Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser den 18 mars

Annons
---

NÖJE

---

Kidnappningshot mot Lettermans son

Helena (PM)

En anställd vid pratshowvärden David Lettermans ranch i Montana har anhållits misstänkt för att ha planerat att ta Lettermans son och sonens barnsköterska som gisslan mot 5 miljoner dollar i lösensumma. Enligt nyhetsbyrån AP ska mannen ha berättat om sina planer för en bekant som larmade polisen. Letterman och hans flickvän Regina Lasko säger sig vara djupt tacksamma för FBI:s och de lokala myndigheternas insats. Det är oklart om Letterman och hans familj var i Montana när mannen greps. Den anhållne mannen anklagas även för stöld efter att ha tagit för mycket betalt för sina tjänster, samt för att ha ljugit för den polis som först kontaktade honom angående den påstådda kidnappningsplanen. (PM)

---

Darkness tar hjälp av Freddie

London (PM)

The Darkness har påbörjat arbetet med uppföljaren till debutalbumet "Permission to land" och nu blir det med lite inspiration av Queens avlidne sångare Freddie Mercury, skriver NME. Bandet spelar in albumet i studion där Queen spelade in "Bohemian Rhapsody" och sångaren Justin Hawkins använder bland annat Freddies gamla piano. (PM)

---

Billy Bremner släpper tredje soloalbumet

Stockholm (PM)

Den 23 mars släpper Billy Bremner, en av originalmedlemmarna i Rockpile, sitt tredje soloalbum "No if but maybe". Albumet består av 12 nyskrivna låtar med produktion av svenske Dan Hylander. I samband med skivsläppet följer Bremner med svenska Refreshments på en mindre turné, där han presenterar sina låtar under en speciell avdelning i deras show. Bremner har tagit lång tid på sig mellan sina soloinsatser. Sin första soloplatta, "Bash!", släppte han 1984 och den andra, "A good weeks work", kom 1998. (PM)

---

Faktarutor:

Turnéplan:

26 mars Uppsala

1 april Östersund

3 april Helsingborg

13 april Malmö

22 april Borås

6 maj Jönköping

---

Fler biljetter till U2 på Ullevi

New York (PM)

Den 22 mars släpps ytterligare 1 800 biljetter till U2:s konsert på Ullevi i Göteborg. Nu är det också klart att brittiska Razorlight blir förband.

Hittills har man sålt 2,5 miljoner biljetter till världsturnén som startar i San Diego den 28 mars. Spelningen i Göteborg hålls den 29 juli. (PM)

---

Courtney Love sjunger storbandsjazz

New York (PM)

Den skandalomsusade Hole-sångerskan Courtney Love medverkar på soundtracket till den kommande filmen "Adam and Steve", skriver NME. Låten heter passande nog "Love, love, love" och placerar sig i genren storbandsjazz med 1940-talssound.

Filmen, som handlar om ett manligt kärlekspar, får premiär på filmfestivalen i Tribeca, New York, i april men när soundtracket kommer att släppas på skiva är inte klart. (PM)

---

Svenskar på Björks nya skiva

Stockholm (PM)

Popstjärnan Björks nästa skivprojekt är en coverskiva som ska säljas till förmån för Unicef - och två av låtarna på skivan framförs av svenska artister, skriver Metro.

I januari uppmanade Björk via sin hemsida artister runt om i världen att göra covers på hitlåten "Army of me". Resultatet blev över 600 bidrag, och bland dem valde Björk ut de bästa med hjälp av en jury. Här finns alla genrer från metal till country och elektropop och band från såväl USA och Kanada som Grekland, Danmark och Storbritannien.

- Det känns jättekonstigt, men väldigt kul att veta att Björk själv faktiskt har lyssnat på oss och gillat det hon hörde, säger Johan Joelsson från bandet Häxor och porr.

Han ligger bakom ett av bidragen, tillsammans med medlemmar från Slagsmålsklubben och 50 Hertz. För det andra svenska bidraget står artisten Tor Bruce.

Skivan kommer att heta "Army of me-xes" och Björk själv hoppas att den ska dra in miljontals kronor bara de första veckorna. (PM)

---

Peter Harryson lämnar "Så ska det låta"

Stockholm (PM)

SVT har bestämt sig för en ny omgång av "Så ska det låta" - i ny version. Men där vill programledaren Peter Harryson inte medverka. I en intervju med Aftonbladet förklarar han att han hoppar av den populära musikserien.

- Jag har oerhört mycket att tacka programmet för, men jag vill gå vidare, säger han.

Han förnekar att avhoppet beror på en schism med SVT. I framtiden vill den 56-årige skådespelaren och programledaren i stället jobba mer med teater.

