Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser den 11 oktober

Annons
---

NÖJE

---

James Blunt till Sverige

Stockholm (PM)

James Blunt kommer till Sverige. Han uppträder på Annexet i Stockholm den 25 januari nästa år. James Blunt är årets succéman på de europeiska topplistorna. Just nu ligger den skönsjungande engelsmannen etta på både svenska singellistan och Trackslistan med sin hitlåt "You´re beautiful". Hans debutalbum "Back to Bedlam" ligger tvåa på svenska albumlistan och i Storbritannien har den sålt platina sex gånger om. Han är också nominerad till tre priser på MTV Europe Music Awards. Biljetterna släpps den 14 oktober. (PM)

---

Brand förstörde Wallace & Gromit-arkiv

London (PM)

Nästan allt arkivmaterial till Wallace & Gromit-filmerna har förstörts i en brand, uppger nyhetsbyrån Reuters. Rekvisita, modeller, memorabilia, Oscarstatyetter och hela scener från de olika filmerna är borta efter branden som inträffade dagen efter att den senaste filmen om den animerade, ostälskande uppfinnaren och hans hund nått förstaplatsen på USA:s biotopplista. Branden på ett lager i Bristol förstörde också material från "Flykten från hönsgården" och filmerna om figuren "Morph". Allt material från den senaste Wallace & Gromit-filmen är dock i säkerhet i ett annat lager, precis som originalbanden till Morph-filmerna och hyddan där hönsen planerade sin flykt i "Flykten från hönsgården".

Enligt Arthur Sheriff, talesman på Aardman Productions som ligger bakom filmerna, innehöll lagret nästan allt som företaget producerat under sin 30-åriga historia. Wallace & Gromits skapare Nick Park, försökte dock se det hela i ett större perspektiv efter jordbävningen i Pakistan.

- I ljuset av andra tragedier är det här ingen stor sak, säger han till The Guardian. (PM)

---

Madonna till Sverige

Stockholm (PM)

Madonna ska uppträda på "Fotbollsgalan" i TV4 den 14 november, skriver Aftonbladet. Enligt planerna ska hon framträda på Hovet med sin kommande singel "Hung up". Projektledaren för "Fotbollsgalan", Cathrine Wiernik, säger till tidningen att man kommit långt i diskussionerna med stjärnans skivbolag och att man har fått ett positivt besked. Enligt Anders Sundberg på produktionsbolaget OTW, som håller i galan, jobbar man också på att få dit Victoria Beckham som gäst.

Madonnas senaste officiella framträdande i Sverige var på MTV-galan 2000. (PM)

---

Q-priser till rockveteraner

London (PM)

De ärrade rockveteranerna regerade på tidningen Q:s prisgala. Kinks frontman Ray Davies tog emot priset för Bästa klassiska låt för "Waterloo Sunset", medan Led Zeppelin-gitarristen Jimmy Paige utnämndes till "Q Icon". Andra legender som fick priser var Joy Division (Legend-priset), Bee Gees (lång och trogen tjänst) och John Lennon (specialpris). James Blunt och Coldplay fick representera ungdomen i sammanhanget och tilldelades priser för Bästa nykomling respektive Bästa grupp av i dag. (PM)

---

Eminem släpper samlingsplatta

New York (PM)

Den 6 december släpper Eminem samlingsplattan "Curtain call". Albumet kommer att innehålla gamla hittar som "Stan", "The way I am" och "My name is", men också minst två nya låtar.

- Jag har några låtar som många människor gillar. Jag har några som bara jag gillar. Det här albumet är uppenbarligen för "många människor", säger Eminem i ett pressuttalande.

Skivsläppet ger ytterligare näring till ryktet att rapstjärnan tänker pensionera sig eller åtminstone ta en längre paus från musiken, skriver Billboards nätupplaga. I somras publicerade Detroit Free Press en artikel där man hävdade att Eminem skulle pensionera sig efter turnén med 50 Cent och att albumet "Encore" från 2004 troligen skulle bli hans sista. Eminem själv har dock inte gjort några definitiva uttalanden om sin framtid. (PM)

---

KULTUR

---

Scenkonsten kan få miljoner retroaktivt

Stockholm (PM)

Ett färskt beslut i EG-domstolen ger bidragsfinansierade svenska kulturscener rätt till 300 miljoner kronor i retroaktiva momsavdrag, skriver Dagens Nyheter. I dag får man bara dra av momsen mot de inkomster som inte kommer från bidrag.

