Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser den 1 december

Annons
---

NÖJE

---

Brittiska filmpriser till "The constant gardener"

London (PM)

Filmen "The constant gardner" har tagit hem de mest prestigefulla priserna på British Independent Film Awards. Den fick bland annat priset för bästa film medan skådespelarna Ralph Fiennes och Rachel Weisz prisades som bästa manliga och kvinnliga skådespelare, uppger BBC News.

Bästa utländska film blev den tyska Hitlerfilmen "Undergången". Keira Knightley fick Varietys brittiska pris till årets främsta filmpersonlighet och "Narnia"-stjärnan Tilda Swinton fick Richard Harris-priset för sina insatser för brittisk film. (PM)

---

Lundstedt tävlar för Schweiz i Eurovisionsschlagern

Stockholm (PM)

Andreas Lundstedt tävlar inte i den svenska Melodifestivalen i år. I stället söker han lyckan under ett annat lands flagga. Enligt nätsajten Doteurovision ska han representera Schweiz, i gruppen Six4One.

Six4One består av tre kvinnliga och tre manliga artister, alla från olika länder. Andreas Lundstedt får sällskap av Liel Colette från Israel, Tinka Milinovic från Bosnien-Hercegovina, Keith Camilleri från Malta, Marco Matias från Portugal och Claudia D'Addio från Schweiz. De ska framföra en låt som skrivits och producerats av de tyska schlagerveteranerna Ralph Siegel och Bernd Meinunger.

Från början talades det om att Six4One skulle vara ett renodlat "tjejband", men Siegel och hans kompanjon har valt att bortse från kön och i stället letat efter sex starka soloartister.

Det är inte första gången som svenska artister tävlar för andra länder. Åsa Jinder var med och förde Norge till segern i Eurovision Song Contest 1995. Andreas Lundstedt har tävlat i den svenska Melodifestivalen både som soloartist och tillsammans med Alcazar.

PM har försökt nå Andreas Lundstedt för en kommentar men inte kommit i kontakt med honom. (PM)

---

Fåraktig julmusik

London (PM)

Det finns de som hävdar att alla som gör julskivor är fårskallar. Oavsett vilket får årets artister konkurrens av den riktiga varan. En skock skotska får bräker i takt med "Bjällerklang" i ett försök att skapa en ny hysteri av samma slag som Crazy Frog gjorde tidigare i år. Jullåten kan avlyssnas på www.golakes.co.uk. (PM)

---

Alicia Keys och Bono stöttar Afrika

New York (PM)

R&b-sångerskan Alivia Keys och Bono från U2 slår sina påsar ihop i ett försök att hjälpa afrikanska barn. Duon har sjungit in låten "Don't give up (Africa)" och donerar intäkterna till organisationen Keep A Child Alive som förser hiv-drabbade familjer med medicin.

Låten släpps på Itunes tisdagen den 6 december, uppger AP. Ursprungligen gjordes den av Peter Gabriel och Kate Bush 1986, under namnet "So". (PM)

---

John Fogerty till Sverige

Stockholm (PM)

Creedence Clearwater Revival-profilen John Fogerty är förtjust i Sverige. I våras turnerade han här och till sommaren är det dags igen. Fogerty uppträder på Gatufesten i Sundsvall den 7 juli, den 8 juli på Pite Havsbad, den 10 juli på Sjöhistoriska museet i Stockholm och den 16 juli på Sofiero slott i Helsingborg. I dagarna släpps samlingen "The long road home" där Fogerty blandar klassiker från Creedence-tiden med godbitar ur solokarriären. (PM)

---

System of a Down toppar i USA

Los Angeles (PM)

Hårdrockbandet System of a Down toppar den amerikanska albumlistan med sitt senaste släpp "Hypnotize", skriver Billboard. Skivan är ett systeralbum till succén "Mezmerize", som kom i maj. "Hypnotize" såldes i 320 000 exemplar i USA under första veckan. Madonnas hyllade "Confessions on a dance floor" rasar till fjärde plats på försäljningslistan. (PM)

---

TV-veteraner gör seniorshow

Stockholm (PM)

Föreningen Stockholmsjournalisternas Seniorer vill starta ett tv-program för äldre. Tv-veteranen Åke Wilhelmsson uppvaktar både tv-kanaler och kulturminister Leif Pagrotsky för att påtala behovet av ett seniorprogram. Enligt honom är intresset hos tv-kanalerna stort.

