Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser 24 oktober

Annons
---

NÖJE

---

Kvinnliga fångar skriver åt Kajsa Grytt

Stockholm (PM)

Kajsa Grytt tar hjälp av kvinnliga fångar på sitt kommande album. Hälften av låttexterna är skrivna av sex kvinnor inifrån Färingsö och Hinseberg. Resultatet har blivit starka, utlämnande, vackra och hårda texter, skriver Kajsa Grytt i ett pressmeddelande.

Förutom musiken arbetar Kajsa Grytt på ett motivationshem för kriminella och missbrukare. Genom att se hur lite resurser som satsas just på kvinnorna vill hon sätta fokus på kvinnliga fångars situation och låta dem få tala själva.

Producent till albumet blir Jari Haapalainen som också arbetat med Moneybrother och Ed Harcourt. Plattan släpps i mars nästa år. (PM)

---

Politiker sågar SVT:s "Toppkandidaterna"

Stockholm (PM)

SVT:s dokusåpa "Toppkandidaterna" får hård kritik redan innan den börjat sändas. Framför allt är det politiker som sågar programmet där deltagarna ska driva egna valkampanjer, skriver Dagens Media.

- Dokusåpan tar ju fullständigt bort anledningen till varför människor bör engagera sig politiskt. Jobba politiskt gör de som brinner för det. Det kan jag inte se att det går att få till i en dokusåpa med ett pris på 250 000 kronor, säger Pernilla Gunther, kristdemokratisk deltidspolitiker i Trollhättan.

I Aftonbladet har den socialdemokratiske riksdagsmannen och "Robinson"-deltagaren Jan Emanuel Johansson kritiserat "Toppkandidaterna" som han betecknar som "en otroligt dålig idé". Även Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap, är kritisk. Han men att programmet undergräver partidemokratin. (PM)

---

"Maffiabröder" bästa filmen

London (PM)

Martin Scorseses gangsterrulle "Maffiabröder" har utnämnts till den bästa filmen i världen. Valet gjordes av en grupp filmexperter i tidskriften Total Film magazine.

Ett överraskande val, kanske, med tanke på att maffiafilmen "Gudfadern" som brukar hamna i topp på liknande listor här bara fick en femteplacering. Tvåa blev Alfred Hitchcocks "Studie i brott" och trea Steven Spielbergs skräckklassiker "Hajen".

- Att välja listan med 100 filmer framkallade ändlösa gräl och debatter, men vi tror att vi har ställt samman den definitiva listan, säger en talesman för Total Film. "Maffiabröder" har allt - story, dialog, skådespelarinsatser och teknik. (PM)

---

Faktarutor:

VÄRLDENS BÄSTA FILMER:

1. "Maffiabröder"

2. "Studie i brott"

3. "Hajen"

4. "Fight club"

5. "Gudfadern: del två"

6. "Citizen Kane"

7. "Tokyo story"

8. "Rymdimperiet slår tillbaka"

9. "Sagan om ringen"-trilogin

10. "Det ligger i blodet"

---

"Sopranos"-skådespelare gör indiefilm

Los Angeles (PM)

Skådespelarna i "Sopranos" går vidare och spelar under hösten in den maffiabaserade indiefilmen "Brooklyn". Filmen består av fyra korta delar som handlar om livet i Brooklyn för en handfull människor. Skådespelerskan Sharon Angela från "Sopranos" gör sin regidebut i den ena kortfilmen. Andra skådespelare som känns igen från "Sopranos" är Richard Portnow, Vincent Curatola och Katherine Narducci. Producenten Jon Sheinberg liknar filmen vid "New York Stories"-antologin och menar att filmteamet försöker fånga humorn i vardagslivet, skriver Hollywood Reporter. (PM)

---

Rapparen Cam´ron skjuten

Washington (PM)

Rapparen Cam´ron sköts natten mot söndagen i bägge armarna efter att ha vägrat lämna över sin Lamborghini åt en biltjuv, skriver nyhetsbyrån AP. Det var när Cam´ron stannade för rött ljus som en man försökte stjäla bilen. Rapstjärnan vägrade stiga ur bilen och försökte i stället åka därifrån då mannen avlossade ett skott som gick genom båda Cam´rons armar, uppger hans manager. (PM)

---

Jamie Cullum till Sverige

Stockholm (PM)