- Det innebär att en verksamhet som till 90 procent är finansierad med bidrag bara har kunnat dra av för moms på de 10 procenten av intäkterna som kommer från exempelvis biljettförsäljning, säger skattejuristen Roger Treutiger.

De verksamheter som kan komma ifråga är konsertscener, cirkus, teater, opera och balett. (PM)

---

Venedigfestivalen i fara

Stockholm (PM)

Venedigbiennalen, operan La Scala i Milano och Filmfestivalen i Venedig och hotas av nedläggning. Det kan bli konsekvensen av de dramatiska nedskärningar i kulturbudgeten som premiärminister Silvio Berlusconi planerar, skriver The Guardian.

Värst drabbas Venedigfestivalen eftersom de värsta nedskärningarna drabbar filmen där det statliga stödet minskar från 84 till 50 miljoner kronor nästa år.

- Genomförs chockbantningen är filmfestivalen i verklig fara, säger Venedigbiennalens chef David Croff som trots allt hoppas på att sparförslagen ska dras tillbaka.

På fredag ska massiva protester mot regeringen Berlusconis kulturskymning genomföras över hela landet. Samtliga biografer stängs och i Rom förberedde skådespelare och filmfolk en stor demonstration. (PM)

---

Tate visar skulptur av 14 000 lådor

London (PM)

En jättelik installation bestående av 14 000 lådor i vit plast har invigts på Tate Modern i London. Bakom verket med titeln "Embankment" står den tidigare vinnaren av Turnerpriset Rachel Whiteread.

- Mitt verk utforskar lådans universella kvaliteter, säger Whiteread till BBC News.

Inspirationen till "Embankment" hittade hon när hon såg en pappkartong där hon som barn förvarat sina leksaker. Fyndet gjordes i samband med att konstnären städade ut sin avlidna moders hus. (PM)

---

Jenny Lind-stipendiet till Malin Nilsson

Stockholm (PM)

Årets Jenny Lind-stipendiat har korats. Malin Nilsson från Helsingborg får ta emot 25 000 kronor och ge sig ut på en omfattande turné i Sverige och USA i den berömda sångerskans namn.

Malin Nilsson studerar just nu på Operahögskolan i Stockholm och är i höst aktuell i skolans slutproduktion, i rollen som Giuletta i "Hoffmans äventyr". Hon får stipendiet för "ett framträdande präglat av vokabulär fräschör, musikalitet och positiv personlig utstrålning". Jenny Lind-stipendiatet delas ut av Folkets Hus och Parker och Kungliga Musikaliska Akademien. Det har delats ut i Sverige sedan 1965. I USA finns en motsvarande variant och de båda stipendiaterna framträder båda under sommarturnén i Sverige. (PM)

---

Vill göra bilfabrik till konstcentrum

Paris (PM)

Den franska regeringen vill förvandla en nedlagd Renaultfabrik till ett europeiskt centrum för konstnärer, uppger The Guardian. I fabrikslokalerna ska det finnas plats för gallerier, workshops och konstnärshem. Tidigare var det tänkt att en av Frankrikes rikaste män, Francois Pinault, skulle göra om Renaultfabriken till ett museum, men de planerna rann ut i sanden. Enligt premiärminister Dominic de Villepin ska den franska kulturministern möta lokala tjänstemän för att diskutera de nya idéerna om hur man kan använda fabriken på ön i floden Seine. (PM)

---

Leths konsulat läggs ned

Köpenhamn (PM)

Skandalen kring den danska dokumentärfilmaren Jørgen Leth har fått till följd att hans honorärkonsulat på Haiti läggs ned, skriver Politiken.

Mer läsning

Annons