- Det verkar som om de flesta kan tänka sig att härbärgera oss. Alla har visat intresse, säger han till Dagens Media.

Planen är att det nya programmet ska ha premiär i vår. Åke Wilhelmsson, tv-veteran med erfarenhet från nyhetsprogram och underhållning, utesluter inte att han sätter sig i programledarstolen. Bo Holmqvist från seniororganisationen säger sig också vara intresserad av att medverka. (PM)

---

Strokes spelar i Stockholm

Stockholm (PM)

New York-rockarna Strokes gör en spelning på Debaser i Stockholm den 9 december. Kvintetten släpper sitt tredje album "First impressions of Earth" den 4 januari och turnerar i Europa för att testa låtarna. Spelningens exklusivitet garanteras av att det blir knöligt att få tag på biljetter. De säljs endast på skivbutiken Pet Sounds i Stockholm från och med klockan 17.00 den 8 december. Det går bara att köpa en biljett per person. (PM)

---

Gregory Pecks stjärna är ersatt

Los Angeles (PM)

Gregory Pecks stulna stjärna på Hollywood Walk of Fame har ersatts. Vid en ceremoni på onsdagen avtäckte Hollywoods hedersborgmästare Johnny Grant stjärnan med orden: "Mina damer och herrar, vi är stolta att kunna hälsa Gregory Peck välkommen tillbaka till Hollywood Walk of Fame".

Med hjälp av en cementsåg stal en tjuv nyligen stjärnan. Det är den fjärde stjärnkuppen som gatan utsätts för, uppger AP. (PM)

---

"Lost" fick familjepris

Los Angeles (PM)

Den framgångsrika tv-serien "Lost" utsågs till bästa drama vid Family Television Awards i onsdags. Galan syftar till att prisa familjevänliga program i amerikansk tv. "Lost", som är inne på andra säsongen i både Sverige och USA, har blivit en stor succé. "King of Queens" utsågs till bästa komedi, Jim Belushi fick skådespelarpriset för rollen i "According to Jim" och "Everybody hates Chris" blev årets nykomling, skriver AP. (PM)

---

Eno skriver låten till fotbolls-VM

Berlin (PM)

Brian Eno ska skriva den officiella låten till fotbolls-VM. Han är redan i gång med komponerandet, berättade han när planerna för den stora invigningsfesten presenterades i Berlin på onsdagen. Ansvaret för hela musikarrangemanget till invigningen ligger på Peter Gabriel. Den gamle Genesissångaren har bland annat kallat in Black Eyed Peas och operasångerskan Jessye Norman och 5 000 amatörer för att sjunga på evenemanget, som i år hålls den 7 juni två dagar före öppningsmatchen, där värdnationen Tyskland är det ena laget. (PM)

---

Pete Doherty gripen för narkotikainnehav

London (PM)

Pete Doherty hann knappt hem från vistelsen på ett amerikanskt behandlingshem innan han hamnade i klammeri med rättvisan. På onsdagen greps Babyshambles sångare av brittisk polis, misstänkt för innehav av tunga droger, skriver BBC News.

Doherty stoppades av polisen när han körde sin bil i västra London. Anledningen till ingripandet var att bilen "framfördes på ett oberäkneligt sätt". I bilen hittade polisen narkotika. Pete Doherty fördes till en polisstation, men släpptes senare mot borgen. (PM)

---

Skivtoppen vecka 48

SINGLAR

1. (1) Madonna: "Hung up"

2. (2) Kent: "The hjärta & smärta EP"

3. (3) James Blunt: "You're beautiful"

4. (4) Darin: "Step up"

5. (5) Son of a Plumber: "C'mon/Jo-Anna says"

6. (7) Sugababes: "Push the button"

8. (17) West End Girls: "Domino dancing"

9. (8) Westlife: "You raise me up"

10. (13) Nanne: "Lyckos dig"

ALBUM

1. (ny) Son of a Plumber: "Son of a Plumber"

2. (2) Madonna: "Confessions on a dance floor"

3. (ny) System of a Down: "Hypnotize"