I somras gjorde han en bejublad konsert på Cirkus i Stockholm. Den 1 februari kommer den brittiske jazzpianisten Jamie Cullum tillbaka till Sverige för en konsert på Annexet i Stockholm. Nyligen släpptes hans andra album "Catching tales" som överlag fick fina recensioner. (PM)

---

Etta på Englandslistan - tack vare internet

London (PM)

Sheffieldbandet Arctic Monkeys har tagit sig upp på Englandslistans förstaplats - mycket tack vare en framgångsrik kampanj på internet. Enligt The Guardian har popgruppen använt sig av nätet för att bygga upp en lojal bas av fans. De har också uppmuntrat fansen att byta låtar med varandra. I maj fick Arctic Monkeys skivkontrakt med Franz Ferdinands skivbolag Domino Records. Arctic Monkeys låt "I bet you look good on the dancefloor" petade den här veckan ned Sugababes "Push the button" till andraplatsen på Englandslistan. (PM)

---

Jason firade "Fredagen den 13"-jubileum

Los Angeles (PM)

En av skräckfilmhistoriens mest kända figurer jubilerade i helgen. Jason, från "Fredagen den 13"-filmerna, firade 25 år på vita duken på Scream Fest Horror Film Festival i Los Angeles med att hacka sönder födelsedagstårtan med sin klassiska machete.

Samtidigt avslöjar nyhetsbyrån AP att det ännu en film med både Jason och Freddy från "Terror på Elm Street"-filmerna planeras. (PM)

---

Två nya låtar på Eurythmics-samling

London (PM)

På den kommande samlingsskivan "Eurythmics ultimate collection" finns två helt nyskrivna låtar med bland alla gamla hits. Skivan släpps den 8 november och singeln som släpps i samband med albumet är den helt färska "I´ve got a life". Enligt Reuters är det en klassisk Eurythmicslåt med glada melodier och en sorglig text. (PM)

---

Lokala radiokanaler på internet

Stockholm (PM)

Från och med den 25 oktober kommer alla Sveriges Radios lokala kanaler att kunna avnjutas på internet. Fram till nu har de endast kunnat höras 14 dagar per år på nätet.

- Det här är en historisk dag för Sveriges Radios webb. Hittills har vi kunnat erbjuda 15 kanaler på nätet, nu ökar den siffran till 40, säger Mats Åkerlund, chef för SR Nya Medier. (PM)

----

Harry Potter-regissör vill inte svika tonåringar

London (PM)

Trots en kolossal budget och tillgång till en av Hollywoods största studior beklagar sig regissören Mike Newell över bristen på pengar i den fjärde Harry Potter-filmen. Vad filmens budget har stannat på vill regissören inte avslöja men den senaste filmen kostade 130 miljoner dollar att producera.

Mike Newell säger att han kände sig som regissör till en liten film där resurserna aldrig räcker till.

- I en storfilm där effekterna hör ihop med handlingen måste budgeten vara väl tilltagen, säger han till Reuters.

Till slut fick Newell producenterna med sig med argumentet att inte låta förväntansfulla tonåringar världen över bli besvikna.

Mike Newell tror själv att han fick regijobbet eftersom hans tidigare filmer har hållit sig inom både komedi- och maffiagenren med filmer som "Fyra bröllop och en begravning" och "Donnie Brascoe". (PM)

---

Hollywood-lobbyist oroad över protektionism

Stockholm (PM)

Hollywoods främste lobbyist är på krigsstigen mot de länder som vill använda sig av Unescos nyligen klubbade konvention som tillåter kulturell protektionism.

- Ingen bör använda den här konventionen för att stänga sina gränser för en hel mängd produkter, sade Dan Glickman, ordförande för Motion Picture Association of America, till de närvarande på en konferens för den franska filmindustrin.

- Om länder börjar instifta lagar som är emot det som sägs i World Trade Organizations regler blir det konflikter.

Det var i torsdags som 148 representanter i FN-organet Unesco klubbade igenom agendan som tillåter världens länder att lyfta fram sin egen kultur, även om det sker på bekostnad av exempelvis Hollywoodfilmer. Bara USA och Israel röstade mot förslaget. (PM)

---

Regina Lund blir poet

Stockholm (PM)

Under 15 års tid har Regina Lund skrivit personliga dikter. Nu ger hon ut samlingen "Förlåt, nej. Jag menar aj" med engelska och svenska dikter som hon hoppas ska ingjuta mod och hopp i unga tjejer. Skrivit har hon alltid gjort men fastän hon är uppvuxen med böcker ville hon inte läsa som barn.

