket som vid en försäljning av samma tavla för åtta år sedan, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Porträttet av en kvinna som kikar ut genom ett fönster målades 1886-1887. Henri de Toulouse-Lautrec brukar räknas till postimpressionisterna och har alltid varit en stor favorit på de moderna konstauktionerna. "Tvätterskan" infriade de förväntningar som Christie´s hade ställt på målningen före tisdagens auktion. Verket hade värderats till mellan 157 miljoner och 196 miljoner. (PM)

---

Näringslivet ger lite till kulturen

Stockholm (PM)

Näringslivet är dåligt på kultursponsring. En undersökning gjord av marknadsundersökningsbolaget Temo visar att kulturen får nöja sig med en femtedel av näringslivets totala sponsringsbudget. Den traditionella kulturen får minst pengar - bara sju procent, skriver Svenska Dagbladet.

- Det går inte att säga att andelen pengar minskat, men det ser ut som att den moderna kulturen tar pengar från det som tidigare gick till de traditionella institutionerna, säger Peter Wiklund, sponsoranalytiker på Temo.

Den största mottagaren av sponsorpengar är annars idrotten som får 60 procent av pengarna. Välgörenhet eller så kallad social sponsring har ökat sin andel till 23 procent.

- Idrotten uppfattas som mer tillgänglig och projekten är tydliga. Samma gäller den sociala sponsringen, men med kulturen uppfattas det som att motprestationen är liten, säger Peter Wiklund. (PM)

---

Napoleons tand till salu

Swindon (PM)

En av Napoleons tänder säljs på auktion i England. Auktionshuset i Swindon räknar med att priset på gadden ska bli över 110 000 kronor. Tanden är en hörntand från den högra sidan i överkäken och den kommer från en man i 40-årsåldern. Men att det verkligen är Napoleons tand är svårt att bevisa. Tanden ska ha dragits ut när den före detta kejsaren och härföraren var tvingad i exil på ön Sankta Helena, skriver The Guardian. (PM)

---

Mer läsning

Annons