4. (1) Thåström: "Skebokvarnsv 209"

5. (ny) Enya: "Amarantine"

6. (3) Il Divo: "Ancora"

7. (8) Dire Straits & Mark Knopfler: "The best of - private investigations"

9. (4) Lena Philipsson: "Jag ångrar ingenting"

10. (ny) Sissel: "Nordisk vinternatt"

11. (5) Robbie Williams: "Intensive care"

12. (12) Monica Zetterlund: "Z - det bästa med Monica Zetterlund"

13. (10) Green Day: Bullet in a bible"

14. (15) Darin: "Darin"

15. (28) Diana Krall: "Christmas songs"

16. (19) James Blunt: "Back to Bedlam"

17. (23) Björn Afzelius: "Björn Afzelius bästa"

18. (14) Eurythmics: "Ultimate collection"

19. (25) Amy Diamond: "This is me now"

20. (11) Eva Dahlgren: "Snö" (PM)

Källa: Grammofonleverantörernas förening

---

KULTUR

---

de Sade-roman ges ut på svenska

Stockholm (PM)

Det obstinata bokförlaget Vertigo fortsätter sin mission att ge ut böcker som tidigare inte översatts till svenska. Nu har turen kommit till ett av världshistoriens mest omdiskuterade verk: "De 120 dagarna i Sodom" av Markis de Sade. Den skrevs ursprungligen med mikroskopisk skrift på en lång pappersrulle som den fängslade markisen hade gömt i en spricka i muren på sin cell. I Hans Johanssons översättning blir boken 500 sidor lång. Boken handlar om en grupp människor som stänger in sig på ett avlägset beläget slott för att ägna fyra månader åt perversa orgier. "De 120 dagarna i Sodom" kommer ut i handeln före jul. (PM)

---

Sydafrikansk operastjärna dödad

Paarl (PM)

Sydafrikas operaälskare är chockade över beskedet att landets största stjärna, Deon van der Walt, hittades dödsskjuten på familjens vingård i tisdags. Polisen misstänker att van der Walts far sköt sin son och tog livet av sig efter dådet. Motivet är okänt. Den 47-årige tenoren var den förste sydafrikanske sångaren som gjorde operans Grand Slam - att ha sjungit på La Scala i Milan, Covent Garden i London, Metropolitan i New York och den statliga operan i Wien. Hans internationella karriär tog fart i början av 80-talet, trots sanktionerna mot Sydafrika på grund av apartheidsystemet. (PM)

---

Nobelpristagare hyllas på Cinemateket

Stockholm (PM)

Årets Nobelpristagare i litteratur Harold Pinter uppmärksammas den 9 december på Cinemateket i Stockholm. Då visar man filmen "Vicevärden" från 1963 med Alan Bates och Donald Pleasence i huvudrollerna.

Pinter är inte den enda Nobelpristagare som hyllas på Cinemateket i december. Redan den 2 december inleds ett Nobeltema med "Att ha och inte ha", filmatiseringen av Ernest Hemingways roman. Andra författare som representeras i urvalet är Thomas Mann, Selma Lagerlöf, Jean-Paul Sartre, Elfriede Jelinek, Heinrich Böll och Eyvind Johnson. (PM)

---

Global kanal för franska nyheter

Paris (PM)

Nästa år startar Frankrike sin första globala nyhetskanal med nyheter på franska. Kanalens namn blir CFII och ska till att börja med sända nyheter över Europa, Afrika och Mellanöstern, skriver BBC News. De statliga och kommersiella tv-bolagen Télévisions Française respektive TF1 blir hälftenägare i den nya kanalen. Initiativet kommer från president Jacques Chirac som tycker att det är viktigt att nå ut med ett franskt perspektiv på världshändelserna över hela världen. (PM)

---

Grass startar egen författarförening

Berlin (PM)

Nobelpristagaren Günter Grass har startat en ny tysk författarförening efter förebild från Gruppe 47, en sammanslutning startad 1945 som hade Tysklands främsta, unga, efterkrigsförfattare som medlemmar. Gruppe 47, som fick en mycket stark position inom den tyska litteraturen, upplöstes 1977. Med den nya föreningen Lübeck 05 vill Grass bland annat förstärka författarnas position gentemot förlagen. (PM)

Mer läsning

Annons