Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser den 10 mars

Annons
---

NÖJE

---

Ökat spel på Melodifestivalen

Stockholm (PM)

Svenska spels omsättning på Melodifestivalen har i år ökat med 50 procent, skriver Göteborgs-Posten. Det är tredje året i rad man kan satsa pengar på schlagerartisterna. Inför varje delfinal har omsättningen varit runt 150 000 kronor. Det är ganska lite om man jämför med de summor som satsas under hockey- och fotbolls-VM. Inför finalen i Globen förväntas dock omsättningen stiga till ett par miljoner kronor. (PM)

---

FBI skyddade Russel Crowe mot al Qaida

Washington (PM)

Skådespelaren Russel Crowe stod under FBI-skydd 2001 medan han gjorde filmerna "A beautiful mind" och "Master and commander", skriver Reuter. Anledningen var ett kidnappningshot från terrororganisationen al Qaida som enligt FBI ville göra USA kulturellt instabilt. Men så småningom meddelade FBI att hotet förmodligen var överskattat och att källorna möjligtvis varit en aning osäkra. (PM)

---

System of a down släpper två album

Los Angeles (PM)

Hardcorebandet System of a down är tillbaka med två album, skriver NME. Det första, "Mezmerize", släpps den 16 maj, medan det andra, "Hypnotize", släpps till hösten. Albumet är producerat av Rick Rubin och förstasingeln "B.Y.O.B" släpps den 2 maj. (PM)

---

Countrysångaren Chris Le Doux död

Cheyenne (PM)

Countrysångaren Chris Le Doux avled på onsdagen i sviterna av levercancer, uppger nyhetsbyrån AP. Han blev 56 år. Le Doux var länge en stjärna i det fördolda, med en lojal men begränsad skara fans. Fram till 1989 spelade han med sina föräldrars hjälp in 22 album på kassett som han mestadels sålde på konserter och rodeotävlingar, ibland direkt från lastbilsflaket. Men detta förändrades när countrystjärnan Garth Brooks fick en hit med låten "Much too young (to feel this damn old)". Låten innehöll raden "A worn-out tape of Chris Le Doux, lonely women and bad booze/seem to be the only friends I´ve left at all". Snart var Le Doux själv en stjärna. 2003 släppte han sitt 36:e album "Horsepower" och kunde fira det faktum att han sålt 5 miljoner album under sin karriär. Le Doux skrev låtar om livet på rodeon, cowboys och sitt hem i Wyoming och hade hittar med låtar som "Hooked on an 8 second ride", "This cowboy´s hat" och "Riding for a fall". (PM)

---

Pojken som anklagar Jackson vittnar

Santa Maria (PM)

Under onsdagen vittnade den pojke som anklagar popstjärnan för sexuella övergrepp för första gången i rätten. Pojken, som nu hunnit bli 15 år gammal, säger att han en gång i tiden tyckte att Jackson var den coolaste killen i världen, men nu redogjorde han inför juryn hur Jackson och han tillsammans kollat på porrsidor på internet. Han sa också att Jackson bett honom att kalla honom pappa under filmningen av en dokumentär, skriver nyhetsbyrån AP. Inga frågor om sexuella övergrepp togs dock upp under den första dagen. (PM)

---

Fannypack gör reggae på nya plattan

New York (PM)

De sexfixerade och uppkäftiga tjejerna i Fannypack är tillbaka. Den här gången har de lagt electrorappen åt sidan till förmån för reggaen, skriver Rolling Stone. Dock uppges vulgariteten vara intakt. Albumet "See you next tuesday" beskrivs av medlemmarna som ljusår bättre på alla möjliga sätt än den förra plattan. Men de säger sig vara helt ointresserade av att vara en del av den rådande electrovågen, utan påstår att de tycker rätt illa om den. (PM)

---

The Cure återutger tre album i april

London (PM)

Förra året släppte The Cure en remastrad lyxvariant av sitt debutalbum "Three imagninary boys". Nu har turen kommit till albumen "Seventeen seconds", "Faith" och Pornography" att genomgå samma metamorfos, skriver Billboard. Skivorna släpps med digra extramaterial som svårtåtkomliga outgivna låtar och livespår. Den 26 april beräknas skivorna finnas i handeln. (PM)

---

Vapenvila mellan 50 Cent och The Game

New York (PM)

Efter de senaste veckornas uppståndelse kring skottlossningen utanför en radiostation, slöt rapparna 50 Cent och The Game offentligt fred på onsdagen på en gemensam presskonferens. Under framträdandet deklarerade rapparna att de ville få ett stopp på våldet och den negativa stämningen runt dem och att de dessutom ville vara ett gott exempel för hiphop-världen. De tidigare stridande tu passade också på att överlämna en check på totalt 253 000 dollar till en pojkkör från Harlem. Några såta vänner tycks de båda rapparna dock inte ha blivit. Båda undvek ögonkontakt under sitt fem minuter långa framträdande, till och med när de ombads att skaka hand inför kameran. 50 Cent har dock all anledning att dra på smilbanden sedan han sålt 1,1 miljon exemplar av sitt senaste album ""The Massacre" på fyra dagar. (PM)

---

Skivtoppen vecka 10

Stockholm (PM)

SINGLAR

1. (ny) Alcazar: "Alcastar"

2 (5) Arash: "Tike tike kardi".

3 (1) Darin: "Money for nothing".

4. (ny) Blue lagoon: "Break my stride".

5. (2) Amy Diamond: "What´s in it for me".

6. (12) The Wallstones: "Invisible people".

7. (3) Kent: "Max 500".

8. (4) Elin Lanto: "I can do it (watch me now)"

9. (6) Green Day: "Boulevard of broken dreams".

10. (24) Daniel Lindström: "My love won´t let you down".

