Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser 31 oktober

Annons
---

NÖJE

---

Carl Zetterström död

Stockholm (PM)

Författaren Carl Zetterström, signaturen Carl Z, avled på måndagen efter en längre tids sjukdom. Carl Zetterström föddes in i en familj av författare, son till Erik Zetterström, revymakaren och kåsören Kar de Mumma, och Marianne Zetterström, krönikör under signaturen Viola i Svenska Dagbladet. Hans farfar var den kände humoristen Hasse Z.

Carl Zetterström debuterade som tonåring 1968 med boken "Varför lagar ni inte ert tak, Klosterhage?". Han blev senare medarbetare på Expressens kultursida och har även skrivit för Arbetaren och Aftonbladet. Sedan 1978 skrev han kåserier i Dagens Nyheter.

Carl Zetterström var även, liksom fadern, revyförfattare. "Paviljongen" och "Vad är det för fel på 1933 års modell" var några av hans revytitlar. Carl Zetterström blev 55 år. (PM)

---

Filmfans röstar på Batman

London (PM)

"Batman begins" är årets biofavorit hos den brittiska filmpubliken. I en läsarundersökning som filmtidningen Total Film gjort. De 15 000 som röstade valde Mickey Rourke till årets man för sin roll Marv i "Sin City" och Ian McDiarmid blev årets filmskurk för sin roll som senator Palpatine i årets "Star wars"-film. Ekorrarna i "Kalle och chokladfabriken" blev årets bästa filmdjur, skriver BBC News. (PM)

---

Svarta Pärlan tävlar i Volvo Ocean Race

Vigo (PM)

I biosuccén "Pirates of the Caribbean: The curse of the Black Pearl" spelade det mystiska piratskeppet Svarta Pärlan en huvudroll. Nu ska hon segla igen - den här gången mot världens främsta seglare i Volvo Ocean Race, skriver nyhetsbyrån AP. Båten är dock inte densamma som i filmen, sponsorn Disney har låtit måla om ett modernt segelfartyg så att det ska se ut som ett piratskepp. Disney hoppas att tävlingen ska dra uppmärksamhet till uppföljaren "Pirates of the Caribbean: Dead man´s chest" som får svensk premiär nästa sommar.

Volvo Ocean Race startar i spanska Vigo den 12 november med målgång i Göteborg den 17 juni. (PM)

---

"Grease" utsedd till tidernas bästa musikal

London (PM)

Britterna tycker att "Grease" är tidernas bästa musikal, enligt en ny undersökning. Ett opinionsinstitut har frågat 2 431 personer om deras favoritmusikal och tonårsmusikalen toppade listan framför "Rocky horror picture show" och "Fantomen på operan". På 70-talet slog "Grease" långkörarrekord på Broadway, innan den förvandlades till succéfilm med John Travolta 1978. (PM)

Britternas favoritmusikaler:

1. Grease

2. Rocky horror picture show

3. Fantomen på operan

4. Les Miserables

5. Joseph and the amazing technicolour dreamcoat

6. West Side story

7. Lejonkungen

8. Cats

9. Chicago

10. Sound of music

---

Depardieu slutar filma

Paris (PM)

Den franske skådespelaren Gerard Depardieu ska sluta filma, säger han i en intervju med tidningen Le Parisien

"Jag befinner mig i en process som innebär att jag ska avsluta min filmkarriär, och jag är helt nykter", försäkrar den voluminöse aktören. Depardieu har just avslutat inspelningen av en fransk film och ska också spela Obelix i en film byggd på serieklassikern "Asterix". Om detta blir hans sista film ville Depardieu inte säga. (PM)

---

Filmtoppen vecka 44

Stockholm (PM)

1. (ny) Legenden om Zorro

2. (1) Flightplan

3. (ny) Wallace & Gromit - varulvskaninens förbannelse

4. (3) Kalle och chokladfabriken

5. (2) Pistvakt

6. (4) Madagaskar

7. (7) Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö

8. (5) Zozo

9. (6) Broken flowers

10. (ny) Stockholm boogie (PM)

Källa: Filmägarnas Kontrollbyrå

---

Englandslistan vecka 44

ALBUM

1. (ny) Robbie Williams: "Intensive care"

2. (1) Prodigy: "Their law - the singles 1990-2005"

3. (2) Sugababes: "Taller in more ways"

4. (4) Katie Melua: "Piece by piece"

5. (5) James Blunt: "Back to Bedlam"

6. (ny) Destiny´s Child: "No 1´s"

7. (12) Kelly Clarkson: "Breakaway"

8. (7) Mariah Carey: "Greatest hits"

9. (ny) Supertramp: "Retrospectacle"

10. (3) Simply Red: "Simplified"

