Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser den 18 maj

Annons
---

NÖJE

---

Persson och Magnevik gör duett i SVT

Stockholm (PM)

Med en duett mellan den norske och svenske statsministern och ett komikermöte mellan Robert Gustafsson och hans norske kollega Harald Eia firar SVT och det norska tv-bolaget NRK unionsupplösningen. Den norska pratshowen "Først och sist" har spelats in i Stockholms stadshus med statsministrarna Kjell Magne Bondevik och Göran Persson som sjungande huvudgäster. Dessutom medverkar den amerikanske skådespelaren Matt Dillon, som spelar i norrmannen Bent Hamers ("Psalmer från köket") nya film "Factotum" och Bo Sundström från Bo Kaspers Orkester.

"Først och sist" är Norges mest populära familjeunderhållning. Specialprogrammet sänds både i SVT och NRK den 7 juni. (PM)

---

Bröderna Chapman gör skräckfilm

London (PM)

Konstnärsbröderna Chapman har redan skildrat helvetet i installationen "Hell". Nu tar de ett nytt grepp om skärselden med en skräckfilm som ska visas på bio, skriver The Guardian.

Projektet blir Jake och Dinos Chapmans första långfilm och de har länge varit fascinerad av skräckfilmsgenren.

- När Jake och jag växte upp var skräckfilmen en av de mest intressanta och extrema kulturformerna. Till skillnad från de flesta 70-talsfilmer hade skräckfilmerna en nihilistisk och dyster livssyn. De skildrade inte en hoppfull värld, säger Dinos Chapman som hoppas att filmen blir en storsäljare. (PM)

---

Geena Davis blir USA:s president

New York (PM)

Geena Davis ska axla en tung roll i nya tv-serien "Commander-in-chief". Den 49-åriga skådespelaren ska spela den första kvinna att bli USA:s president, skriver nyhetsbyrån AP. Hennes rollfigur är trebarnsmamman Mackenzie Allen som hamnar i Ovala rummet efter den förra presidentens plötsliga död.

Den nya satsningen från tv-bolaget ABC ses som en upptakt till Hillary Clintons förmodade presidentkampanj 2008, men den som räknar med en modern historia kommer nog att bli besviken.

- Det här är ingen politisk berättelse. Det är en berättelse om en kvinna, om en hustru och om en familj, säger ABC-chefen Stephen McPherson. (PM)

---

Live Aid II på gång i Hyde Park

London (PM)

Ryktena om en ny Live Aid-konsert har tagit fart sedan den brittiska organisationen Prince´s Trust har avlyst sin årliga festival i Hyde Park i London. Bob Geldof har hittills förnekat att "Live 8" skulle bli av men ligger, enligt BBC just nu i förhandlingar om en ny välgörenhetsgala. Prince´s Trusts "Party in the park" skulle ha hållits den 2 juli i Hyde Park. Organisationens representant Martina Milburn säger att man är "förtjust över att kunna stödja Live 8" och att den egna festivalen återkommer nästa år.

Artister som har förknippats med den nya välgörenhetskonserten är U2, Keane och McFly. Originalkonserterna hölls på Wembley Stadium i London och i Philadelphia 1985. (PM)

---

Neil Young avslöjar förkärlek för rap

Los Angeles (PM)

I samband med en prisgala i måndags, där Neil Young fick ta emot pris för sin musikaliska gärning, passade stjärnan på att uttrycka sin förkärlek för rap, uppger Reuters. På galan delades det ut priser till de mest spelade låtarna under 2004. Många av de 50 översta på listan kom ur hiphopgenren, som till exempel Outkasts "Hey ya". Kanske var det därför som Young deklarerade att han brukar suga i sig det mesta han hör och att det kan komma att få utlopp på ett eller annat sätt.

- Hur som helst, jag tror att mitt uppdrag är att djärvt vandra dit ingen hippie någonsin har vandrat, sade han till publiken. (PM)

---

Velvet Revolver till Roskilde

Roskilde (PM)

Roskildefestivalen satsar på fler hårda akter i sommar. Nu är även amerikanska Velvet Revolver, Mastodon och Jimmy Eat World inbokade. Den danska festivalen hålls den 30 juni till 3 juli. (PM)

---

Pearl Jam förband till Rolling Stones

New York (PM)

Nu har de första förbanden till Rolling Stones världsturné avslöjats. Enligt Billboard ska bland andra Pearl Jam, Black Eyed Peas och Maroon 5 värma upp publiken innan Mick Jagger och hans mannar kliver upp på scenen. Black Eyed Peas spelar på premiärkonserten den 21 augusti i Boston medan Maroon 5 värmer upp publiken i Hartford den 26 augusti. Pearl Jam, som inleder konserten i Pittsburgh den 28 september, har spelat med Stones tidigare - men det är så länge sedan som 1997. (PM)

---

Countrystjärnan Kenny Chesney prisad

Las Vegas (PM)

Nyblivne herr Zellweger - countrystjärnan Kenny Chesney - har flyt just nu. Chesney utnämndes till årets artist när USA Academy of Country Music delade ut sina priser i Las Vegas på tisdagskvällen. Enligt BBC News kom Chesneys seger på countrygalan som något av en överraskning, eftersom de flesta hade Tim McGraw som favorit i kategorin. McGraw tog dock hem priser för bästa singel och bästa låt med "Live like you were dying". Kenny Chesney gifte sig med skådespelerskan Renee Zellweger för drygt en vecka sedan. Även då lyckades han överraska sin omgivning. (PM)

---

KULTUR

---

Privata pengar räddar MSO-konsert i Vatikanen

Malmö (PM)

När kommunstyrelsen i Malmö vägrade att bidra till Malmö Symfoniorkesters (MSO) konsertresa till Vatikanen i sommar så ilskande generalkonsuln Nils Stormby till. Han lovar nu att betala resan med pengar ur egen ficka om MSO inte kan hitta sponsorer.

