Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser den 12 oktober

Annons
---

NÖJE

---

Åkerlund gör video till Rolling Stones

Stockholm (PM)

Svenske Jonas Åkerlund ska göra videon till Rolling Stones nya singel "Rain fall down", skriver Aftonbladet. Enligt tidningen börjar han filma videon tillsammans med det världsturnerande bandet i Atlanta på fredag. Därefter drar han till New York där det är världspremiär för hans nya dokumentär om Madonna, "I´m going to tell you a secret".

Stones-videon är den andra videon Jonas Åkerlund gör på senaste tiden. För några veckor sedan filmade han tyska Rammsteins nya video "Mann gegen Mann". (PM)

---

Wolf Parade till Sverige

Stockholm (PM)

Montrealbandet Wolf Parade kommer till Skandinavien i höst för två spelningar. Kanadensarna spelar på Kägelbanan i Stockholm den 20 november och två dagar senare på Tavastia i Helsingfors. Wolf Parade har jämförts med Arcade Fire och i oktober kommer debutskivan "Apologies to Queen Mary". (PM)

---

Jan Rohde är död

Stockholm (PM)

Sångaren Jan Rohde har avlidit. På 50-talet bildade norrmannen Rodhe rock´n´roll-bandet Cool Cats och turnerade flitigt i Norden och England. På 60-talet övergick han till twist och fick sitt svenska genombrott i Sverige. I Finland fick han kultstatus med låten "Doin´ the jenka".

Fram till sin död fortsatte han att göra liveframträdanden, bland annat vid det årliga besöket på Elvisfestivalen i Västerås. Jan Rohde blev 63 år gammal. (PM)

---

Mike Newell filmatiserar Garcia Marquez-bok

Los Angeles (PM)

Regissören Mike Newell ska göra film av Gabriel Garcia Marquez roman "Kärlek i kolerans tid", skriver Hollywood Reporter. Boken utspelar sig i Sydamerika kring förra sekelskiftet och handlar om två älskande som trots äktenskap, karriärer och kärleksaffärer hela tiden väntar på att återförenas. För manuset står Ronald Harwood som skrev "The pianist" åt Roman Polanski.

Mike Newell är mest känd för filmer som "Fyra bröllop och en begravning" och "Donnie Brasco". I höst är han aktuell med den fjärde Harry Potter-filmen. (PM)

---

Clinton samlar anhängarna i Hollywood

Los Angeles (PM)

Hollywood börjar samla sina krafter för att göra Hillary Clinton till president 2008. Under torsdagen inleder hon en turné där för att jaga kampanjbidrag bland rika demokrater i filmbranschen. Än har inte Hillary Clinton öppet gett sig in i kampen om att bli president efter Bush. Pengarna som samlas in ska gå till hennes kampanj för att återväljas till senator för New York. Men i dagarna har två böcker släppts som förutspår Clinton som vinnare i presidentvalet 2008 och på tv är dramaserien "Commander in chief" med Geena Davis i rollen som kvinnlig president en succé. Hillary Clintons Hollywoododyssé har tre stora insamlingspartyn inplanerade, skriver Variety. De arrangeras av skådespelare och filmproducenter som Rob Reiner, Frank Marshall och Marisa Tomei för att nämna några.

(PM)

---

Jennifer Connelly i film om diamantsmuggling

Los Angeles (PM)

Jennifer Connelly förhandlar om en roll i dramathrillern "The blood diamond", skriver Hollywood Reporter. Filmen handlar om en fattig afrikansk bonde som dras in i konflikten mellan en diamantsmugglare (Leonardo DiCaprio) och brottssyndikatet som kontrollerar de lokala diamantgruvorna. Filmen ska regisseras av Edward Zwick som tidigare gjort "Höstlegender" och "Den siste samurajen". (PM)

---

Angelina Jolie får humanitärt pris

New York (PM)

Skådespelerskan Angelina Jolie har fått pris för sitt humanitära arbete som goodwillambassadör för FN:s flyktingorgan, uppger nyhetsbyrån AP. På en middag med 700 diplomater och VIP-gäster sade Jolie att hennes arbete för FN är det största i hennes liv, förutom hennes två barn. Hon hoppas nu kunna leva upp till löftet hon gav sig själv när hon blev goodwill-ambassadör för fyra år sedan, att göra allt som är möjligt för att hjälpa flyktingar över hela världen.

