Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser den 12 maj

Annons
---

NÖJE

---

Bensinmack blir Hank Williams-museum

Oak Hill (PM)

Staden Oak Hill i West Virgina planerar att göra om en gammal bensinmack till ett museum för countryikonen Hank Williams. Det var när hans chaufför körde in med idolens ljusblå Cadillac på just den här Pure Oil-stationen som han upptäckte att countrystjärnan låg död i baksätet. Hank Williams stjärnstatus inom countryn hade samma dignitet som Elvis Presleys inom rocken. "I´m so lonesome I could cry" och "Your cheatin´ heart" har några av hans mest minnesvärda låtar. Han missbrukade narkotika och avled av en överdos på nyårsdagen 1953. (PM)

---

Jay-Jay Johanson släpper ny skiva

Stockholm (PM)

Jay-Jay Johanson är tillbaka i Sverige igen, efter hyfsade framgångar i bland annat Frankrike. I september släpper han plattan "Rush", den femte i ordningen av skivor med hårdrocknamn. Tidigare har han bland annat gett ut "Whiskey", "Poison" och "Tattoo". "Rush" är gjord tillsammans med Magnus Frykberg och Erik Jansson, som jobbade med Jay-Jay på de första tre plattorna. Även Jean-Pierre Ensuque från Télépopmusik har varit med och format skivans sound. Första singeln, balladen "Rush", släpps i dagarna. (PM)

---

Good Charlotte sparkar trummis

Los Angeles (PM)

Good Charlotte har gjort sig av med trummisen Chris Wilson. Enligt NME:s nätsajt sker det på grund av Wilsons "personliga hälsoproblem".

"Som många av er vet har vår trummis Chris Wilson av och till försvunnit beroende på personliga hälsoproblem. Tyvärr fortsätter hans problem och vi har fattat ett kollektivt beslut att låta Chris stanna med sin familj och sina vänner och börja med att på allvar rehabilitera sig", skriver bandet på sin hemsida. Wilson ersätts av Dean Butterworth, som tidigare har spelat med Morrissey, på turnén "Noise to the world". (PM)

---

Beach Boys-monument avtäcks i Kalifornien

Hawthorne (PM)

En enorm stenstaty av Beach Boys grupperade som de stod på omslaget till albumet "Surfer girl" från 1963 är klar att avtäckas i bröderna Wilsons hemstad Hawthorne i Kalifornien. Runt monumentet byggs en scen av tegel med bronsavgjutningar av surfpopgruppens sex guldskivor som dekorationer.

Minnesmärket designat av Dennis Wilsons son Scott är rest på den plats där Carl, Dennis och Brian Wilsons barndomshem stod. Huset revs för 20 år sedan för att ge plats åt en ny motorväg. Varje år vallfärdar tusentals Beach Boys-fans till den numera kulturmärkta tomten. Monumentet har tillkommit för att besökarna ska få något annat än en ogräsplätt bakom ett nerklottrat bullerplank att titta på, skriver Rolling Stone.

Brian Wilson kommer till invigningen den 20 maj. Däremot har hans kusin Mike Love tackat nej, de övriga medlemmarna av originalbandet, Carl och Dennis Wilson, är avlidna. (PM)

---

Posies till Debaser

Stockholm (PM)

Amerikanska Posies är inte bara en av huvudakterna på årets Göteborgskalas. Nu är det klart att bandet också spelar på Debaser i Stockholm den 10 augusti. Posies släpper plattan "Every kind of light" den 29 juni. Det är gruppens första studioalbum sedan 1998. Spelningen på Göteborgskalaset sker den 9 augusti. (PM)

---

Silverbullit spelar med Damo Suzuki

Göteborg (PM)

Göteborgsbandet Silverbullit får ett lite oväntat sällskap under sin konsert på Nefertiti i Göteborg den 4 juni. Det handlar om den japanske sångaren Damo Suzuki som sjöng med krautrockgruppen Can på 70-talet.

