Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser 27 oktober

Annons
---

NÖJE

---

Siw Malmkvist drabbad av stroke

München (PM)

Siw Malmkvist har tvingats avbryta sin turné i Tyskland efter att ha fått en hjärnblödning. Hon tvingades att akut åka till sjukhus efter att ha vaknat med en förlamning i ena handen, skriver Expressen. På sjukhuset konstaterades att den svenska sångerskan hade fått en propp i den högra hjärnhalvan. Efter att hon skrivits ut från sjukhuset har hon nu återvänt till Sverige för rehabilitering.

Siw Malmkvist var på turné tillsammans med Wenche Myhre och Gitte Henning, som fortsätter showen på egen hand. Efter nyår hoppas Siw Malmkvist vara tillbaka i showen. (PM)

---

Ronald Isley skyldig till skattebrott

Los Angeles (PM)

Soulsångaren Ronald Isley i Isley Brothers förklarades på tisdagen skyldig till skattebedrägeri. Han riskerar upp till 26 års fängelse för att ha undanhållit miljoner från de amerikanska myndigheterna. Strafftiden fastställs i en dom i januari. Ronald Isley var anklagad för sex olika skattebrott, bland annat för att ha tagit emot kontant betalning efter konserter utan att redovisa för inkomsterna och för att ha tagit hand om de andra medlemmarnas ersättningar för egen räkning. Sångaren dömdes som skyldig i alla fallen av en jury i en domstol i Los Angeles, skriver AP.

Isley Brothers har varit ett av USA:s stora r&b- och soulband sedan 50-talet. Den i dag 64-årige Ronald Isley var med och startade gruppen, som har gjort låtar som "This old heart of mine" och "Summer breeze". (PM)

---

Harry Potter-bok säljer sämre än väntat

New York (PM)

De flesta bokförlag drömmer om att hitta en succé som böckerna om Harry Potter. Men förlaget Scholastic, som ger ut JK Rowlings böcker i USA, blev lite för berusade av framgången - med besvärliga konsekvenser.

Scholastic gav ut den senaste boken i serien, "Harry Potter and the half-blood prince", i en rekordupplaga på 13,5 miljoner exemplar. Trots bokens popularitet lyckades försäljningen inte nå upp till de skyhöga förväntningarna och nu väntas bokhandlarna returnera 2,5 miljoner böcker till förlaget, uppger The Independent. Felkalkyleringen kan ge Scholastic stora ekonomiska problem. (PM)

---

Harry Potter utsedd till bästa fantasyhjälten

London (PM)

Harry Potter har blivit framröstad som tidernas bästa fantasyhjälte. Det är den brittiska tv-kanalen Sci-Fi Channel som bett sina tittare att säga sitt för att fira kanalens tioårsjubileum. Potter toppar listan före populära filmhjältar som Spindelmannen, Yoda, Han Solo, Neo och Buffy. Tittarna har även röstat fram sina skurkfavoriter och på den listan återfinns en svensk - Max von Sydow som Blixt Gordons ärkefiende Ming. Han får sällskap av bland andra Jokern, Lex Luthor och "Alien"-monstret. (PM)

---

Ricky Gervais gör filmdebut

London (PM)

Efter "The office" och "Extras" är Ricky Gervais redo för vita duken. Den brittiske komikern ska göra sin första film tillsammans med ständige samarbetspartnern Stephen Merchant.

- Vi vill göra något som ingen annan kan göra. Eller förbättra något som gjorts förut. Man får berätta samma gamla historier, så länge man gör det bättre, säger Gervais till The Guardian.

Vid sidan av det egna filmprojektet gör Ricky Gervais en roll i "Spinal Tap"-manusförfattaren Christopher Guests nya film, "For your consideration". Dessutom ska han göra ett tv-program med "Seinfeld"-hjärnan Larry David, där de två komikerna intervjuar varandra. Som om inte det vore nog vill Gervais även göra film av sin barnbokserie "Flanimals". (PM)

---

Fadergalan sänds från Ghana

Stockholm (PM)

Faddergalan firar sitt tioårsjubileum genom att flytta hela arrangemanget till Afrika. Galan direktsänds från byn Awutu-Odumase i Ghana, där fadderorganisationen Plan har varit aktiv sedan 1992. Tillsammans med programledarna Agneta Sjödin och Bengt Magnusson ska en mängd svenska kändisar finnas på plats i Ghana. Enligt Aftonbladet finns namn som Håkan Hellström, Carolina Klüft, Josef Fares och Dogge Doggelito med på listan.

Evenemanget äger rum den 9 december och kommer även att sändas i ghanansk tv. (PM)

---

The Game greps under autografsignering

Greensboro (PM)

Rapparen The Game greps förra veckan vid en autografsignering i ett köpcenter i North Carolina. Polisen uppskattade inte att artisten och hans följe svor och levde rövare utan reagerade med pepparspray och handklovar. The Game, som debuterade med "The documentary" tidigare i år, släpptes mot en borgen på 4 000 kronor, skriver Rolling Stone.

