Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser 25 november

Annons
---

NÖJE

---

Take That återförenas

London (PM)

Efter månader av spekulationer bekräftas nu ryktena. Det brittiska pojkbandet Take That återförenas - men utan den mest kände medlemmen Robbie Williams. På en presskonferens i London på fredagen avslöjade Gary Barlow, Jason Orange, Mark Owen och Howard Donald att bandet ska ut på turné i vår i Storbritannien och Irland.

Det är tio år sedan Take That splittrades. Bandet sålde tio miljoner plattor och hade 15 hitlåtar i Storbritannien, däribland "Relight my fire", "Could it be magic" och "Back for good". BBC News rapporterar om rykten om att bandmedlemmarna har erbjudits 20,5 miljoner kronor per person för återföreningen. Robbie Williams är dock knappast i behov av pengarna - han slog nyligen världsrekord i biljettförsäljning till sin kommande turné. På en dag såldes över 1,6 miljoner biljetter. (PM)

---

Kanadensisk minister vill stoppa 50 Cent-turné

Ottawa (PM)

50 Cent har stött på patrull i Kanada. Den kanadensiske vice utrikesministern Dan McTeague har bett myndigheterna att förhindra att rapparen kommer in i landet under sin pågående turné. Enligt kanadensisk lag måste den som dömts för ett brott ha ett speciellt inresetillstånd för att besöka landet.

McTeague anser att 50 Cent och hans inställning till vapen påverkar unga kanadensare negativt. När 50 Cent spelade i Kanada 2003 utbröt våldsamheter utanför flera av arenorna - i Toronto sköts en person ihjäl. (PM)

---

Vallarna-buskis på Sverige-turné i vår

Falkenberg (PM)

Krister Klassons fars "Två ägg i högklackat" från friluftsteatern Vallarna i Falkenberg ska ut på Sverige-turné i vår. Claes Månsson från Lorrygänget gästspelade och bidrog till att föreställningen slog publikrekord när den sågs av 75 000 personer. Nya för året var också Per Andersson från Mölndalsrevyn och Anna Carlsson som sågs på Vallarna 1999 i "Bröstsim och gubbsjuka". Under våren får alltså ytterligare 25 000 chans att ta del av galenskaperna när föreställningen turnerar till sju städer i Sydsverige. (PM)

Faktarutor:

Turnéplan "Två ägg i högklackat":

5/1-26/2 Skara, Rosers salonger

17/3-18/3 Växjö, Konserthuset

24/3-25/3 Kalmar, Kalmarsalen

8/4 Karlskrona, Konserthusteatern

9/4 Norrköping, Louis de Geer

10/4 Linköping, Konserthuset

SVT Syd tar över barnprogrammen

---

Madonna nummer ett i 25 länder

Sydney (PM)

Madonna försvarar sin position som världsartist. Hennes platta "Confessions on a dance floor" gick in som nummer ett på topplistor i 25 länder, uppger nätsajten Undercover. Skivan har sålts i 3,5 miljoner exemplar över hela världen. Det innebär att Madonna fram till dags dato har sålt 200 miljoner skivor under sin karriär. "Confessions on a dance floor" gick in på förstaplatsen på listor i bland annat USA, Kanada, Japan, Portugal, Spanien och Sverige. På den svenska topplistan har hon dock petats ned redan efter en vecka av Thåström med plattan "Skebokvarnsv 209". (PM)

---

Kanal 5 gör egen kriminalserie

Stockholm (PM)

Kanal 5 satsar på en egen dramaserie, kriminalhistorien "Hombres". Det är första gången på flera år som tv-kanalen gör ett eget drama på svenska, skriver Göteborgs-Posten.

Serien beskrivs som en mix mellan Trustorhärvan och "Tusenbröder" och ska spelas in under våren i Sverige och Spanien. Premiär blir det under hösten.

- Vi har tyckt att det varit för dyrt med drama. Och det är det väl fortfarande men nu har vi sett att just krimserier fungerar väldigt bra, både de utländska som vi köper in och Beck på fyran, säger Johan Westman, programchef på Kanal 5. (PM)

---

Forskning avgör om datorspel framkallar våld

Stockholm (PM)

Ett nytt forskningsprojekt ska mäta stresshormoner hos pojkar som spelar datorspel, skriver Sydsvenskan. Det är forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap som satsar 1,1 miljonerpå projektet, som leds av Frank Lindblad, docent på Institutet för psykosocial medicin. Resultatet ska redovisas om två år.

- Man vet genom mängder av studier att tv-våld är en väldigt allvarlig riskfaktor för aggressivt beteende. Därom råder ingen tvekan. Det gör att man undrar om det är samma sak med datorspel, säger han. (PM)

---

Amerikaner strider om tysk radiofrekvens

Berlin (PM)

Allt sedan krigsslutet 1945 har USA gjort sin röst hörd i Berlin på radiofrekvensen 87,9. Voice of Americas sändningar försåg östtyskar med nyheter som kommunistregimen gjorde allt för att förtiga samtidigt som berlinare i både öst och väst bombarderades med amerikansk rockmusik. Efter murens fall har lyssnandet rasat samtidigt som Washingtons intresse för att finansiera radiosändningarna svalnat. Några minuters nyheter varje heltimme i ett ändlöst musikskval är vad som återstår av de legendariska sändningarna.

