Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser den 13 september

Annons
---

NÖJE

---

Mariah Carey sjunger på Michael Jacksons Katrina-låt

Los Angeles (PM)

Michael Jackson börjar sakta men säkert att få tillbaka sin karriär efter pedofilianklagelserna. Nu tar han hjälp av stjärnor som Mariah Carey, Snoop Dogg, Jay Z och James Brown på sin singel till förmån för orkanoffren i New Orleans, uppger Reuters. Sedan tidigare är artister som Lauryn Hill, Missy Elliot och Lenny Kravitz klara för medverkan i välgörenhetslåten. (PM)

---

Lousianas filmindustri i gungning

Stockholm (PM)

Det katastrofdrabbade New Orleans, som liksom Trollhättan under senare år har lyckats locka till sig ett stort antal filmproduktioner, befarar nu att den viktiga filmindustrin ska fly fältet. Disney har redan flyttat inspelningen av "Deja vu" som pågick i New Orleans när orkanen Katrina slog till. Inspelningen av filmen "The last time" med Brendan Frazer och Michael Keaton i huvudrollerna har flyttats. I andra fall har filmbolagen valt att stanna i Louisiana, filmen "Guardian" med Kevin Costner ska slutföras i norra delen av delstaten. Det är genom generösa skatterabatter som New Orleans har lyckats bli en konkurrent till Hollywood, hur det blir i framtiden är ovisst. (PM)

---

SR ska sända P4 via nätet

Stockholm (PM)

Från den 15 oktober börjar Sveriges Radio att sända alla lokala P4-kanaler via nätet. Det betyder till exempel att personer som har flyttat till en annan del av landet kan fortsätta att lyssna på lokalnyheter från hemtrakterna. När P4 görs tillgängligt via nätet utökar SR utbudet av webbkanaler från nuvarande 15 till 39. Planer finns också på att starta en samekanal på nätet redan i höst. (PM)

---

Shirley Temple får hederspris

Los Angeles (PM)

Den före detta barnstjärnan Shirley Temple ska få ett pris för sin livsgärning från det amerikanska skådespelarfacket Screen Actors Guild, skriver BBC News.

Temple började filma vid tre års ålder och medverkade i filmsuccéer som "War babies" (1932) "Lilla miljonärskan" (1936), "Heidi" (1937) och "Lilla prinsessan" (1939) - framgångar som räddade filmbolaget Fox från konkurs under depressionen.

I 20-årsåldern klingade filmkarriären av och i stället blev hon diplomat med posteringar i Ghana och Tjeckoslovakien. I dag heter hon Shirley Temple Black och är 77 år gammal. (PM)

---

Ronander kan få tillbaka sina stulna gitarrer

Karlskrona (PM)

Mats Ronanders och Mikael Rickfors stulna gitarrer kan komma att återlämnas sedan en man i 39-årsåldern gripits av polisen misstänkt för stölderna, uppger Sverige Radio. Det var under Kristianopelfestivalen i augusti som deras instrument, värda flera hundra tusen kronor stals. Två män sitter sedan tidigare häktade och den 39-årige mannen greps i Karlskrona efter att Ronanders och Rickfors turnéledare fick ett samtal om att köpa tillbaka gitarrerna. 39-åringen väntas begäras häktad under tisdagen. (PM)

---

DiCaprio spelar Roosevelt

Los Angeles (PM)

Efter Howard Hughes i "The aviator" tar sig Martin Scorsese och Leonardo DiCaprio an ännu en amerikansk legend, skriver Reuters. I "The rise of Theodore Roosevelt" ska Scorsese regissera DiCaprio i rollen som USA:s 26:e president. Manuset fokuserar på Roosevelts tidiga år, från hans krassliga barndom till de härdande åren som kavallerist i spansk-amerikanska kriget.

