Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser den 14 mars

Annons
---

NÖJE

---

Björn Ulvaeus gamla band gör comeback

Stockholm (PM)

Benny Andersson har sin orkester. För att inte vara sämre väcker Björn Ulvaeus liv i sitt gamla band Hootenanny Singers. När Västerviksfestivalen firar 40-årsjubileum i sommar gör 60-talsbandet från Västervik comeback för en enda konsert, skriver Expressen. Kvartetten Hootenanny Singers bildades 1963 och hade en rad svensktoppsettor, bland annat "Där björkarna susar" och "Omkring tiggarn från Luossa", som låg på listan ett år innan reglerna gjordes om för att få bort långköraren.

På Västerviksfestivalen uppträder också Helen Sjöholm, Lill Lindfors, Peter Harryson, Mikael Wiehe och Niklas Strömstedt. (PM)

---

Färre tittare än i fjol på Melodifestivalen

Stockholm (PM)

4 055 000. Så många såg finalen av Melodifestivalen i lördags. Det innebär att hela 86,1 procent av alla som tittade på tv mellan åtta och tio på lördagskvällen valde att se Martin Stenmarck ta hem segern. Det är bara Kalle Anka på julafton som slår den siffran. Däremot är tittarsiffrorna lägre än förra året, då 4 105 000 såg finalen. (PM)

---

Saul Williams till Sverige

Stockholm (PM)

Den mångsidige Saul Williams kommer till Sverige för en konsert med sin politiskt medvetna industri-punk-hiphop. Han spelar på Kägelbanan i Stockholm den 10 maj. Saul Williams är spoken word-artisten som blev musiker. Hans första skiva, den Rick Rubin-producerade "Amethyst rock star", släpptes för fyra år sedan och blev en kritikersuccé. Den nya självbetitlade skivan, som släpps den 13 maj, innehåller experimentell, tilltufsad hiphop och samarbeten med Serj Tankian från System of a Down, Zack de la Rocha från Rage Against the Machine och Ikey Owens från Mars Volta. Många av texterna är starkt politiska och intellektuella (han tar till exempel hjälp av Shakespeares "Julius Caesar" för att kritisera Bush). (PM)

---

"Sandor slash Ida" årets Buff-vinnare

Malmö (PM)

"Sandor slash Ida" utsågs av en ungdomsjury till bästa film på barn- och ungdomsfilmfestivalen Buff i helgen. Sara Kadefors, som skrivit boken som filmen bygger på, och hennes sambo regissören Henrik Georgsson fick ta emot priset Unga Filmfabrikens filmpokal. Filmen har blivit en publiksuccé. Sedan den hade premiär den 4 februari har 120 000 personer sett filmen. (PM)

---

Christina Applegate bröt foten på scen

New York (PM)

Skådespelerskan Christina Applegate bröt foten på scen i en föreställning av musikalen "Sweet Charity" i fredags, uppger AP. Hon gör samma roll som Nanne Grönvall ska spela när musikalen sätts upp på Intiman i Stockholm i januari 2006. Den amerikanska uppsättningen får Broadwaypremiär den 21 april. Christina Applegate skadade foten under en testföreställning i Boston. Hon beräknas vara tillbaka till den 4 april när "Sweet Charity" ska börja testas i New York. Då är det också tänkt att Nanne Grönvall och den svenska ensemblen ska besöka New York och träffa sina amerikanska kollegor. (PM)

---

Hilary Swank fast i nyzeeländska tullen

Wellington (PM)

Fruktsmuggling är ett brott som allt som oftast får stå i skymundan, till förmån för till exempel mord. Men i Nya Zeeland är det ett vanligt brott och tusentals besökare till landet får årligen böter. Nu senast var det Hollywoodstjärnan Hilary Swank som försökte föra in ett äpple och en apelsin, men stoppades i tullen, skriver nyhetsbyrån AP. Nu väntar böter för Swank eftersom det är förbjudet att föra in främmande växter och djur till Nya Zeeland, av rädsla för att landets ekobalans ska förändras. (PM)

---

Hilary Swank i övernaturlig film

Los Angeles (PM)

Den tvåfaldigt Oscarbelönade skådespelerskan Hilary Swank har skrivit på för den övernaturliga filmen "The Reaping", skriver Variety. Hon ska spela en specialist på övernaturliga religiösa fenomen som kallas till en stad som drabbats av en rad bibliska farsoter. Producerar gör giganterna Joel Silver och Robert Zemeckis och för regin står James Cox. (PM)