- Jag vill till teatern och komma undan den offentlighet som följer med ett program av den här storleken. (PM)

---

Europe gör enda spelningen i Luleå

Stockholm (PM)

Europe gör årets enda Sverigespelning i Luleå. Det återförenade hårdrockbandet framträder på Luleåkalaset den 6 augusti. Just nu befinner sig gruppen på en världsturné som började i Italien och avslutas i Glasgow den 13 maj. (PM)

---

Eva Dahlgren lämnar "Tältprojektet"

Stockholm (PM)

Eva Dahlgren hoppar av "Tältprojektet". Hon har inte angett någon offentlig orsak, men tidningen Aftonbladet hävdar att avhoppet beror på bråk och "attitydproblem" i gruppen. Aktuella för årets "Tältprojekt" är skådespelarna Sissela Kyle, Johan Rheborg, Robert Gustafsson och Cecilia Frode. Dessutom ska årets schlagervinnare Martin Stenmarck följa med på tältturnén. (PM)

---

Monty Python gör succé på Broadway

New York (PM)

Det legendariska komikergänget Monty Python gör just nu stor succé i New Yorks teatervärld, skriver Variety. Föreställningen "Monty Python´s Spamalot" hade premiär på Shubert-teatern på torsdagskvällen, och innan dess köade människor runt halva kvarteret för att få tag på biljetter.

- Jag tror att vi har lyckats tillfredsställa både Python-fansen och de människor som inte har sett oss förut, och det har alltid varit vårt mål, säger Python-medlemmen Eric Idle.

Det här är första gången på sju år som gruppen arbetar tillsammans. Föreställningen har beskrivits som en kärleksfull rip-off på filmen "Monty Python´s galna värld" men innehåller också sångnummer från deras övriga produktioner.

För den som vill se pjäsen kan tilläggas att platserna är slutsålda fram till augusti. (PM)

---

Ale Möller korsar Atlanten

Stockholm (PM)

Det går bra för folkmusikern Ale Möller också utanför Sveriges gränser. Nyligen spelade han tillsammans med sitt band i Kanada, och konstellationen har redan en lång rad framföranden planerade för framtiden.

I början av 2006 blir det ett antal spelningar i Storbritannien och därefter gästspel på olika europeiska festivaler. Efter det väntar festivalerna i Kanada och USA och sedan blir det USA-turné innan Ale Möller Band förhoppningsvis får bege sig till Latinamerika för att ge tolv konserter där. (PM)

---

Helen Sjöholm sjunger på Taubespelen

Göteborg (PM)

Helen Sjöholm är en av gästartisterna på Taubespelen på bohuslänska Ängön i sommar, skriver Göteborgs-Posten. Hon får sällskap av bland andra Jojje Wadenius, Totta Näslund, Anna-Lotta Larsson och Triple & Touch. Konferencier är Peter Harryson och självklart kommer även Sven-Bertil Taube att medverka. Taubespelen hålls i år den 16-17 juli. (PM)

---

George Lucas kallar nya "Star wars" för snyftare

Las Vegas (PM)

Regissören George Lucas säger att hans nästa "Star wars"-film blir en riktig tårdrypare.

Jag beskriver det som en "Titanic" i rymden. Det är en riktig snyftare och den kommer att tas emot på sätt som ingen av oss kan förutse, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

I filmen "Star wars episode III: Mörkrets hämnd" kämpar jediriddaren Anakin Skywalker (Hayden Christensen) och hans mästare Obi-Wan Kenobe mot sina fiender i rymden. Men vänskapen förbyts i fiendskap när Skywalker förvandlas till den onde Darth Vader. Filmen får svensk premiär den 19 maj. (PM)

---

USA-toppen vecka 11

ALBUM

1. (1) 50 Cent: "The massacre".

2. (3) Jack Johnson: "In between dreams".

3. (5) The Game: "The documentary".

4. (2) Jennifer Lopez: "Rebirth".

5. (6) Green Day: "American idiot".

6. (9) Kelly Clarkson: "Breakaway".

7 (7) Ray Charles: "Genius loves company".

8. (14) Killers: "Hot fuss".

9. (11) John Legend: "Get lifted".

10. (10) Eminem: "Encore".

SINGLAR

1. (1) 50 Cent med Olivia: "Candy shop".

2. (2) Green Day: "Boulevard of Broken Dreams".

3. (5) 50 Cent: "Disco inferno".

4. (10) Frankie J med Baby Bash: "Obsession (no es amor)".

5. (6) Kelly Clarkson: "Since u been gone".

6. (3) Mario: "Let me love you".

7. (4) The Game med 50 Cent: "How we do".

8. (9) Usher: "Caught up".

9. (7) Ciara med Missy Elliott: "1, 2, step".