"The rise of Theodore Roosevelt" blir Scorseses och DiCaprios fjärde filmsamarbete efter "Gangs of New York", "The aviator" och kommande "The departed". (PM)

---

Suge Knights tillgångar frysta av domstol

Los Angeles (PM)

Rapmogulen Marion "Suge" Knights tillgångar har blivit frysta, uppger nyhetsbyrån AP. I mars beordrade en domstol i Los Angeles Knight och hans företag att betala 107 miljoner dollar till Lydia Harris, som hävdar att hon hjälpte honm att starta Death Row Records. Harris make, Michael Harris, avtjänar ett 28-årigt straff på San Quentin-fängelset. Han hävdar å sin sida att han bidrog med 1,5 miljoner dollar för att starta bolaget 1991, något som Knight förnekat upprepade gånger. Michael Harris hävdar nu att han har rätt till hälften av sin frus ersättning från Knight. I juni ansökte Michael Harris om skilsmässa sedan Lydia Harris förhandlat enskilt med Knight. Enligt Harris advokat försökte frun blåsa honom på hans del av ersättningen. Domstolen såg då till att Knights tillgångar blev frysta.

Det är inte första gången som Knights bolag har haft juridiska problem. 2003 fick han att betala 5,5 miljoner dollar till managers som hävdade att han stulit deras artister. (PM)

---

Jimmy Hendrix hus flyttat igen

Seattle (PM)

Rocklegenden Jimmy Hendrix barndomshem har åter lastats på en lastbil och fraktats från Seattle till en husvagnspark nära Renton i Kalifornien där gitarrstjärnan begravdes 1970. För fyra år sedan flyttades huset från sin ursprungliga plats i Hendrix barndomsstad Seattle till en annan stadsdel. Huset ägs av Stiftelsen James Marshall Hendrix som hoppas kunna bygga upp ett musikcentrum för barn i anslutning på den nya platsen, skriver Guardian. (PM)

---

Randy på turné i oktober

Stockholm (PM)

Den 12 oktober släpper punkbandet Randy sitt nya album "Randy the band". Två dagar innan, den 10 oktober, inleder de sin turné på Cirkus i Stockholm där de får sällskap av Hellacopters och Doits. Turnén fortsätter sedan genom ytterligare nio städer i Sverige och Norge innan den avslutas i Örebro den 28 oktober. (PM)

---

Faktarutor:

Turnéplan:

10 oktober Stockholm, Cirkus

13 oktober Linköping, Herrgårn

14 oktober Norrköping, Klubb Mogwai

15 oktober Halmstad, B&B

19 oktober Oslo, Garage

20 oktober Haugesund, Byscenen

21 oktober Bergen, Det Akademiske Kvarter

22 oktober Trondheim, Café Isak

22 oktober Trondheim, Blast

27 oktober Malmö, KB

28 oktober Örebro, Klubb Idiot

---

Black Rebel Motorcycle Club till Nalen

Stockholm (PM)

Amerikansk/brittiska Black Rebel Motorcycle Club kommer till Sverige i november. Bandet slog igenom hos rockpubliken med gitarrmanglande "Whatever happened to my rock & roll" 2001. På nya albumet "Howl" har de dock bytt till ett mer nedtonat gospel- och americanainfluerat sound. Black Rebel Motorcycle Club spelar på Sticky Fingers i Göteborg den 13, i Stockholm på Nalen den 14 och på KB i Malmö den 16 november. (PM)

---

Tv-toppen vecka 37

Stockholm (PM)

1. Doobidoo, SVT1, fredag, 1 750 000

2. Svensson Svensson, SVT1, söndag, 1 565 000

3. VM-kval fotboll, Ungern-Sverige, TV3, onsdag, 1 245 000

3. Idol 2005, TV4, tisdag, 1 245 000

5. Idol 2005, TV4, torsdag, 1 240 000

6. Idol 2005, TV4, onsdag, 1 190 000

6. Sportspegeln, SVT1, söndag, 1 190 000

8. Folktoppen, SVT1, lördag, 1 110 000

9. Kommissionen, SVT1, tisdag, 1 015 000

10. Det finns bara en Ingemar Johansson, SVT1, torsdag, 1 000 000

Mest sedda program i Kanal 5: CSI Crime investigation, måndag, 680 000. (PM)

