Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser den 1 april

Annons
NÖJE:

---

Dags för nya "Idol"-uttagningar

Stockholm (PM)

"Idol 2004" blev en tittarsuccé för TV4. Nu laddar kanalen om inför en ny omgång av talangjakten. Redan vecka 17 ger man sig ut i landet för en auditionturné. Den 27 april är det dags för göteborgarna att visa vad de går för, den 6 maj är det Sundsvallsbornas tur, den 12 maj är det uttagningar i Malmö, den 20 maj i Piteå och den 26 maj i Stockholm. Programserien börjar sändas i höst. (PM)

---

"Mamma Mia" har gjort henne rik

London (PM)

Judy Craymer kom på idén att göra musikal av Abbas bästa låtar. Nu har "Mamma Mia" gjort henne till årets bubblare på listan över Storbritanniens musikmiljonärer. Ms Craymer tvingades att belåna sitt hus för att försörja sig medan hon och Catherine Johnson skrev manus till "Mamma Mia". Förra året kunde hon deklarera en förmögenhet på 880 miljoner kronor vilket gav henne en 31:a plats på listan över musikmiljonärerna.

Inkomsterna från "Mamma Mia"-produktioner i ett tjugotal länder rullar in i strid ström men än har Judy Craymer en bra bit kvar till skivbolagsmogulen Clive Calder som toppar listan med en förmögenhet på 17 miljarder kronor. Tvåa är Paul McCartney som är god 10,5 miljarder och snäppet över trean Andrew Lloyd Webber som tjänat ihop 9 miljarder kronor på sina musikaler. (PM)

---

Rufus Wainwright till Stockholm igen

Stockholm (PM)

För bara ett par dagar sedan gjorde Rufus Wainwright en bejublad spelning på Berns i Stockholm. Alla som missade honom då får en ny chans i maj. Den 7 maj framträder den extravagante singer-songwritern på Södra Teatern i Stockholm. Förband blir Joan Wassers projekt Joan As Police Woman. (PM)

---

Videobranschen hoppar av filmavtalet

Stockholm (PM)

Videobranschens företrädare är inte nöjda med förhandlingarna om det nya filmavtalet. Enligt Dagens Nyheter hoppar Sveriges Videodistributörers förening, SVF, nu av diskussionerna. Anledningen är justitieminister Tomas Bodströms uttalande om att den nya upphovsrättslagen inte har till syfte att jaga tonåringar som laddar ned.

- Jusititeministern har de facto gett "carte blanche" till alla svenska konsumenter att gratis ladda ner våra produkter utan att behöva oroa sig för sanktioner, säger Nicklas Bengtsson, ordförande för Sveriges Videodistributörers förening. (PM)

---

Snow Patrol ersätter sparkad basist

Dingle (PM)

Snow Patrol har med kort varsel hittat en ersättare till den kickade basisten Mark McLelland. Enligt NME:s nätsajt blir det Paul Wilson från Glasgowbandet Terra Diablo som tar över. Den 1 april gör han sin första officiella spelning med bandet. (PM)

---

Persbrandt premiärgäst hos Luuk

Stockholm (PM)

Mikael Persbrandt blir den förste gästen i Kristian Luuks nya tv-program "God natt Sverige". Den 12 september dyker den ständigt aktuelle skådespelaren upp i rutan för ett "öppenhjärtigt" samtal. Vågar man gissa att det inte blir enbart Persbrandts yrkeskarriär som avhandlas utan även hans på sistone lätt skandalomsusade privatliv? Kristian Luuk leder "God natt Sverige" i TV på tisdagar och torsdagar, på onsdagar tar Carina Berg (känd från radions "Morgonpasset") över rodret. (PM)

---

Backyard Babies har fått biografi

Stockholm (PM)

Rockbandet Backyard Babies har fått en egen biografi, skriver Metro. Frilansjournalisten David Bogerius berättar i "Blod, svett & dårar" om bandets historia från starten i hemstaden Nässjö till turnéer i USA. Han beskriver också den rockscen som bandet har varit med och skapat. Bogerius har följt bandet i tre år. Dels genom turnéer, dels genom enskilda samtal med medlemmarna och personer i bandets närhet. (PM)

---

Guns N´ Roses gjorde bästa hårdrockslåten

London (PM)

Guns N´ Roses-låten "November rain" toppar tidningen Kerrangs lista över de bästa hårdrocksinglarna någonsin. Förra årets vinnare, Nirvanas "Smells like teen spirit", knuffades därmed ned till andraplatsen. Medlemmar ur de båda banden gör sig påminda även längre ner på listan. Den förre Nirvana-trummisen Dave Grohls band Foo Fighters hamnar som nummer sju på listan med "Learn to fly" och Guns N´ Roses-Slashs band Velvet Revolver som nummer åtta med "Slither". Andra som tagit sig in på topp tio-listan är Green Day med "American idiot" och Marilyn Manson med "Tainted love". Cirka 2 500 personer har deltagit i omröstningen via Kerrangs radio, tv och tidning.(PM)

---

Britney Spears till attack mot babyrykten

New York (PM)

Den senaste tiden har rykten gjort gällande att Britney Spears äktenskap med Kevin Federline är skakigt och att sångerskan är gravid. Nu har Britney Spears tröttnat på tabloidernas rykten, uppger nyhetsbyrån AP. I ett meddelande på sin hemsida vänder hon sig direkt till Us Weekly, In Touch och Star med flera, med frågan om de föredrar ärliga anställda eller sådana som ljuger. Hon skriver vidare att de anställda borde fråga sig vad de ljuger för sig själva om och antyder att de kanske har egna personliga problem.