- Jag greps för att jag skrev autografer. De trodde att jag var Rodney King, var rapparens kommentar till händelsen. (PM)

---

Omar Sharif dödshotad efter Petrusroll

Rom (PM)

Den egyptiske skådespelaren Omar Sharif hotas till döden på en nätsida med anknytning till Al-Qaida. Enligt Guardian har muslimska terrorister reagerat på Sharifs uttalanden i samband med att han spelade Petrus i en italiensk tv-film. Sharif, som föddes kristen men konverterade till islam på 50-talet, påstod att han "hörde röster" under inspelningen och att upplevelsen påverkade honom så mycket att det blir svårt att göra andra roller. (PM)

---

Moby gör punkskiva

New York (PM)

Dansmusikveteranen Moby förbereder sig för att spela in en skiva med punklåtar. I ett meddelande på sin hemsida meddelar Moby att han skrivit en massa punklåtar de senaste åren, och nu är det dags att föreviga dem tillsammans med trummisen Scott Frasetto. Samtidigt fortsätter den produktive artisten att jobba med sidoprojektet Voodoo Child, vars låtar han beskriver som melodiösa försök till experimentell electronica. (PM)

---

Swartling får friidrotts-EM att låta

Stockholm (PM)

"Idol"-juryns Peter Swartling ska sätta musiken till friidrotts-EM i Göteborg 2006. Han är inte bara med och väljer ut en officiell EM-låt utan ska skapa hela den musikaliska profilen kring mästerskapen, skriver Göteborgs-Posten. Att skapa en musikalisk identitet till företag och stora evenemang har blivit en allt viktigare inkomstkälla för musikindustrin. Swartling är knuten till företaget Event AB som förutom friidrotts-EM även skapar musikprofilen till fotbolls-VM i Tyskland nästa år. (PM)

---

Zlatan och Darin vinnare på barngala

Stockholm (PM)

Darin, Robert Gustafsson och Lena Philipsson var några av pristagarna när svenska barn fick rösta fram sina favoriter på Nickelodeon Kids Choice Awards som hölls på måndagskvällen. Darin Zanyar och Lena Philipsson utsågs till bästa manliga respektive kvinnliga artist. Bästa skådespelare blev Robert Gustafsson och Amanda Renberg ("Hip hip hora"). Bland artisterna på galan fanns Daniel Powter, Darin och Amy Diamon, som också fick priset årets hit för sin "What´s in it for me". Zlatan, som blev årets manliga sportstjärna tackade för sin utmärkelse via telefon från Turin. (PM)

Vinnarna på Nickelodeon Kids Choice Awards:

Manlig artist: Darin

Kvinnlig artist: Lena Philipsson

Grupp: Alcazar

Utländsk artist: Green Day

Kvinnlig sportstjärna: Carolina Klüft

Manliga sportstjärna: Zlatan Ibrahimovic

Kvinnlig skådespelare: Amanda Renberg

Manliga skådespelare: Robert Gustavsson

Tecknad tv-serie: Svampbob Fyrkant

Tv-spel: The Sims 2

Årets hit: "What´s in it for me" Amy Diamond

Årets hjälte: Lovisa Berglund och Frida Horney

---

Videotoppen vecka 44

Stockholm (PM)

1. (2) Sin City

2. (1) Kingdom of heaven

3. (3) Mörkret - Wallander

4. (4) Gisslan

5. (ny) Kung fu hustle

6. (5) Tolken

7. (ny) Layer cake

8. (7) Hitch: din guide till den perfekta dejten

9. (6) 7 seconds

10. (8) Million dollar baby

Källa: Sveriges Videodistributörers Förening, SVF. (PM)

---

KULTUR

---

Helkväll om tsunamin i SVT

Stockholm (PM)

Klockan 10.29 svensk tid den 26 december förra året slog tsunamin till mot Sydostasien. SVT ska ägna hela annandag jul till en minnesändning om naturkatastrofen som krävde 160 000 människors liv. Från klockan nio på morgonen till långt in på natten får tittarna se tillbaka på hur katastrofen drabbade och för alltid förändrade människors liv.

Marianne Rundström ska leda sändningen från Khao Lak i Thailand där hon bland annat gästas av anhöriga och drabbade som kommer dit för att högtidlighålla minnesdagen. Biskop Lennart Koskinen ska senare under dagen leda aftonbön i Thailand. Under kvällen visas Folke Rydéns dokumentär från Thailand och Tom Ahlands berättelse från Sri Lanka om vad som hände med alla löften om ett nytt liv för de drabbade. (PM)

---

Brad Mehldau spelar på Dunkers

Stockholm (PM)

Pianisten Brad Mehldau är just nu en av USA:s mest hyllade jazzartister. Under en pågående Europa-turné med sin trio gästar han Dunkers kulturhus i Helsingborg den 8 november. Det blir jazzstjärnans enda stopp i Sverige under turnén. (PM)

---

Rembrandtporträtt misstänks vara oäkta

Liverpool (PM)

Ett självporträtt av Rembrandt som värderats till 100 miljoner kronor kan i själva verket vara målat av en elev till den holländske mästaren. Walker Art Gallery i Liverpool har fått sin klenod ifrågasatt av Rembrandtexperten Ernst van de Wetering. Han menar att Rembrandtporträttet från 1629 är missfärgat av lack och har inte rengjorts på över 50 år. Verket döljer att verket är gjort med mer primitiv teknik än Rembrandts. Museet tillbakavisar expertens åsikt och kallar den en bland många, skriver BBC News. (PM)

---

Propagandaforskare får pris

Stockholm (PM)

Hur gjorde kungen i Sverige på 1600-talet för att få folket att sympatisera med alla krigen och stå ut med höga skatter? Den frågan har historikern Anna Maria Forsberg försökt besvara i avhandlingen "Att hålla folket på gott humör". Hon har i fyra år studerat krigspropaganda och mobilisering under 1600-talet. Anna Maria Forsberg forskning belönas nu med Vasapriset på 35 000 kronor. Ett pris till förtjänta forskare som årligen delas ut av Vasamuseets vänner. (PM)

---

Mer läsning

Annons