Suzuki är just nu ute på sin "Never ending world tour" där han spelar med band över hela världen. Förband blir Skull Defekts, med medlemmar från Union Carbide. (PM)

---

Posies klara för Göteborgskalaset

Göteborg (PM)

Posies spelar på Göteborgskalaset i sommar, skriver GP. Ken Stringfellow och Jon Auer har börjat jobba ihop igen efter en flera år lång paus. Bandets nya skiva, "Every kind of light" släpps i Sverige den 29 juni. Göteborgskalaset pågår mellan den 5 och 13 augusti. Ännu är inga andra artister presenterade. (PM)

---

Macauley Culkin till Jacksons försvar

Santa Maria (PM)

Macauley Culkin, barnstjärnan från filmen "Ensam hemma" vittnade till Michael Jacksons fördel i rättegången där popidolen står anklagad för sex med barn, skriver Reuters.

Culkin, som av åklagaren framhållits som ett av Jacksons offer, sade sig vara chockad över att ha blivit indragen i rättegången utan att några frågor hade ställts direkt till honom. Han förnekade bestämt att Jackson någonsin hade gjort några närmanden. Culkin beskrev popstjärnan som en nära vän, en av de få personer som har kunnat förstå hur hans eget liv som barnstjärna har varit. (PM)

---

Dave Chappelle tar in på psykiatrisk klinik

New York (PM)

Komikern Dave Chappelle har skrivit in sig på en psykiatrisk klinik i Sydafrika, uppger Entertainment Weekly. Tidigare i veckan berättade producenterna för hans humorshow att Chappelle inte hade dykt upp på inspelningsplatsen och att den nya säsongen därför fått skjutas fram. Hans frånvaro skulle bero på utmattning och kreativ oenighet med ledningen.

Enligt tidningen flög Dave Chappelle till Sydafrika den 28 april för att få behandling men det är oklart exakt vad han lider av. Chappelles talesman vill inte kommentera uppgifterna men förnekar att det skulle röra sig om drogproblem. (PM)

---

Britney Spears stäms av låtskrivare

Indianapolis (PM)

Låtskrivaren Steve Wallace stämmer Britney Spears för copyrightbrott. Han hävdar att det var han som skrev hennes låt "Sometimes", skriver nyhetsbyrån AP. Wallace, som lider av en neurologisk sjukdom som har gjort honom stum, har för rätten visat upp ett mejl som påstås komma från Spears. I mejlet skriver sångerskan att hon vet att det var han som skrev låten men att det inte finns något hon kan göra åt saken.

Wallace kräver en miljon kronor för varje gång hans copyright har kränkts. (PM)

---

Nytt hiphopmagasin ges ut i Sverige

Stockholm (PM)

På måndag dyker det nya svenska hiphopmagasinet Quote upp i butikernas tidningshyllor. Grundaren Axel Björklund säger att tidningen är något av ett svart får i branschen och att den är en blandning mellan intervjubok och musikmagasin. Quote ska även försöka att använda egna bilder i så stor utsträcknings som möjligt. (PM)

---

David Lynch gör "Inland empire"

New York (PM)

Studio Canal, ett systerbolag till Canal Plus, finansierar regissören David Lynch nästa projekt, "Inland empire", skriver Hollywood Reporter. Än så länge är allt topphemligt och inga uppgifter finns om eventuella skådespelare. Men en källa säger till Hollywood Reporter att det handlar om en "film i en film".

