Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser den 15 december

Annons
NÖJE

---

SVT lägger ned "Combo"

Stockholm (PM)

Den 23 december sänds barnprogrammet "Combo" för sista gången, skriver Aftonbladet. Enligt programledaren Josefine Sundström är skälet till nedläggningen att SVT måste spara grund att klara bevakningen av valet, OS och fotbolls-VM nästa år. Hon hoppas att den populära barnvarianten av "Så ska det låta" ska vara tillbaka i rutan 2007. Men barn- och ungdomschefen Irene Tostar håller med. Hon ser nedläggningen av "Combo" som ett sätt att få plats för nya program, men på grund av valet och sporten kan nysatsningarna inte komma förrän 2007. (PM)

---

Hjulström-Livh tar över "Tv-huset"

Stockholm (PM)

Carin Hjulström-Livh ersätter Kattis Ahlström som programledare för SVT:s underhållningprogram "Tv-huset".

- Det känns kul, nu får jag en hel timme. Det är förstås svårt att ta över efter Kattis, men jag får försöka göra det på mitt sätt, säger Carin Hjulström-Livh, i ett pressmeddelande.

Peter Nyrén, tillträdande programchef för SVT:s underhållning är mycket nöjd med att få Carin Hjulström-Livh till programmet. Kattis Ahlström lämnar Sveriges Television för att bli chefredaktör för Ica-Kuriren. (PM)

---

Extrabiljetter till Robbie Williams

Göteborg (PM)

Ema Telstar släpper ytterligare biljetter till Robbie Williams konserter på Ullevi i Göteborg den 1 och 2 juli. Det rör sig om 1 600 biljetter per konserttillfälle. De släpps den 20 december klockan 09.00. (PM)

---

Junk Musik släpper ljudböcker

Malmö (PM)

Brainpools skivbolag Junk Musik ger sig in i bokbranschen. Linda Skugges "Saker under huden" och Per Hagmans "Att komma hem ska vara en schlager" är först ut i en satsning på ljudböcker för nedladdning på Internet. Författarna har läst in sina böcker själva, skriver Sydsvenskan.

- Jag gör det för de unga tjejerna. Det är de som gillar mig allra mest. De bryr sig inte om omslag och sånt, de vill bara ha en mp3-a som de kan köpa billigt och ha i sin ipod, säger Linda Skugge. (PM)

---

Lennons skattecheck såldes billigt

London (PM)

En check undertecknad av John Lennon har auktionerats ut för 2 000 pund, skriver BBC. Ägaren till checken köpte den för dubbla summan på Hard Rock Café 1998, men har tröttnat på att hålla den i säkerhet. Checken skrevs ursprungligen av John Lennon 1968 till det brittiska skatteverket och summan var 6 946 pund. (PM)

---

Kanal 5 satsar på nördsåpa

Stockholm (PM)

Kanal 5 planerar att spela in en ny svensk dokusåpa i vår, rapporterar Metro. Liksom i ZTV:s hyllade fotbollssåpa "FC Z" är tanken att nörden ska stå i fokus. Seriens huvudpersoner blir tio killar som alla gått in lite för mycket i sina intressen. Genom att utsättas för olika fysiska prövningar och tester är tanken att deltagarna i slutändan ska bli mer manliga och kompletta som personer. Vem som blir programledare för tv-serien är i dagsläget oklart. (PM)

---

Velvet Revolver planerar inför nytt album

New York(PM)

Medlemmarna i Velvet Revolver arbetar som bäst på uppföljaren till debutskivan "Contraband" som kom ut 2004 och såldes i 1,8 miljoner exemplar i USA, raporterar Billboard. Den kommande skivan sägs bli ett konceptalbum där helheten ska stå i fokus. Förhoppningarna är att gruppens andra skiva ska börja spelas in i vår för att sedan släppas till sommaren. (PM)

---

"Idol"-Agnes åker på turné

Stockholm (PM)