Ny panel i "Studio pop"

Stockholm (PM)

"Studio pop" har fått en ny expertpanel. Under våren får Per Sinding-Larsen hjälp av journalisten Karin Magnusson, Lisa Milberg, trummis i Concretes och Jonna Bergh Wahlström, chefredaktör för Cosmopolitan. I det första programmet onsdagen den 23 mars gästas man av Jocke Berg, sångare i albumaktuella Kent. (PM)

---

Nick Nolte spelar "Sokrates"

Los Angeles (PM)

Nick Nolte är klar för rollen som mentorn "Sokrates" i filmatiseringen av romanen "Peaceful warrior", skriver Reuters. Berättelsen kretsar kring en ung student och gymnast (Scott Mechlowicz) som möter en äldre, mystisk man (Nolte) som leder in honom på en själslig upptäcktsfärd. Filmen regisseras av Victor Salva som tidigare gjort "Jeepers Creepers"-filmerna. (PM)

---

Dustin Hoffman spelar i "Parfymen"

Los Angeles (PM)

Dustin Hoffman och Alan Rickman är klara för filmatiseringen av Patrick Süskinds internationella storsäljare "Parfymen", skriver Hollywood Reporter. De spelar Guiseppe Baldini respektive Antoine. Filmens centralfigur, Jean-Baptiste Grenouille, spelas av den brittiske skådespelaren Ben Whishaw som även är aktuell i rollen som Keith Richards i den kommande filmen "The wild and whycked life of Brian Jones". (PM)

---

McFly etta på brittlistan

London (PM)

Pojkbandet McFly toppar den brittiska singellistan med välgörenhetslåtarna "All about you/You´ve got a friend". Låten säljs till förmån för organisationen Comic Relief. Singellistan är för övrigt full av nya låtar. Discofunkbandet Sunset Strippers lägger sig på tredjeplatsen med "Falling stars" och New Order går rakt in på åttonde plats med sin nya singel "Krafty". (PM)

---

Englandslistan vecka 11

Stockholm (PM)

ALBUM

1. (ny) 50 Cent: "The massacre".

2. (1) G4: "G4".

3. (ny) Kaiser Cheifs: "Employment".

4. (3) Tony Christie: "Definitive collection".

5.(2) Il Divo: "Il Divo".

6. (5) Scissor Sisters: "Scissor Sisters".

7. (6) Keane: "Hopes and fears".

8. (ny) Mario: "Turning point".

9. (ny) Idlewild: "Warnings/Promises".

10. (ny) Killers: "Hot fuss".

SINGLAR

1. (ny) McFly: "All about you/You´ve got a friend".

2. (ny) Elvis Presley: "Good luck charm".

3. (ny) Sunset Strippers: "Falling stars".

4. (1) Stereophonics: "Dakota".

5. (2) Nelly med Tim McGraw: "Over and over".

6. (4) Cabin Crew: "Star to fall".

7. (5) Jennifer Lopez: "Get right".

8. (ny) New Order. "Krafty".

9. (ny) Phantom Planet: "California".

10. (8) Akon: "Locked up". (PM)

Källa: Dotmusic

---

Filmtoppen v 11

1. (ny) Hitch

2. (1) Constantine

3. (2) Puhs film om Heffaklumpen

4. (3) Masjävlar

5. (5) Kocken

6. (ny) Finding Neverland

7. (4) Familjen är värre

8. (7) Så som i himmelen

9. (9) Sideways

10. (6) Lemony Snickets... (PM)

Källa: Filmägarnas kontrollbyrå

---

KULTUR

---

"Solisterna" vann tv-pris i Frankrike

Reims (PM)

Vid tv-festivalen i Reims i Frankrike, vann SVT:s dramaserie "Solisterna", med bland andra Regina Lund och Thomas Hanzon två pris. Regissören Geir Hansteen Jörgensen var på plats och tog emot priset för bästa regi i klassen miniserie/serie. Serien fick också specialpriset CineCinema som delas ut av en fransk kabelkanal. (PM)

---

SR kräver extra miljoner till digitalsatsning

Stockholm (PM)

Sveriges Radio, SR, begär ett tillskott på 14 miljoner för de digitala sändningarna under 2006, enligt nyhetsbrevet Mediatrender. Tillskottet ska användas till de regionala sändningarna. I förslaget från Digitalradiokommittén ska SR ha både riks- och regionalsändningar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå under nästa år. För hela sin verksamhet begär Sveriges Radio 2,3 miljarder kronor. (PM)