David Lynch senaste film var "Mulholland drive från 2001. (PM)

---

NIN intar USA-toppen

Los Angeles (PM)

Industrirockarna Nine Inch Nails stormar upp till USA-toppens första plats med nya plattan "With teeth". Inte ens storsäljaren Mariah Carey lyckades hålla undan med sin skiva "The emancipation of Mimi", uppger Rolling Stone. Att det är många som har väntat på Trent Reznor och hans mannars comeback är tydligt. "With teeth" såldes i 272 000 exemplar första veckan efter skivsläppet. (PM)

---

Costner och Kutcher i kustbevakningsfilm

Los Angeles (PM)

Ashton Kutcher och Kevin Costner ska spela mot varandra i actiondramat "The guardian", skriver Hollywood Reporter. Filmen handlar om en ung rebell (Kutcher) som går med i kustbevakningen och blir vän med en legendarisk ytbärgare (Costner) som har förlorat hela sin besättning i en olycka. Andrew Davis som gjorde "Jagad" ska regissera och inspelning inleds i höst. (PM)

---

Hilary Swank spelar lärare i ny film

Stockholm (PM)

Tvåfaldiga Oscarvinnaren Hilary Swank är hett byte i Hollywood just nu. Snart får vi se henne i dramat "Freedom writers" där hon spelar en lärare som lär sin stökiga skolklass tolerans. Enligt branschtidningen Variety ska Richard LaGravanese regissera filmen som baseras på läraren Erin Gruwells verklighetsbaserade bok "The freedom writer´s diaries: how a teacher and 150 teens used writing to change themselves and the world around them".

Erin Gruwell var 23 år gammal när hon blev klassföreståndare för en skolklass som stämplats som omöjlig att lära ut någonting till. Genom att använda bland annat Anne Franks dagbok i undervisningen lyckades hon lära barnen tolerans. De reste senare tillsammans till både Amsterdam och Sarajevo. (PM)

---

Ny komediserie spelas in i Göteborg

Göteborg (PM)

"Bota mig AB" är arbetsnamnet på SVT:s nya komediserie som börjar spelas in i Göteborg i augusti, skriver Göteborgs Posten. Handlingen kretsar kring ett par som driver en verksamhet där de erbjuder folk alternativa behandlingsformer, allt från psykodrama till healing. För manus står Stina Sturesson och regisserar gör Joachim Siegård. (PM)

---

Damien Rice gör låt till fängslad fredspristagare

London (PM)

Den irländske singersongwritern Damien Rice har spelat in en låt tillsammans med Lisa Hannigan som en hyllning till fredspristagaren Aung San Suu Kyi, uppger nätsajten Undercover. Alla intäkter från låten "Unplayed piano" går till US Campaign for Burma och den brittiska motsvarigheten Burma Campaign UK. Damien Rice skrev "Unplayed piano" efter ett besök i Burma i juli 2004. (PM)

---

Eminem gör upp i godo med Apple

Los Angeles (PM)

Striden mellan Eminem och Apple är över. Rapparen stämde Apple och MTV sedan datorföretaget 2003 använde hans låt "Lose yourself" i tv-reklam för sina mp3-spelare utan tillstånd. Hur stort skadeståndet blev i uppgörelsen vill ingen av parterna avslöja men hävdar att alla är nöjda med den, uppger BBC News. Eminem är känd för att vägra låta sin musik användas i reklam. (PM)

---

Silverbullit spelar med Damo Suzuki

Göteborg (PM)

Göteborgsbandet Silverbullit får ett lite oväntat sällskap under sin konsert på Nefertiti i Göteborg den 4 juni. Det handlar om den japanske sångaren Damo Suzuki som sjöng med krautrockgruppen Can på 70-talet.

Suzuki är just nu ute på sin "Never ending world tour" där han spelar med band över hela världen. Förband blir Skull Defekts, med medlemmar från Union Carbide. (PM)

---

Skivtoppen vecka 19

Stockholm (PM)

SINGLAR

1. Kent: "Palace & Main".

2. (3) Nanne: "Håll om mig".

3. (2) Amy Diamond: "What´s in it for me".

4. (1) Schnappi: "Schnappi - das kleine Krokodil".

5. (5) Livet enligt Rosa: "To win my love".

6. (16) 250 kg Kärlek: "Bonka bäver".

7. (6) Darin: "Why does it rain".