Vocie of Americas sändningstillstånd går snart ut och en populär privat amerikansk radiokanal har ansökt om att få ta över frekvensen. Det har fått Vita huset att vakna och nu har man vänt sig till radio- och tv-myndigheten i Berlin med krav på att få behålla frekvensen, skriver Der Spiegel. (PM)

---

SVT Syd tar över barnprogrammen

Malmö (PM)

Växjö är förloraren när Sveriges Television i Malmö får ta hand om större delen av produktionen av barn-tv från och med nästa år, uppger Radio Malmöhus. Medarbetarna i Malmö ska vidareutbildas för att kunna göra barnprogram har SVT-ledningen beslutat. Det betyder att tidigare hot om uppsägningar på SVT Syd i Malmö inte längre är aktuella. I Växjö vill SVT däremot säga upp sju personer. (PM)

---

USA-toppen vecka 47

ALBUM

1. (ny) Madonna: "Confessions on a dancefloor"

2. (ny) Carrie Underwood: "Some hearts"

3. (1) Kenny Chesney: "The road and the radio"

4. (15) Mariah Carey: "The emancipation of Mimi"

5. (3) Diverse artister: "Now 20"

6. (2) Filmmusik: "Get rich or die tryin'"

7. (ny) Big & Rich: "Comin' to your city"

8. (ny) Green Day: "Bullet in a bible"

9. (5) Nickelback: "All the right reasons"

10. (12) Martina McBride: "Timeless"

SINGLAR

1. (1) Chris Brown: "Run it!"

2. (2) Kanye West med Jamie Foxx: "Gold digger"

3. (3) Black Eyed Peas: "My humps"

4. (4) Young Jeezy med Akon: "Soul survivor"

5. (5) Nickelback: "Photograph"

6. (7) D4L: "Laffy taffy"

7. (14) Madonna: "Hung up"

8. (6) Sean Paul: "We be burnin'"

9. (8) Kelly Clarkson: "Because of you"

10. (9) Pussycat Dolls: "Stickwitu" (PM)

Källa: Billboard

---

KULTUR

---

Forum utser Nordens bästa byggnad

Stockholm (PM)

Kastrups havsbad, VM-husen i Ørestad och en tillbyggnad till Ordrupgaard museum i Danmark, en mobil finsk paviljong för musikupplevelser och Svalbards forskningscenter är nominerade till Forumpriset. Det är en nyinstiftad utmärkelse, från tidningen med samma namn, som tilldelas Nordens bästa byggnadsverk eller inredning. Vinnaren offentliggörs i februari 2006 på möbelmässan i Stockholm. Sverige saknas som synes i nomineringslistan, däremot har Fredrik Petterson på arkitektbyrån White ritat havsbadet i Kastrup. (PM)

---

Okänd roman av Nabokov ska förstöras

New York (PM)

Vladimir Nabokovs ofullbordad roman "The original of Laura" ska brännas. Sedan författarens död 1977 har manuskriptet legat i ett bankfack men nu har sonen Dimitri bestämt sig för att uppfylla sin fars önskan och förstöra det.

Dimitri Nabokov har beskrivit "The original of Laura" som "det som skulle ha blivit pappas mest briljanta roman, det mest koncentrerade destillatet av hans kreativitet, men vars utgivning i sin ofullständiga form han fullständigt förbjöd". Nu har litteraturkritiker Ron Rosenbaum på New York Observer dragit i gång en kampanj för att rädda romanen. Bokbålet ser han som "en litterär tragedi". (PM)

---

Rydéns tsunamifilm visas i Arte

Stockholm (PM)

Folke Rydéns film "The tsunami generation" har valts ut av den tysk-franska tv-kanalen Arte för att visas på dess tsunami-temaafton. SVT-filmen valdes ut i konkurrens med en rad andra dokumentärfilmer och sänds i Arte den 13 december.

- Det är en stark film som väcker universella frågor. Jag är glad att den får internationell spridning, säger Axel Arnö, exekutiv producent på SVT i ett pressmeddelande.

Filmen beskriver utvecklingen i Aceh-provinsen efter tsunamin. Det är första gången som Folke Rydén gör en film direkt för internationell publik som först ska visas i utlandet. Den 18 december sänds programmet i SVT2. (PM)

---

Dansk kulturkanon utökas

Köpenhamn (PM)

Urvalet till Danmarks kulturkanon bara växer och växer. Nu ser det ut som att antalet verk i kanonen har svällt ut från 84 till 96, skriver Berlingske Tidende.

Hur värderar man en låt av veteranrockaren Kim Larsen i jämförelse med ett stycke av den klassiske kompositören Carl Nielsen? De experter som har utsetts av kulturministern Brian Michelsen har fått huvudbry när de försökt välja ut tolv musikaliska verk till den kanon som ska utgöra ett kulturellt rättesnöre för den danska befolkningen. Nu ser det ut som att det blir två avdelningar för musiken i stället, en för klassisk och en för så kallad rytmisk musik. (PM)

---

Ändrad Marlowepjäs får kritik

London (PM)

Producenterna bakom en Londonuppsättning av Christopher Marlowes "Tamburlaine" får hård kritik från sina kollegor i teatervärlden, skriver BBC News. Anledningen är att man har gjort ändringar i pjäsen för att inte stöta sig med muslimer. Man har tagit bort de bitar av originaltexten där koranen bränns och Muhammed beskrivs som "ovärdig att dyrkas".

- Jag tror inte på att mixtra med en klassiker för att uppnå religiös eller politiskt korrekthet, säger teaterregissören Terry Hands som tidigare har regisserat "Tameburlaine" för Royal Shakespeare Company. (PM)

---

Mer läsning

Annons