- Jag tänker uppleva livet och inte läsa om det, sa jag tidigt till min farmor, berättar hon för Aftonbladet.

Under hösten turnerar Regina Lund över hela landet med musik från den kritikersågade skivan "Everybodys darling" - och kompletterar med läsning av sina dikter från samlingen som kommer i december. (PM)

---

Filmtoppen vecka 43

1. (ny) Flightplan

2. (1) Pistvakt

3. (2) Kalle och chokladfabriken

4. (3) Madagaskar

5. (6) Zozo

6. (ny) Broken flowers

7. (4) Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö

8. (ny) Det levande slottet

9. (5) Bang bang orangutang

10. (9) Herbie (PM)

Källa: Filmägarnas Kontrollbyrå

---

Videotoppen vecka 43

1. (1) Kingdom of heaven

2. (ny) Sin City

3. (2) Mörkret - Wallander

4. (3) Gisslan

5. (4) Tolken

6. (5) 7 seconds

7. (6) Hitch: din guide till den perfekta dejten

8. (7) Million dollar baby

9. (8) Coach Carter

10. (10) The pacifier

Källa: Sveriges Videodistributörers Förening, SVF. (PM)

---

Tv-toppen vecka 43

1. Congratulations, SVT1, lördag, 2 000 000

2. Doobidoo, SVT1, fredag, 1 995 000

3. Folktoppen, SVT1, lördag, 1 635 000

4. Medicinmannen, TV4, söndag, 1 555 000

5. Parlamentet, TV4, söndag, 1 335 000

6. Postkodmiljonären, TV4, fredag, 1 195 000

7. TV-huset, SVT1, söndag, 1 140 000

8. Mat-Tina, SVT1, torsdag, 1 100 000

9. Sportnytt, SVT1, lördag, 1 095 000

10. Idol 2005, TV4, fredag, 1 080 000

Mest sedda program i TV3: Efterlyst, torsdag, 700 000

Mest sedda program i Kanal 5: CSI Crime investigation, måndag, 590 000. (PM)

Källa: MMS

---

Englandslistan vecka 43

ALBUM

1. (ny) Prodigy: "Their law - the singles 1990-2005"

2. (1) Sugababes: "Taller in more ways"

3. (ny) Simply Red: "Simplified"

4. (3) Katie Melua: "Piece by piece"

5. (2) James Blunt: "Back to Bedlam"

6. (ny) Depeche Mode: "Playing the angel"

7. (9) Mariah Carey: "Greatest hits"

8. (7) David Gray: "Life in slow motion"

9. (5) Franz Ferdinand: "You could have it so much better"

10. (6) KT Tunstall: "Eye to the telescope"

SINGLAR

1. (ny) Arctic Monkeys: "I bet you look good on the dancefloor"

2. (1) Sugababes: "Push the button"

3. (ny) McFly: "I wanna hold you"

4. (2) Robbie Williams: "Tripping"

5. (3) Pussycat Dolls med Busta Rhymes: "Don´t cha"

6. (7) Kanye West med Jamie Foxx: "Gold digger"

7. (5) Friday Hill: "Baby goodbye"

8. (8) Daniel Powter: "Bad day"

9. (6) Sean Paul: "We be burnin´"

10. (9) Liberty X: "Song 4 lovers" (PM)

Källa: Dotmusic

---

KULTUR

---

Östergren förste svensk i "Mytserien"

Stockholm (PM)

Klas Östergren har som förste svenske författare kontrakterats för medverkan i det internationella utgivningsprojektet "Mytserien". Tillsammans med bland andra Karen Armstrong, Margaret Atwood, Donna Tartt, Alexander McCall Smith och Jeanette Winterson bidrar han med en berättelse som utgår från någon av världshistoriens myter. I projektet medverkar över 30 förlag i 35 länder.

Klas Östergren är en av Sveriges mest välkända och lästa författare. Nyligen nominerades han till Augustpriset för sin senaste roman "Gangsters", uppföljaren till "Gentlemen". Det är ännu oklart vilken myt som Östergren ska skriva om. (PM)

---

Årets kalenderflickor offentliggjorda

Stockholm (PM)

Förra året var det kändiskvinnor som Solveig Ternström, Kjerstin Dellert och Lill Lindfors som vek ut sig till förmån för "Centrum för genusmedicin". I årets upplaga av kalendern "Svenska kalenderflickorna" är det bland andra Mona Malm, Kim Anderzon, Arja Saijonmaa och Birgitte Söndergaard som kastar kläderna. Bakom initiativet står föreningen 1, 6 miljonersklubben, som har tagit sitt namn efter antalet kvinnor i Sverige över 45 år. (PM)