8. (8) Gwen Stefani med Eve: "Rich girl".

9. (9) Alexander Schöld: "Drömmen".

10. (ny) Rob Thomas: "Lonley no more".

ALBUM

1. (ny) Carola: "Störst av allt".

2. (1) Robyn: "Robyn".

3. (2) Bruce Springsteen: "Devils & dust".

4. (4) Nanne: "20 år med Nanne".

5. (3) Kent: "Du & jag Döden".

6. (ny) Nine Inch Nails: "With teeth".

7. (ny) Candlemass: "Candlemass".

8. (ny) Ryan Adams: "Cold roses".

9. (11) Shirley Clamp: "Lever mina drömmar".

10. (12) Sofia Karlsson: "Svarta ballader (sjunger Dan Andersson)".

11. (10) Green Day: "American idiot".

12. (6) Eldkvarn: "Atlantis".

13. (ny) Robert Plant & The Strange Sensation: "Mighty rearranger".

14. (9) Bo Sundström: "Skåne".

15. (8) Nordman: "Anno 2005".

16. (15) Timbuktu: "Alla vill till himmelen men ingen vill dö".

17. (7) Lena Philipsson: "Det gör ont en stund på natten men inget på dan".

18. (13) Moneybrother: "To die alone".

19. (19) Laleh: "Laleh".

20. (5) Looptroop: "Fort Europa". (PM)

Källa: Grammofonleverantörernas förening

---

KULTUR

---

Ungern stäms för nazistölder

New York (PM)

En stämningsansökan på många miljarder dollar är på gång mot staten Ungern, uppger nyhetsbyrån Reuters. Stämningen gäller de konstverk som stals från judiska ägare under nazitiden och som aldrig lämnades tillbaka efter andra världskriget.

Advokaten Ed Fagan, som har specialiserat sig på mål som rör Förintelsen, hävdar att han ska lämna in stämningsansökan på torsdag. Det är inte bara den ungerska staten som stäms utan även det ungerska Nationalmuseet, Konstmuseet i Budapest och kulturdepartementet. Målet gäller främst den samling konstverk som ägdes av den judiske baronen Ferenc Hatvany. Målningarna, bland annat av El Greco, Delacroix och Ingres, beslagtogs när Hatvany sändes till koncentrationsläger under kriget. (PM)

---

Schimpanskonst säljs på auktion

London (PM)

Han var känd som apornas Cezanne. På 50-talet blev schimpansen Congo världsberömd för sina målningar, som bland annat hängde hemma hos Picasso och Miró. Hans målningar ansågs vara medvetet utförda, och inte bara kladdande med färger. För första gången säljs nu tre verk av Congo på auktion. På Bonhams i London säljs de tillsammans med verk av Warhol och Renoir. Congos tre temperamålningar är värderade till cirka 10 000 kronor tillsammans, men förhandsintresset har varit så stort att auktionsfirman tror att priset kan bli väsentligt högre, skriver The Guardian. (PM)

---

Wollter tillbaka efter operationen

Stockholm (PM)

Sven Wollter har återhämtat sig efter sin akuta magbråcksoperation i förra veckan. På grund av operationen tvingades Stockholms stadsteater att skjuta på premiären för "Påklädaren", där Wollter har en av huvudrollerna. Pjäsen har nu fått ett nytt premiärdatum, den 1 juni. Sven Wollter har tillfrisknat så pass väl att han nu är i gång med repetitionerna inför nypremiären av "Ett dockhem" den 17 maj. Där spelar Sven Wollter rollen som Dr Rank. (PM)

---

Svensk Form jubilerar med Formvecka

Stockholm (PM)

Tidningen Form fyller 100 år samtidigt som utgivaren Svensk Form firar 160-årsdag. Det firar designorganisationen, som är världens äldsta, med en Formvecka mellan den 20 och 26 maj i högkvarteret Designforum Svensk Form på Skeppsholmen i Stockholm. Den 20 maj invigs utställningen "Platser för lek" om framtidens lekplatser. Programmet innehåller också provning av nydesignade hängmattor, designpicknick med unga formgivare och besökarna inbjuds också att delta i ett symaskinsrally. (PM)