- Någon måste agera. Jag tycker att det är oerhört futtigt av politikerna att inte ställa upp med 350 000 kronor. Det finns annat än torn och vridna byggnader (Turning Torso) som är viktigt för människor, säger han till Sydsvenskan.

MSO är inbjudna att göra två konserter i St Peterskyrkan i Rom den 29 och 30 juli. Nils Stormby är japansk generalkonsul i Malmö och gift med konsertpianisten Yukie Nagai Stormby. (PM)

---

Liljefors ställs ut med dansk fågelkung

Köpenhamn (PM)

I Danmark är Johannes Larsen känd som "fågelkungen". Nu ställs hans ljusa fågelmålningar ut på Arken, utanför Köpenhamn, sida vid sida med svensken Bruno Liljefors mer dramatiska naturmåleri. I utställningen "Livet i naturen" visas över 100 verk av de båda samtida konstnärerna. Målningarna är gjorda mellan 1884 och 1952.

Utställningen vill dels sätta fingret på kontrasterna mellan Larsens och Liljefors verk - idyllen kontra den darwinistiskt influerade dramatiken - dels peka på likheterna. Bruno Liljefors och Johannes Larsen hade båda täta kontakter med samtidens naturvetenskapliga kretsar och kände till de nyaste tankarna inom biologin. Båda fokuserade också på samspelet mellan djur och miljö.

Johannes Larsens målningar finns representerade i de flesta danska hem. Intresset för Liljefors fick ett rejält uppsving under konstboomen på 1980-talet - men har varit lite svalare i Sverige på senare år. Utställningen på Arken pågår mellan den 28 maj och den 11 september. (PM)

---

Hård kritik mot Designåret

Stockholm (PM)

Snart har fem månader av Designåret 2005 i de nordiska länderna passerat och nu kritiseras framför allt den svenska satsningen hårt av många av de inblandade. Arkitekturtidskriften Forum har intervjuat ett antal personer som är berörda av Designåret som uttrycker sitt missnöje.

- Vi borde hellre visa två världsartister än ett par tusen projekt där det mesta är försumbart, säger designkonsulten Christian Springfeldt till Forum.

Den svenska kalendern innehåller redan omkring 1 200 programpunkter. Varje vecka tillkommer det 25 nya, så innan årets slut kommer den troligen att rymma omkring 2 000 olika projekt.

Den svenska regeringens satsning anses också vara mycket snål jämfört med de övriga ländernas. Hittills har Sverige satsat 12 miljoner statliga kronor medan den finska regeringen satsat det fyrdubbla. Det danska designåret får beröm för att man där har koncentrerat sig på spjutspetsprojekt som påkostade utställningar, stora internationella konferenser och stipendier i miljonklassen. (PM)

---

Fler köper böcker via nätet

Stockholm (PM)

Nätbokhandeln har etablerat sin ställning rejält. Under förra året ökade försäljningen på nätet med över 40 procent, skriver Dagens Nyheter. Samtidigt går det sämre för den traditionella bokhandeln. Det är framför allt fackböckerna som säljer sämre i butikerna. Däremot går det fortfarande bra att sälja skönlitteratur och presentböcker i den traditionella bokhandeln.

Magnus Dimert, vd för Sveriges största internetbokhandel Ad Libris tror att lägre priser och snabb leverans är hemligheten bakom företagets framgång. En nätbokhandel slipper också betala hyra för att husera ett varulager. Böckerna flygs i stället in när någon beställer dem.

- Vi har mycket mindre topplisteförsäljning än den traditionella bokhandeln. Vi kanske bara säljer ett enda exemplar av en smal bok, säger Magnus Dimert. (PM)

---

Alarmerande om Nepal på Historiska

Stockholm (PM)

Den prisade fotografen Philip Blenkinsop har gjort sig känd för sina fotoreportage om Hmongfolket i Laos. Nu är han tillbaka med bildsviten "Nepal - state of emergency" som visar ett folk i djup nöd. Mellan den 20 maj och den 4 september ställs fotografierna ut på Historiska museet i Stockholm.

Nepal är ett av världens fattigaste länder och har de senaste åren drabbats svårt av inrikespolitiska konflikter. Efter massakern på kung Birendra och kungafamiljen 2001 har våldet ökat i landet. Den maoistiska gerillan har fått ett starkt fotfäste i Nepal, vilket har hotat den nepalesiska demokratin. I februari i år avskedade kung Gyanendra Bir Bikram premiärministern Sher Bahadur Deuba, vilket ledde till undantagstillstånd och begränsningar av mötes- och yttrandefrihet. Mitt under oroligheterna fick Philip Blenkinsop följa den maoistiska gerillan. Det resulterade i ett 30-tal svartvita fotografier. (PM)

---

Mer läsning

Annons