SINGLAR

1. (ny) Westlife: "You raise me up"

2. (1) Arctic Monkeys: "I bet you look good on the dancefloor"

3. (2) Sugababes: "Push the button"

4. (ny) Kate Bush: "King of the mountain"

5. (4) Robbie Williams: "Tripping"

6. (5) Pussycat Dolls med Busta Rhymes: "Don´t cha"

7. (ny) Hilary Duff: "Wake up"

8. (ny) Backstreet Boys: "Just want to know"

9. (3) McFly: "I wanna hold you"

10. (6) Kanye West med Jamie Foxx: "Gold digger" (PM)

Källa: Dotmusic

---

Tv-toppen vecka 44

1. Doobidoo, SVT1, fredag, 1 935 000

2. Medicinmannen, TV4, söndag, 1 460 000

3. Parlamentet, TV4, söndag, 1 215 000

4. TV-huset, SVT1, söndag, 1 145 000

5. Äntligen hemma, TV4, tisdag, 1 105 000

6. Folktoppen, SVT1, lördag, 1 080 000

7. Mat-Tina, SVT1, torsdag, 1 055 000

8. Plus, SVT1, måndag, 1 050 000

9. Lost, TV4, onsdag, 1 040 000

10. Packat och klart, onsdag, 1 020 000

10. Hey baberiba, fredag, 1 040 000

Mest sedda program i TV3: Efterlyst, torsdag, 660 000

Mest sedda program i Kanal 5: CSI Crime investigation, måndag, 545 000. (PM)

Källa: MMS

---

Oasis till Sverige

Stockholm (PM)

Oasis spelar på Hovet i Stockholm den 26 januari. Med på turnén har de walesiska Stereophonics. Bröderna Liam och Noel kom i höst inte längre än till Köpenhamn på sin Europaturné, men efter årsskiftet är det svenskarnas tur att få besök av britpopveteranerna vars senaste album "Don´t believe the truth" släpptes i somras. Biljetterna släpps den 2 november. (PM)

---

KULTUR

---

Statliga museer vill ta ut sortiavgift

Göteborg (PM)

De fyra museer som sorterar under Statens museer för världskultur lockade en rekordpublik på 600 000 personer förra året. Regeringens belöning för den prestationen är att minska anslagen med 5,7 miljoner kronor nästa år.

Enligt facken ST och Saco är nedskärningen så kraftig att konsekvensen kan bli att ett av de fyra museerna måste läggas ned. I ett närmast desperat försök att rädda verksamheten föreslår ST och Saco att Östasiatiska museet, Medelhavsmuseet och Etnografiska museet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg ska få ta ut en sortiavgift på 10 kronor per besökare.

"Fri entré-reformen har berövat museerna möjligheten att kunna påverka intäkterna. Det står i direktiven att museerna inte får ta ut en entréavgift - men det står inget om en sortiavgift", framhåller facken i ett pressmeddelande.

Om varje besökare betalar 10 kronor när de går ut skulle museerna få in nästan exakt den summa regeringen vill ta ifrån dem. (PM)

---

Drottningholmsteatern hotas av förfall

Stockholm (PM)

Tillståndet för Drottningholms slottsteater ska än en gång bli föremål för en statlig utredning. På teatern från 1766 är det främst de unika originalkulisserna som är i akut behov av vård, skriver Sydsvenskan.

Kulturdepartementet har tillsatt en utredare som ska se över vårdbehoven. I uppdraget ingår också att komma med förslag till hur Drottningholmsteatern och flera andra kulturinstitutioner ska bli mer tillgängliga för allmänheten. De övriga institutioner som regeringen vill göra lättare att besöka är Dansmuseet och Marionettmuseet i Stockholm samt Sveriges teatermuseum i Nacka. (PM)

---

Konkurrensverket får betala SF:s advokatkostnader

Stockholm (PM)

SF Bio slipper kostnaderna för advokaterna man använde när Konkurrensverket stoppade företagets köp av Sandrew Metronome, skriver Sydsvenskan. Enligt ett beslut i Marknadsdomstolen får skattebetalarna stå för advokaträkningarna på 400 000 kronor. Konkurrensverket vägrade att stå för SF:s rättegångskostnader, men nu har alltså Marknadsdomstolen slagit fast att SF får ersättning. (PM)

---

Självporträtt av van Gogh funnet

Stockholm (PM)

En konsthistoriker i Amsterdam hävdar att hon har upptäckt ett tidigt självporträtt av Vincent van Gogh under en annan målning. Enligt nättidningen Bell Globemedia ska självporträttet ha framträtt på röntgenbilder av en målning av en gata i Paris. Man vet att målningen såldes i Paris 1886, ett år då van Gogh var bosatt i staden under flera månader. (PM)

Mer läsning

Annons