---

Pris till Mankells redaktör

Stockholm (PM)

Bokbranschens redaktörspris 2005 har tilldelats Henning Mankells redaktör Eva Stenberg. Hon får det för "ett lyhört och osentimentalt, absolut omutligt och noggrant redaktörsarbete som resulterat i närmare två hundra böcker av växlande slag".

Eva Stenberg arbetar på förlaget Ordfront och har varit redaktör för bland andra Göran Palm och utländska författare som Susan Faludi, Naomi Klein, John Pilger och Noam Chomsky. Priset delas ut av Förlagsklubben inom Svenska förläggareföreningen och utgörs av ett stipendium på 25 000 kronor. (PM)

---

Inget fotopris för J H Engström

Stockholm (PM)

Det blev den franske fotografen Luc Delahaye som tog hem det åtråvärda fotopriset Deutsche Börse Photography Prize 2005 på nära 400 000 kronor.

Priset delades ut vid en ceremoni på Photographers Gallery i London på onsdagskvällen.

Den svenske fotografen J H Engström får trösta sig med äran att vara en av de fyra nominerade. Deutsche Börse Photography Prize är det mest prestigefyllda fotopriset i Europa och ett av de verkligt stora internationella priserna.

I prismotiveringen framhåller juryn Luc Delahayes strävan att förena ett politisk engagemang med sin fotokonst. "Delahaye skapar bilder som både är estetiskt vackra och socialt fascinerande samtidigt som han har ett starkt engagemang för vad som händer i världen", konstaterar juryn.

J H Engström befann sig i celebert sällskap, förutom han själv och Luc Delahaye var tysken Jörg Sasse och amerikanen Stephen Shore nominerade till priset.

I januari i år visades Göteborgs Konstmuseum i samarbete med Hasselblad Center en stor utställning med Engströms bilder. Under våren har han arbetat med slutredigeringen av en dokumentärfilm om fotografen Anders Petersen som SVT ska sända senare i år. (PM)

---

Bok om hemlösa vann Pen-pris

New York (PM)

Socialarbetaren Nick Flynn, som i memoarform har beskrivit sitt oväntade möte med sin hemlöse far, är en av vinnarna av de prestigefyllda Pen-priserna i USA. I boken "Another bullshit night in Suck City" berättar han om sitt arbete bland hemlösa där han oväntat stöter på fadern, en utflippad kåkfarare som han inte har sett sedan barndomen.

Skådespelaren och dramatikern Wallace Shawn vann Pen-priset i dramaklassen för en utgåva med flera pjäser, bland annat "Marie and Bruce". I kategorin fakta fick Sam Harris priset för boken "The end of faith" där han kritiserar världsreligionerna och argumenterar för att det inte finns någon objektiv grund för att ha en tro. Översättarpriset gick till Tim Wilkinson för hans översättning av Nobelpristagaren Imre Kertesz roman "Mannen utan öde". Priserna delas ut i New York den 23 maj. (PM)

---

Teatermaskinen reser mot självmordet

Stockholm (PM)

Vad är döden och när inträffar den? Det är en av en rad existentiella frågor som gruppen Teatermaskinen ställer i pjäsen "Logosfält" som får urpremiär den 23 maj på Kulturhuset i Stockholm. Föreställningen beskrivs som en urban resa genom de fyra sista timmarna före självmordet. Under resans gång görs nedslag på platser som Skärholmen, Bredäng, Nevada, Sibirien, Tibet, Muroroa och Ground Zero. "Logosfält" bygger på texter av Heiner Müller, Sarah Kane och Nobelpristagaren Elfriede Jelinek. (PM)

---

Mer läsning

Annons