"Idol"-vinnaren Agnes Carlsson åker i vår ut på Sverigeturné i vår. Enligt Aftonbladet finns det för närvarande 25 spelningar inbokade på den turné som startar 27 januari och slutar i april. Med sig i bagaget har den sjuttonåriga idolen sin debutskiva som släpps på måndag den 19 december. (PM)

---

Eminem etta i USA - för fjärde gången

New York (PM)

Eminem har inte förlorat sin popularitet. Med samlingsplattan "Curtain call: the hits" går han rakt in på den amerikanska albumlistan. Det är fjärde gången som Enimem lyckas med bedriften att toppa Billboardlistan.

Närmare 441 000 exemplar såldes av Eminems skiva förra veckan, uppger Reuters. Plattan ligger också etta på den brittiska albumlistan. Men trots att försäljningssiffrorna är höga är de ändå betydligt lägre än för rapparens tidigare skivor. I maj 2000 såldes "The Marshall Mathers LP" i 1,8 miljoner exemplar på en vecka, i månadsskiftet maj-juni två år senare såldes "The Eminem show" i 1,2 miljoner exemplar medan "Encore" som släpptes 2004 kom upp i 711 000 exemplar på en vecka. (PM)

---

"The office" nominerat till tv-pris

Los Angeles (PM)

Tv-serien "The office" har nominerats till två priser på The Writers Guild Awards, som hålls i Los Angeles och New York i februari, uppger Yahoo. Den tragikomiska BBC-succén om pestchefen David Brent och hans kollegor har gjorts om av NBC i en amerikansk version och det är den som har chans att ta hem priser i kategorierna bästa nya serie och bästa komediserie. (PM)

---

SVT spelar in Camilla Läckbergs deckare

Stockholm (PM)

Camilla Läckbergs två första romaner "Isprinsessan" och "Predikanten" kommer att filmatiseras av SVT under hösten 2006. Varje bok blir på tv två entimmarslånga program och handlingen förläggs till Fjällbacka på Västkusten. Vem som ska spela huvudkaraktärerna som författaren Erica Falck och polisen Patrik Hedström är ännu inte klart. Författarens båda böcker har tillsammans sålt i över 400 000 exemplar i Sverige. Camilla Läckbergs senaste bok "Stenhuggaren" kom ut 2005. (PM)

---

Björn Skifs toppar listan

Stockholm (PM)

Björn Skifs album "Decennier - sånger från en annan tid" går in på första plats på albumlistan och har på kort tid sålts i dryga 52 000 exemplar. Det gör skivan till en av Sveriges största albumsuccéer på senare år. Singellistan toppas av Idol-Agnes med låten "Right here, right now". (PM)

---

Sugababes framtid oviss

London (PM)

Den framgångsrika poptrion Sugababes, aktuella med singeln "Push the button", riskerar att splittras. Mutya Buena har uteblivit från flera av gruppens framträdanden sedan albumet "Taller in more ways" släpptes tidigare i höst. Enligt källor är hon trött på turnélivet hon fick tidigare i år en dotter, skriver The Sun. Det blev nyligen klart att Sugababes ska vara förband på Take Thats återföreningsturné nästa år. (PM)

---

Skivtoppen vecka 50

SINGLAR

1. (ny) Agnes: "Right here, right now"

2. (1) Madonna: "Hung up"

3. (2) Kent: "The hjärta & smärta EP"

4. (3) James Blunt: "You're beautiful"

5. (4) Andreas Da Man: "Balla da-li"

6. (ny) Fatal Smile: "Learn-love-hate"

7. (34) Noveau Riche: "Oh Lord"

8. (5) Darin: "Step up"

9. (6) Darin: "Who's that girl"

10 (ny) Crazy Frog: "Jingle bells/Last Christmas"

ALBUM

1. (ny) Björn Skifs: "Decennier - sånger från en annan tid"

2. (1) Son of a Plumber: "Son of a Plumber"