ALBUM

1. (ny) Moneybrother: "To die alone".

2. (1) Christer Sjögren: "Love me tender".

3. (ny) Judas Priest: "Angel of retribution".

4. (ny) Hammergall: "Chapter V: Unbent, unbowed, unbroken".

5. (3) Timbuktu: "Alla vill till himmelen men ingen vill dö".

6. (2) Darin: "The anthem".

7. (4) Håkan Hellström: "Ett kolikbarns bekännelser".

8. (9) Gwen Stefani: "Love angel music baby".

9. (5) Green Day: "American idiot".

10. (6) Christian Walz: "Paint by numbers".

11. (7) Lars Winnerbäck: "Vatten under broarna".

12. (8) Anna Ternheim: "Somebody outside".

13. (ny) Ceasars: "Paper tigers".

14. (ny) Jennifer Lopez: "Rebirth".

15. (12) Mars Volta: "Frances the mute"

16. (ny) Creedence Clearwater Revival: "Scandinavian collection".

17. (ny) Arash: "Arash Arash".

18. (10) Lena Philipsson: "Det gör ont en stund på natten men inget på dan".

19. (11) Magnus Uggla: "Den tatuerade generationen".

20. (15) Stefan Nilsson: "Så som i himmelen". (PM)

Källa: Grammofonleverantörernas förening

---

Tv-toppen vecka 10

Stockholm (PM)

1. Melodifestivalen, delfinal 4, SVT1, lördag, 3 100 000

2. Så ska det låta, SVT1, fredag, 2 860 000

3. Saltön, SVT1, måndag, 2 375 000

4. Vasaloppet, SVT1, söndag, 1 860 000

5. Antikrundan, SVT1, torsdag 1 790 000

6. Friidrotts-EM inomhus, SVT1, fredag, 1 625 000

7. Melodifestivalen Andra chansen, SVT1, söndag 1 495 000

8. Plus, SVT1, måndag, 1 420 000

9. Kalla spår, SVT1, lördag 1 385 000

10. Parlamentet, TV4, söndag, 1 310 000

Mest sedda program i TV3: Efterlyst, torsdag, 675 000

Mest sedda program i Kanal 5: CSI Crime investigation, måndag, 630 000. (PM)

---

KULTUR:

---

"Livräddarna" granskas av JO"

Stockholm (PM)

Dokumentärserien "Livräddarna" i Sveriges Television ska granskas av Socialstyrelsen och JO. Frågan gäller om det var etiskt och juridiskt rätt att låta en filmare följa med landstingets ambulanshelikopter när den undsatte sjuka och skadade, skriver Dagens Medicin. Socialstyrelsen vill utreda om det under en filminspelning är möjligt att avtala bort personalens tystnadsplikt vid akututryckningar. På Socialstyrelsen är man också tveksam till vad patientens samtycke är värt i en pressad situation.

Enligt tv-seriens producent Fredrik Undevik har alla patienter fått se materialet före sändningen och givit sitt samtycke till att bilderna sänds i tv. Även JO har fått ta emot flera anmälningar mot programmet. (PM)

---

Svensk körfestival i USA

Stockholm (PM)

I slutet av mars åker de svenska vokalgrupperna Riltons Vänner, Luxenensemblen och en klass från Adolf Fredriks musikskola till Washington och New York för en handfull spelningar. Konserterna ingår i en satsning som döpts till "Vocally Swedish" och bakom projektet står den svenska ambassaden i Washington, Swea (swedish women´s education association) och The american-scandinavian foundation i New York. Som uppvärmning inför miniturnén bjuder de medverkande grupperna den 17 mars på en konsert på Nybrokajen i Stockholm. (PM)

---

Dansfestivaler får stöd

Stockholm (PM)

De tre dansfestivalerna "Under my feet" i Göteborg, "Dansfestival Västmanland" samt "Stora Daldansen" får ekonomiskt stöd från Statens kulturråd. "Under my feet" bjuder på dans och performance och arrangeras på dansscenerna Atalante och 24 kvadrat i Göteborg. "Dansfestival Västmanland" pågår under en månad på olika platser i länet. "Stora Daldansen" är en dansvecka i Dalarna med bland annat en internationell balettävling och gästspel av professionella dansgrupper. (PM)

---

Dan Rather har gjort sin sista nyhetssändning

New York (PM)

Det amerikanska nyhetsankaret Dan Rather gjorde på onsdagen sin allra sista nyhetssändning, uppger nyhetsbyrån AP. 73-årige Rather har varit ankare för "CBS Evening News" de senaste 24 åren och övergår nu till att rapportera för CBS "60 Minutes" på heltid. Inom några månader väntas dock CBS hitta en permanent ersättare. Rather avslutade sin allra sista sändning genom att hylla offren för 11 september-attentatet, överlevande i tsunamin, amerikanska militärstyrkor, förtryckta människor, de med sviktande hälsa och journalistkollegor på farliga platser med orden: "Och till er alla: Mod". (PM)

---

Tonåringar häktade för Munch-stöld

Oslo (PM)

Två män, 17 och 19 år gamla, har häktas i Oslo misstänkta för stölden av tre verk av Edvard Munch i söndags. Männen erkänner att de deltog i stölden på hotellet Refsnes Gods i södra Norge, men nekar till att de skulle ha använt pepparsprej mot en hotellanställd som upptäckte tjuvarna.

I måndags stormade polisen en lägenhet i Oslo och grep totalt nio ungdomar misstänkta för inblandning i tavelstölden. Samtidigt påträffades stöldgodset: akvarellen "Blå kjol", en litografi föreställande August Strindberg samt ett självporträtt. Fyra av de totalt nio gripna ungdomarna har frigivits medan två kvarhålls för ytterligare förhör. (PM)

Mer läsning

Annons