- FN är det närmsta man kan komma att kämpa för rättvisa. Jag känner mig mycket, mycket privilegierad som får vara en väldigt liten del av det, säger hon. (PM)

---

Rigo släpper album i februari

Stockholm (PM)

Rigo, alias Rodde Pencheff från Infinite Mass, fick en riktig hit i somras med sin första egna singel "Say say say". I februari kommer hans första album. Innan dess släpper han sin andra singel "She´s a pro" som sammanfaller med hans medverkan i branschtillställningen Access All Areas i Stockholm den 9 november. (PM)

---

Bloodhound Gang till Sverige

Stockholm (PM)

Amerikanska Bloodhound Gang kommer till Sverige för två spelningar i december. Den 3 december spelar de på Sticky Fingers i Göteborg och den 5 december på Klubben i Stockholm. Bandet har sedan starten 1993 sålt fyra miljoner skivor världen över och släpper nu sitt femte album "Hefty fine". Förband är japanska punkmetalbandet Electric Eel Shock som nyligen släppte albumet "Beat me" och som spelade på Hultsfredsfestivalen i somras. (PM)

---

Bob Dylans dikter säljs

London (PM)

Bob Dylan-yran fortsätter. Nu säljs dikterna han skrev under studietiden på University of Minnesota 1959-1960 på auktion på Christie´s i New York, skriver BBC News. Dikterna är signerade Bob Dylan och det anses vara första gången som Robert Zimmerman använde sitt artistnamn. De väntas dra in mellan cirka 450 000 och 600 000 kronor.

På auktionen kommer man också att auktionera ut en sällsynt Dylan-inspelning från 1961, smyckena Jimi Hendrix använde under sitt framträdande på Monterey Pop Festival 1967, handskrivna texter av Doors frontman Jim Morrison och en trumma som ex-Beatlen Paul McCartney har använt. Auktionen hålls den 21 november. (PM)

---

Bloodhound Gang till Sverige

Stockholm (PM)

Amerikanska Bloodhound Gang kommer till Sverige för två spelningar i december. Den 3 december spelar de på Sticky Fingers i Göteborg och den 5 december på Klubben i Stockholm. Bandet har sedan starten 1993 sålt fyra miljoner skivor världen över och släpper nu sitt femte album "Hefty fine". Förband är japanska punkmetalbandet Electric Eel Shock som nyligen släppte albumet "Beat me" och som spelade på Hultsfredsfestivalen i somras. (PM)

---

Jill Johnson får eget julprogram

Stockholm (PM)

I slutet av november spelar countrysångerskan Jill Johnson in det egna julprogrammet "Jills jul". I programmet, som sänds i TV4 den 6 december, varvas konsertinslag från hennes julshow på Hasses lada i Båstad med inslag från hennes vardagsliv. Hon berättar vad julen betyder för henne och om sin nya roll som mamma. Programmet sänds också i repris på julafton. (PM)

---

"Idol"-deltagare tolkar svenska favoriter i veckofinal

Stockholm (PM)

På fredag den 14 oktober är det dags för den tredje veckofinalen i "Idol". Kvällens utmaning är att sjunga svenska låtfavoriter av bland andra Tomas Ledin, Kent, Eva Dahlgren, Orup och Håkan Hellström. De nio tävlande som snart blir åtta är Marieme Niang ("Oh vilken härlig dag"), Jonah Hallberg ("Magaluf"), Agnes Carlsson ("Himlen runt hörnet"), Sebastian Karlsson (Musik non stop), Ola Svensson ("Kom igen Lena!"), Sibel Redzep ("Sista morgonen"), Måns Zelmerlöw ("Astrologen"), Jens Pääjärvi ("Snart tystnar musiken") och Elina Nelson ("Ängeln i rummet"). (PM)

---

6-årig hiphopare sajnad i USA

Sydney (PM)

En rekordung rappare har fått skivkontrakt i USA. Lille Remedy2 är bara sex år gammal men har redan uppträtt sedan han var tre, skriver Undercover.com. Medan andra barn i hans ålder börjar skolan och lär sig läsa och skriva, är Remedy2 mitt uppe i inspelningen av två album. Det första heter "Ahead of the game" och släpps i början av 2006. Ännu ett beräknas komma under 2006, och det har fått namnet "Generation upgrade is the motto". (PM)

---

Gwyneth Paltrow gör film med brorsan

Los Angeles (PM)

