Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser 22 november

Annons
---

NÖJE

---

Lundells krogshow till Göteborg?

Stockholm (PM)

Ulf Lundell avslutade nyligen en serie med 15 konserter på Stockholmskrogen Tyrol. Projektet har gett mersmak och nu spekulerar Göteborgs-Posten i om det blir en repris i vår i Göteborg. Catarina Oscarsson på bokningsbolaget EMA Telstar medger att det finns planer och att terrängen sonderats - men än är inga avtal påskrivna. Restaurangen Trädgår´n ligger i så fall bäst till, enligt vad tidningen erfar, och en trolig starttid för konserterna är "en bit in på våren". (PM)

---

"Edward Scissorhands" blir dansföreställning

London (PM)

Filmen "Edward Scissorhands" från 1990 har inspirerat till en ny dansföreställning i London. Det är koreografen Matthew Bourne som sätter upp föreställningen om pojken som begåvats med saxar i stället för fingrar.

- Det är ett stycke teater som har inspirerats av en film vi alla älskar. Men det måste överraska folk som känner till filmen riktigt väl, säger han till New York Times.

"Edward Scissorhands" har premiär på Sadler´s Wells i London den 23 november och kommer senare att turnera i Storbritannien, Japan och Korea. 30 dansare gestaltar berättelsen, med Sam Archer i den huvudroll som Johnny Depp gjorde i Tim Burtons fantasieggande film. (PM)

---

Stort intresse för "Seinfeld"-höjdare

New York (PM)

Sju år efter seriens svanesång är "Seinfeld" fortfarande en tittarfavorit. Många länder sänder regelbundet repriser av serien, upp till två timmar per dag. Jerry Seinfeld, Jason Alexander, Julia Louis-Dreyfus och Michael Richards får fortfarande dagliga bevis på uppskattning från tittarna.

- De flesta tv-serier blir reliker ett par år efter nedläggningen. Men vi får fortfarande respons från folk på gatan - som om vi fortfarande gjorde serien, säger Jerry Seinfeld när kvartetten möts på nytt för att lansera nya dvd-utgåvor.

Han får medhåll av Alexander:

- Jag får höra det hela tiden, "Vi går och lägger oss med er - vi missar aldrig ett avsnitt. (PM)

---

Ny Red Hot Chili Peppers-skiva i april

Los Angeles (PM)

Anthony Kiedis, Flea och de andra i Red Hot Chili Peppers släpper sitt nionde album i april. Enligt Rolling Stone blir titeln "Stadium arcadium". För tillfället ägnar sig Red Hot Chili Peppers åt att mixa skivan. Basisten Flea säger att de sju månaders låtskrivande som föregick inspelningsperioden resulterade i väldigt många låtar, vilket gör urvalet komplicerat.

- Vi är så inne i arbetet att det är svårt att få överblick, men vi tror att det är det bästa vi gjort, säger han. (PM)

---

Videotoppen vecka 47

Stockholm (PM)

1. (ny) Världarnas krig

2. (ny) Afrikanen - Wallander

3. (1) Sahara

4. (2) Star wars: episod III

5. (6) Surviving Christmas

6. (3) Sin City

7. (5) Gisslan

8. (4) Kingdom of heaven

9. (7) Mörkret - Wallander

10. (11) Cursed (PM)

Källa: Sveriges Videodistributörers Förening, SVF.

---

Videotoppen vecka 47

Stockholm (PM)

1. (ny) Världarnas krig

2. (ny) Afrikanen - Wallander

3. (1) Sahara

4. (2) Star wars: episod III

5. (6) Surviving Christmas

6. (3) Sin City

7. (5) Gisslan

8. (4) Kingdom of heaven

9. (7) Mörkret - Wallander

10. (11) Cursed (PM)

Källa: Sveriges Videodistributörers Förening, SVF.

---

KULTUR

---

Gustaf Olivecrona har avlidit

Stockholm (PM)

Författaren och journalisten Gustaf Olivecrona har avlidit efter en längre tids sjukdom. I mitten av 60-talet ändrade han villkoren för politisk tv-journalistik tillsammans med kollegorna Åke Ortmark och Lars Orup. Trion - som kallades de tre O:na - drev en linje där tuffa frågor till makthavarna blev modellen. Olivecrona gav ut en rad faktaböcker med samhällsanknytning och verkade även som krönikör. Han blev 81 år gammal. (PM)

---

Peter Birro på stödgala i Göteborg

Göteborg (PM)

Innan Peter Birro slog igenom som författare och dramatiker ägnade han sig år rockmusik, bland annat i bandet The Christer Petterssons. Den 15 december återupplever han gamla tider under en julkonsert i Hammarkullens kyrka i Göteborg. Han, Emrik Larsson, Ulf Dageby och Nabila finns bland artisterna och intäkterna går till barn som far illa i samhället. (PM)

---

Turners Venedig-vy säljs på auktion

London (PM)

Senaste gången Joseph Mallord William Turners Venedig-målning "Guidecca, La Donna della Salute and San Giorgio" visades offentligt var 1975. Nu får allmänheten chansen igen - inför försäljningen av verket. Enligt The Guardian väntas målningen slå brittiskt försäljningsrekord när den säljs på Christie´s i New York. Experterna tror att Turner-målningen går under klubban för omkring 120 miljoner kronor.

William Turner gjorde målningen i Venedig 1840. Den föreställer Guidecca-kanalen med kyrkan San Giorgio i centrum. Konstkritiker menar att den tydligt visar hur den brittiske målaren förebådade impressionismen. Målningen visas på Christie´s i London fram till den 15 december. (PM)

---

Dylan-dikter sålda på auktion

New York (PM)

En samling dikter skrivna av en ung collegestudent vid namn Robert Zimmerman såldes på måndagen på auktion i USA för omkring 630 000 kronor. Att Zimmerman senare i livet skulle bli en världsberömd artist under namnet Bob Dylan spelade självklart roll för det stora intresset för dikterna.

Enligt nyhetsbyrån Reuters skrevs diktsamlingen "Poems without titles" 1960 och innehöll 16 handskrivna sidor. De flesta av dikterna är signerade "Dylan" eller "Dylanism", vilket är den tidigaste Dylan-signatur som är känd. Dikterna köptes av en anonym europeisk samlare. (PM)

---

Göteborgssymfoniker mister chefdirigent

Göteborg (PM)

Mario Venzago slutar som chefdirigent för Göteborgs symfoniorkester. Efter den långa perioden med Neeme Järvi som chefdirigent blev den följande kortvarig. När det nuvarande kontraktet går ut 2007 förlängs det inte. Mario Venzago och Göteborgs symfoniker meddelar att man tagit beslutet i samförstånd. Han kommer att fortsätta som gästdirigent, vilket även innebär planer på inspelningar och turnéer.

- Jag har alltid betraktat mig som en "övergångsdirigent", med uppgiften att föra Göteborgs symfoniker från sitt omfattande samarbete med Neeme Järvi till den nya okända framtid som alltid följer efter ett långvarigt samarbete, säger Venzago i ett pressmeddelande.

Orkestern inleder nu sökandet efter en ny chefdirigent. (PM)

---

Mer läsning

Annons