Britney Spears får stöd av skådespelerskan Pamela Anderson som numera inte tillåter tabloiderna att ens komma i närheten av henne. I februari klagade Spears när Us Weekly publicerade bilder på henne och Kevin Federline under deras smekmånad på Fiji. Tidningen backade dock inte och tyckte att Britney Spears kunde starta en egen tidning om hon vill diktera sina omslag. I slutet av sitt meddelande påpekar Spears att People Magazine dock fortfarande ligger bra till hos henne. (PM)

---

Stefan Andersson på kyrkoturné

Göteborg (PM)

Stefan Andersson har tillfälligt lämnat rockscenen för kyrkan. Nu ger han sig ut på en kyrkoturné, uppbackad av lokala körer, skriver Göteborgs-Posten. Men popmusikern har inte blivit frälst, det handlar i stället om att Andersson tycker att kyrkorna borde användas flitigare som konsertlokaler. Dessutom har han blivit förtjust i att samspela med körmusiker.

- Körsång är vår största folkrörelse och jag ville erbjuda lokala körer runtom i landet att göra detta med mig. Det kommer att bli en sakral stämning som jag vill ta så långt som möjligt, säger han.

Den första konserten hålls i Annedalskyrkan i Göteborg på söndag. Konserten med Gustavikören ska också spelas in på en liveskiva. Större delen av turnén görs dock i höst. (PM)

---

"Riket" blir tuffare

Malmö (PM)

Den andra omgången av SVT:s historiska dokusåpa "Riket" kommer att bli ännu tuffare. Det ställs högre fysiska och psykiska krav på deltagarna och maktförhållandena kommer att skruvas åt, skriver Sydsvenskan.

- Man kommer inte att kunna vara en snäll 2000-talsperson som har förflyttats i tiden och tycker det är hemskt att härska. Mycket svårare beslut ska fattas och det blir hårdare, säger projektledaren Tora Heckschner.

Just nu pågår utgallringen av de 6 000 personer som har sökt till programmet i Malmö. Deltagarantalet är bestämt till 17 personer, så det gäller att ha karisma för att gå vidare.

- Man ska kunna bära upp en säckväv, säger castingansvarige Martin Hansson.

Precis som i premiäromgången agerar skådespelaren Stefan Sauk lekledare i programmet. (PM)

---

Premiär för "Joey" i femman

Stockholm (PM)

Den svenska premiären för den amerikanska komediserien "Joey" sker den 26 april i Kanal5. I serien får vi fortsätta att följa tv-karaktären Joey och hans liv som arbetssökande skådespelare. Han har nu lämnat livet i New York och flyttat till filmens huvudstad Los Angeles. Där flyttar Joey in med sin syster Gina och hennes 20-åriga son Michael. Serien har fått blandad kritik i USA och det var först osäkert om det skulle bli någon andra säsong. Men nyligen tillkännagav NBC att man spelar in ytterligare en säsong av "Joey". (PM)

---

KULTUR:

---

Kulturpris till Marianne von Baumgarten-Lindberg

Stockholm (PM)

Bokförlaget Natur och Kulturs kulturpris 2005 går till skribenten och entreprenören Marianne von Baumgarten-Lindberg. I juryns motivering framhålls hennes "mångåriga, kraftfulla och inspirerande insatser för att sprida barn-, bok- och läskultur". Prissumman är 300 000 kronor. Det är 32:a gången som Natur och Kultur delar ut kulturpriset. Andra som har fått det är operasångerskan Kjerstin Dellert, skådespelaren Allan Edwall, konstnären Lennart Rodhe och författaren och vetenskapsmannen Nils Uddenberg. (PM)

---

Konstnärliga tvillingar gör operascenografi

London (PM)

De skotska tvillingarna Jane och Louise Wilson bryter nya vägar för sin konst. Enligt The Guardian har de anlitats för att göra scenografin till en föreställning på anrika Royal Opera House i London. Systrarna Wilson har väckt stor uppmärksamhet med videobaserade installationer där de bland annat har utforskat Stasi-högkvarteren i Berlin. De har nyligen ställt ut sina verk på Bildmuseet i Umeå. Den här gången är det 70-talsoperan "The knot garden" av Michael Tippett som blir deras nya utmaning. Operan får premiär den 30 april. (PM)

---

Aros årets danska museisuccé

Köpenhamn (PM)

Danmarks nyaste konstmuseum Aros i Århus har tagit konstpubliken med storm. Enligt Politiken har det nya museet lockat så stora skaror besökare att det raskt marscherat upp till fjärde plats på listan över Danmarks mest populära museer. Det gamla konstmuseet i Århus hade 44 000 besökare 2003 medan det nya museet hade 342 000 besökare under de nio månader som det hade öppet 2004. Populärast är dock fortfarande Louisiana, tätt följt av Nationalmuseet i Köpenhamn. (PM)

---

La Scala-bråket kan tysta Muti för alltid

Milano (PM)

Den världsberömde dirigenten Riccardo Muti är så deprimerad över bråken på La Scala i Milano att han funderar på att dra sig tillbaka från musiklivet, uppger The Guardian.

- Jag vet inte om han fortfarande har viljan att fortsätta arbeta, sade hans fru Cristina Mazzavillani på torsdagen.

Operahuset La Scala har varit i kris sedan i februari när chefen Carlo Fontana sparkades. Orkestern ställde sig bakom Fontana som haft upprepade konflikter med Riccardo Muti. Detta ledde till att Muti skrev ett brev till musikerna och hävdade att han inte längre kunde dirigera orkestern. Cristina Mazzavillani säger i den italienska upplagan av Vanity Fair att hennes make är sårad över musikernas beteende, särskilt då de unga talanger som han har haft som skyddslingar. Om han ska fortsätta att dirigera sker det "utomlands eller i en annan italiensk stad". (PM)

---

Mer läsning

Annons