---

Augustpriset tar priset

Stockholm (PM)

Bokförlagen hurrade inte när årets Nobelpristagare Harold Pinter tillkännagavs. Hans verk finns inte utgivna i bokform i Sverige och för bokförlagen innebär det att en del av intäkterna från årets hårda julklappspaket uteblir. Nu riktar branschen i stället in sig på Augustpriset som ger förlagen mer i kassan än vad en Nobelpristagare gör, skriver Dagens Nyheter som har gjort en rundringning till några av landets bokförlag.

- Visst är Nobelpriset outstanding, men ur kommersiell synvinkel betyder Augustpriset väldigt mycket för försäljningen fram till jul, säger Eva Bonnier på Albert Bonniers förlag.

Augustpriset är förlagens eget pris och har mötts av skepsis för att representanter från bokhandlarna utser vinnaren, eftersom de antas välja böcker som går att sälja. Men priset har hunnit sätta sig i folks medvetande under ett decennium med titlar som "Populärmusik från Vittula" och "Den vidunderliga kärlekens historia" vilka har sålt i flera hundratusen exemplar. (PM)

---

Kinesisk vas slog rekord på Sotheby´s

Hong Kong (PM)

En sällsynt kinesisk vas från Qing-dynastin har slagit försäljningsrekord på auktionshuset Sotheby´s i helgen. En konsthandlare i Hong Kong betalade omkring 116 miljoner kronor för porslinsföremålet från Qianlong-kejsarens regim omkring 1735-1796. Enligt Sotheby´s finns det bara fyra liknande vaser i världen, dessa utgör några av de mest berömda och eftertraktade typerna av Qing-dynastins porslin. (PM)

---

Franskt interneringsläger får minnesmärke

Oloron-Sainte-Marie (PM)

Det franska interneringslägret Gurs, varifrån tusentals judar under andra världskriget skickades till tyska koncentratonsläger, ska markeras med ett minnesmärke. Enligt nyhetsbyrån AFP togs det första spadtaget i helgen, i närvaro av en tysk delegation.

Gurs, som låg vid Oloron-Sainte-Marie restes 1939, men det var framför allt mellan 1940 och 1944 som judiska fransmän och romer samlades i interneringslägret. Allt som allt passerade 60 000 människor in genom lägrets grindar. Gurs brann ned efter kriget och i dag finns det inget annat kvar som skvallrar om den hantering som utfördes här än kyrkogården med omkring 1 000 begravda. (PM)

---

Försvarssamlingar öppnas för allmänheten

Stockholm (PM)

Nu ska svenska folket få möjlighet att se materiel och anläggningar som militären byggde för att försvara Sverige under kalla kriget. Det är innebörden av ett utredningsförslag från Statens försvarshistoriska muséer och Statens maritima muséer.

Utredarna ställer sig frågan vad som ska sparas när allt fler förband läggs ner i snabb takt. De föreslår bland annat att vissa förbandsmuséer bevaras och öppnas för allmänheten medan andra samlingar avvecklas helt.

Satsningen som genomförs över hela landet beräknas kosta 35 miljoner kronor per år. En summa som uppvägs av vad man sparar in på att avveckla museiverksamhet på andra håll.

De museer som utredarna vill satsa på är Rödbergsfortet i Boden, Stridsfordonsmuseet i Strängnäs, Artillerimuseet i Kristiansstad, Kustartillerisamlingen i Karlskrona, Göteborgs maritima museum, Flyg och lottamuseet i Östersund och Stiftelsen Brattforshedens krigsflygfält i Värmland. (PM)

---

Vårsalongen vidgar vyerna

Stockholm (PM)

I januari är det återigen dags för Vårsalongen på Liljevalchs i Stockholm. Nytt för i år är att juryn består av amerikanen Laura Cottingham, dansken Erik Steffensen och iraniern Tirdad Zolghadr, som alla kommer från den internationella utställningsvärlden. Liljevalchs konsthall vill med sitt juryval poängtera att den svenska konstscenen är en del av ett internationellt konstliv.

Vårsalongen 2006 har fått namnet "Farliga förbindelser" vilket syftar på korsbefruktningen mellan design, konsthantverk, konst och slöjd. Den pågår mellan 20 januari och 12 mars. (PM)

---

Mer läsning

Annons