Källa: MMS

---

KULTUR

---

Hur Nicke Nyfiken undkom nazisterna

New York (PM)

Böckerna om Nicke Nyfiken, den lille apan som alltid råkar i trubbel för att han är så nyfiken, har roat barn i hela världen ända sedan 1941. Vad få har känt till att han var ytterst nära att bli ett offer för nazisterna.

I den nyutkomna boken "The journey that saved Curious George" berättar författaren Louise Borden den sanna historien om Nicke Nyfikens skapare, författarparet Margaret och HA Rey. De var båda judar födda i Hamburg och hade efter en tid i Brasilien flyttat till Paris där de gav ut barnböcker.

Ett franskt förlag skulle ge ut den första boken om "Fifi" som var Nicke Nyfikens namn på franska. När nazisterna närmade sig i juni 1940 tog Rays sina cyklar och lämnade Paris. Efter flera månaders flykt på cykel via södra Frankrike, Spanien och Portugal kom de med en båt till Rio de Janerio. Via poststämplar på vykort, arkivmaterial och intervjuer med personer som kände författarparet har Louise Borden kunnat kartlägga Rays dramatiska flykt. (PM)

---

Helena Blomqvist gör festivalaffisch

Göteborg (PM)

Fotokonstnären Helena Blomqvist har fått uppdraget att utforma affischen för Göteborg Filmfestival 2006. Hon har deltagit i en rad grupputställningar i bland annat Reykjavik, Stockholm, Tokyo och Seoul. Festivalen har sedan 1992 givit olika konstnärer fria händer att utforma bilden till affischen som blir den genomgående symbolen för evenemanget. Helena Blomqvist avlöser Linn Fernström vars affisch med Ingmar Bergmans avhuggna huvud fastsytt på konstnärens egen kropp, väckte uppmärksamhet. (PM)

---

Rooseums chef tar över Göteborgs konsthall

Göteborg (PM)

Lene Crone Jensen hoppar av chefskapet för konstmuseet Rooseum i Malmö och blir i stället konsthallschef i Göteborg, skriver Sydsvenskan. Tillfällig efterträdare blir s-politikern Pelle Svensson, ordförande i Rooseums styrelse. Tidigast i oktober kan det bli aktuellt med att börja leta efter en ny chef. Då ska styrelsen ha fattat beslut om Rooseums förtsättning - eller eventuella nedläggning. (PM)

---

Ludd blir konstmusik

Stockholm (PM)

"Och där står du" är titeln på ett projekt med dans, film och musik som framförs på Magasin 3 och Judiska teatern i Stockholm den 17 september. Koreografen Anna Koch och 14 dansare framför delar av verket "Projekt Djurgårdsbrunn". Musikerna Ida Lunden och Lise-Lotte Norelius skapar elektroakustisk musik med hjälp av syntar, slagverk, dator och objekt under titeln Ludd. Det framförs som en fristående parallell till Anna Kochs koreografi. Under kvällen visas också film som ur ett historiskt perspektiv relaterar till performance och koreografi. (PM)

---

Norskt regimskifte gynnar kulturen

Oslo (PM)

Den rödgröna koalitionens valseger i Norge kan ge ett lyft för kulturlivet. Den tillträdande regeringen med den socialdemokratiske statsministern Jens Stoltenberg i spetsen har utlovat att en procent av statsbudgeten ska satsas på kultur. Det betyder ett tillskott på 1,6 miljarder norska kronor fram till 2014. Enligt den norska tv-kanalen NRK är det nu klart att Åslaug Haga som tidigare varit kulturminister i en socialdemokratisk regering ska återta den posten. (PM)

---

Mer läsning

Annons