3. (2) Madonna: "Confessions on a dance floor"

4. (3) Jill Johnson: "The Christmas in you"

5. (6) Il Divo: "Ancora"

6. (4) Enya: "Amarantine"

7. (9) Monica Zetterlund: "Z - det bästa med Monica Zetterlund"

8. (5) Sissel: "Nordisk vinternatt"

9. (12) Darin: "Darin"

10. (7) Lena Philipsson: "Jag ångrar ingenting"

11. (11) Robbie Williams: "Intensive care"

12. (18) Kelly Clarkson: "Breakaway"

13. (8) Thåström: "Skebokvarnsv 209"

14. (10) Dire Straits & Mark Knopfler: "The best of - private investigations"

15. (14) Amy Diamond: "This is me now"

16. (21) James Blunt: "Back to Bedlam"

17. (13) Green Day: "Bullet in a Bible"

18. (17) Björn Afzelius: "Björn Afzelius bästa"

19. (23) Rod Stewart: "The great American songbook vol IV"

20. (20) Diana Krall: "Christmas songs" (PM)

Källa: Grammofonleverantörernas förening

---

KULTUR

---

Moma visar Pixar-animationer

New York (PM)

Museum of Modern Art i New York har ställt samman en utställning fokuserad på Pixars animationer. "Pixar: 20 years of animation" visar hur animeringsfirman tagit fram figurer som Buzz Lightyear, fisken Marlin från "Hitta Nemo" och så vidare. Med hjälp av skisser, skulpturer och målningar vill curatorn Steven Higgins visa att animerad film handlar om betydligt mer än att jobba med datorer. Utställningen visas fram till den 6 februari, skriver Hollywood Reporter. (PM)

---

2 000 år gammal mayamålning hittad

London (PM)

En 2 000 år gammal mayamålning har upptäckts av arkeologer i Guatemala, uppger the Guardian. Målningen täcker en nio meter hög bergsvägg och är mycket välbevarad. Den föreställer delar ur Mayaindianernas skapelseberättelse och upptäckten stärker påståenden om att mayacivilisationen skulle ha utvecklats tidigare än man i dag tror. Målningen är med i nästa nummer av National Geographic. (PM)

---

Fri entré på Norrköpings konstmuseum

Norrköping (PM)

Kommunalägda Norrköpings Konstmuseum inför fri entré från och med den 10 januari. Det blir också fria visningar för alla skolor i kommunen. Hittills är det främst statliga museer som har infört fri entré vilket har varit vägledande när nu kultur- och fritidsförvaltningen i Norrköping följer efter. (PM)

---

Författaren Edith Whartons bibliotek sålt

Settrington (PM)

Den amerikanska författaren Edith Whartons bibliotek ska återbördas till USA. Stiftelsen som sköter hennes kvarlåtenskap har köpt 2 600 böcker från den brittiske samlaren George Ramsden. Edith Wharton lämnade sitt hem i Lenox, Massachusetts, 1911 och flyttade till Frankrike där hon avled 1937. The Mount, som huset kallas, håller på att restaureras. Whartons bibliotek avspeglar hennes leverne. Bland annat innehåller boksamlingen dedicerade verk av Henry James, Theodore Roosevelt och hennes älskare, författaren och journalisten Morgan Fullerton. Enligt New York Times var priset motsvarande 20 miljoner kronor. Ramsden köpte större delen av samlingen för 600 000 kronor 1984 och har sedan dess ägnat mycket tid åt att komplettera och katalogisera biblioteket. (PM)

---

Lyrikklubb läggs ner

Stockholm (PM)

Tidskriften Lyrikvännen lägger ner "Lyrikklubben", rapporterar DN. Efter att tidigare ha tjänat pengar på klubbens bokförsäljning går ekonomin i dag inte ihop för ägaren Ordfront. En bidragande orsak till detta sägs vara den ökade konkurrensen från boklådorna på nätet. (PM)

---

Mer läsning

Annons