Gwyneth Paltrows yngre och mindre framgångsrika bror Jake får en hjälp med karriären från sin storasyster. Hon spelar nämligen huvudrollen i hans regidebut, den romantiska komedin "The good night", skriver BBC News. Det är en lågbudgetfilm som spelas in i London och New York med start i november. Den manliga huvudrollen spelas av Martin Freeman från den brittiska komediserien "The office". (PM)

---

David Hellenius kan få egen pratshow

Stockholm (PM)

Komikerparet David Hellenius och Peter Magnusson har blivit ett begrepp inom tv-världen de senaste åren med produktioner som "Idol 2004", "Stadskampen" och "Hey baberiba". Men nu ser de två ut att för första gången jobba på var sitt håll. Enligt tidningen Dagens Media talar mycket för att David Hellenius får en egen pratshow i TV4. Men enligt kanalens produktionschef Åsa Sjöberg är inget klart.

- Ett produktionsbolag lånar TV4:s lokaler för att spela in en pilot. Vi vill gärna titta på programmet men det här är inget vi har beställt, säger hon till Dagens Media. (PM)

---

Blue For Two återförenas

Göteborg (PM)

Göteborgsbandet Blue For Two med Freddie Wadling och Henryk Lipp var ett av Göteborgs mest betydelsefulla band under det sena 80-talet. Deras svarta popmusik rönte stora framgångar; skivan "Songs from a pale and bitter moon", från 1988, anses vara deras bästa. Nu är det dags igen, de två parhästarna har kommit halvvägs i arbetet med en ny platta.

- Vi har helt enkelt lust med det här just nu. Jag och Freddie har skrivit tillsammans sedan ett halvår och fått ihop åtta låtar. Det låter ungefär som man kan förvänta sig. Musiken bottnar i det gamla men har en tydlig framåtriktning. Jag är en obotlig svart romantiker och gillar att göra små svarta popsånger, säger Henryk Lipp till Göteborgs-Posten. (PM)

---

KULTUR

---

Dödsgasens fader i pjäs och opera

New York (PM)

Forskaren Fritz Haber mottog Nobelpriset i kemi 1918 för att ha utvecklat en billig process att framställa konstgödsel, en uppfinning som har givit mat åt miljarder. Han utvecklade klor till en stridsgas i första världskriget och innan han flydde judeförföljelsernas Tyskland uppfann han Zyklon B, dödsgasen som nazisterna senare använde för att mörda judar i förintelselägren. Denne hittills relativt anonyme vetenskapsmans liv och verk har plötsligt inspirerat till en biografi, en opera, en teaterpjäs och en kortfilm, skriver New York Times.

I pjäsen "Einsteins gift", som gick upp off-Broadway förra veckan, jämför författaren Vern Thiessen praktikern Haber med teoretikern Einstein. Jazzmusikern Peter King har skrivit operan "Zyklon", utdrag ur operan framfördes i London i somras. Den verkliga inblicken i Fritz Habers turbulenta liv ger Daniel Charles i den nyutkomna biografin "Master mind: The rise and fall of Fritz Haber". (PM)

---

Rekordpriser för fotografi på auktion

New York (PM)

Fotografier av Edward Weston och Dorothea Lange såldes i tisdags för 6,3 miljoner kronor styck på Sotheby´s i New York. Så mycket har aldrig tidigare betalats för moderna fotografier, skriver Reuters.

Westons foto "The breast" är en nakenstudie av hans italienska älskarinna, fotografen Tina Modotti, taget i Mexiko på 1920-talet. Langes "White angel bread line" fångar en man i en brödkö under den amerikanska depressionen. Tidigare har bara sällsynta daguerreotyper från fotografins absoluta barndom sålts för högre summor. (PM)

---

Läsarnas bokpris till JK Rowling

New York (PM)

JK Rowling var en av vinnarna på årets Quills Awards, skriver nyhetsbyrån AP. Quills-priserna röstas fram av amerikanska läsare och Rowlings "Harry Potter och halvblodsprinsen" fick utmärkelsen för årets bok och bästa kapitelbok för barn.

Stephen King fick priset för bästa sportbok för en skildring av Boston Red Sox triumfartade fjolår, då det otursförföljda laget vann mästerskapet. Komikern Jon Stewarts vanvördiga "America (The book)" utsågs till bästa humorbok. (PM)

---

Mer läsning

Annons