---

SVT sänder uttagning till dansarnas Eurovisionsfestival

Stockholm (PM)

Det är dags att utse det svenska bidraget till Eurovision Young Dancers 2005. Tävlingen hålls den 19 mars på Dansens hus i Stockholm. Då väljs en dansare eller en duo ut för att tävla i den internationella finalen den 21 juni i Warszawa. Ungdomarna tävlar i klassisk balett och modern dans, i solon och duetter. Tävlingen hålls vartannat år och deltagarna är mellan 15 och 20 år. Tv-programledarna Johanna Westman och Micke Leijnegard leder galan, som också sänds i Sveriges Television den 19 mars. Årets tävlande är Danielle Rosengren, Allison Ahl med Frida Moberg, Sachaias Grandin, Sofie van den Berg, Maria Hjelte, Danne Dahlin med Robin Peters, Malin Wannberg, Hampus Gauffin och Diana Jap.

En jury som leds av Leif Jakobsson, programdirektör på SVT, korar vinnaren. Men SVT planerar också att genomföra en telefonomröstning för att utse tittarnas favorit. (PM)

---

Musikhögskola tvingas importera elever

Malmö (PM)

Musikhögskolan i Malmö har brist på elever. För att fylla ut platserna tvingas man ta in utbytesstudenter från andra länder, skriver Sydsvenskan. Skolan har fullt med sökande till populärmusikutbildningarna för jazz och världsmusik. Det är den klassiska orkesterutbildningen som har svårt att fylla ut platserna. Bristen är störst inom träblåsinstrument. Utbildningschefen Johannes Johansson menar att bristen beror på ungas längtan efter att bli kändisar. De vill hellre sjunga än spela fagott och oboe. (PM)

---

Stark kritik mot översättning av Bang-bok

Stockholm (PM)

Översättningen av den danske författaren Herman Bangs roman "Ludvigsbacke" får stark kritik av akademiledamoten Knut Ahnlund. I en artikel i Svenska Dagbladet kräver han att översättningen dras in.

"Översättaren har inte elementära kunskaper i danska och har han kunskaper i svenska så har han inte använt dem", skriver Ahnlund om översättaren Axel Lindéns insatser. "Ludvigsbacke" skrevs av Herman Bang 1896. Det är först nu, 109 år efteråt, som den kommer i svensk översättning. (PM)

---

Brittisk författare skriver Peter Pan-uppföljare

Stockholm (PM)

Trenden med att samtida författare skriver uppföljare till klassiker fortsätter. Nu har barnboksförfattaren Geraldine McCaughrean fått i uppdrag att skriva en fortsättning på JM Barries "Peter Pan".

Enligt BBC News har McCaughrean tillförsäkrats äran att fortsätta berättelsen om pojken som aldrig ville bli vuxen av sjukhuset som äger rättigheterna till Barries alster. Great Ormond Street Hospital har ställt ett viktigt krav för den nya boken som ska heta "Captain Pan": alla originalkaraktärer måste vara med.

- Det är ett häpnadsväckande och skrämmande privilegium att släppas lös i Neverland, beväpnad med inget annat än en penna, och veta att jag vandrar i Barries vördade fotspår, säger Geraldine McCaughrean.

Hon är 53 år gammal och har bland annat vunnit Whitbreadpriset för sina barnböcker tre gånger. (PM)

---

Muti vägrar dirigera på La Scala

Milano (PM)

Bråken på det prestigefyllda operahuset La Scala i Milano börjar ta sig sådana proportioner att det skulle kunna platsa i ett operalibretto. Den italienska operans kronjuvel är i kris sedan dirigenten Riccardo Muti har sagt att han vägrar dirigera orkestern och en ledamot i styrelsen föreslagit att regeringen ska ta över ledningen av operan, skriver The Guardian.

I ett brev till orkestern meddelade Muti att han ansåg att det var omöjligt för honom och orkestern att utöva musik tillsammans. Flera inställda konserter på senare tid har till råga på allt gett operan ekonomiska bekymmer. Musikerna har varit på kollisionskurs med den temperamentsfulle dirigenten sedan den förre teaterchefen Carlo Fontana fick gå efter en konflikt med Muti. (PM)

---

Mer läsning

Annons