10. (8) Gwen Stefani med Eve: "Rich girl". (PM)

Källa: Billboard

---

KULTUR

---

Malena Rydell ny chef på Bang

Stockholm (PM)

Malena Rydell blir ny redaktionschef på den feministiska kulturtidskriften Bang, skriver Dagens Nyheter. Rydell arbetar i vanliga fall på DN men har skrivit för Bang under flera år. Förutom Rydell kommer redaktionen att som tidigare bestå av Karin Ekman, chefredaktör och ansvarig utgivare, och andreredaktören och layoutaren Carolina Hemlin. (PM)

---

Marie-Antoinettes järnek död

Versailles (PM)

Den franska drottningen Marie-Antoinettes favoritträd har dött. Den jättelika järneken, i vars skugga Marie-Antoinette älskade att sitta, föll offer för sommarhettan 2003 - och höggs ned för några veckor sedan. Enligt nyhetsbyrån AFP var det tänkt att trädet skulle fraktas från sin plats i Versailles slottspark till ett ställe där den massiva stammen ska visas upp för allmänheten. Det 324 år gamla trädet trilskades dock med arbetarna som skulle frakta i väg det - det visade sig att trädet inte vägde 35 ton som man hade trott, utan imponerande 55 ton. (PM)

---

Tumba Bruksmuseum står klart

Stockholm (PM)

Nu står Tumba Bruksmuseum klart efter restaureringen av lokalerna, och till sommaren öppnar museet för allmänheten. I tre av brukets byggnader ska man visa utställningar om papperstillverkningen som har pågått här sedan 1755. Men det blir också en utställning av samtidskonst där tio konstnärer har bjudits in för att medverka med helt nya verk.

Bruket i Tumba grundades 1755 och firar alltså 250-årsjubileum i år. Här har Riksbanken låtit tillverka papper till sina sedlar ända sedan dess och för att fira jubileet ger man nu ut en ny hundrakronorssedel med motiv från det anrika bruket. Museet öppnar den 4 juni. (PM)

---

Ironiskt pris till Dramatenchefen

New York (PM)

Regissören och Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm har belönats med en föga smickrande utmärkelse. Nätverket Plural tycker nämligen att han förtjänar Kulturelitpriset 2005, för sitt "konsekvent genomförda bortväljande av alla främmande element, såsom kvinnor, utomeuropéer och underklass i sitt konstnärskap". Under 15 år har Staffan Valdemar Holm varit en av Sveriges mest inflytelserika regissörer, men han får skarp kritik av gruppen bakom priset. Under hela sin karriär har han inte satt upp en enda pjäs som inte är skriven av en vit europeisk man - och detta med hjälp av skattebetalarnas pengar, hävdar man.

Varje år delas Kulturelitpriset ut till den makthavare i kultursverige - "som under året gjort mest för att främja föreställningen att det finns olika fin kultur, och att den allra finaste är skapad av medelålders vita män".

Plural är ett nätverk av drygt 300 unga scenkonstarrangörer i hela Sverige. (PM)

---

Jan Myrdal inviger Meccanoutställning

Gävle (PM)

"Ingenjörsvetenskap för gossar" heter utställningen som invigs på Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle på skärtorsdagen. Det handlar så klart om den pedagogiska byggleksak som kallades Meccano, men det är inte vilka byggsatser som helst man kan se i utställningen - utan den enorma samling av modeller och lådor som författaren och Meccanofantasten Jan Myrdal har samlat på sig genom åren.

Redan 1901 uppfann Frank Hornby det han kallade för "Mechanics made easy" och hans uppfinning var sedan många små pojkars främsta leksak och fostran ända fram till tiden efter Andra världskriget. "Meccanogosse" blev ett begrepp och mängder av barn gick raka vägen från lekrummet till ingenjörsyrket. Vid ett tillfälle, 1907, gjorde tillverkarna faktiskt ett försök att få också flickorna att sukta efter en egen Meccanolåda, men försöket misslyckades totalt. När man satte bilden av ett byggande flickebarn på kartongens ovansida sjönk försäljningen drastiskt.

Jan Myrdal valde som bekant "samhällsbyggandet och den sociala ingenjörskonsten" som bana istället, men han har ändå mycket att säga om de gamla leksakerna och vad de hade för inflytande på sin tids barn. "En utställning om teknikens tvetydiga lycka och krav, som inte bara är nostalgi för gossar mellan åtta och åttio, utan med vilken jag vill säga något mycket viktigt om vårt samhälle och om en folkets kultur att erövra" beskriver han utställningen på museets hemsida.

"Ingenjörsvetenskap för gossar" invigs av Jan Myrdal den 24 mars. (PM)

---

Finskt bibliotek hotas av stängning

Stockholm (PM)

Finlandsinstitutets anrika bibliotek har funnits sedan 1894 - men hotas nu av stängning, skriver Svenska Dagbladet. Biblioteket drivs sedan 1997 av stiftelsen Finlands kulturinstitut. Här kan finsktalande stockholmare låna böcker och prata med personalen på sitt modersmål.

I dag drivs verksamheten med hjälp av pengar från finska staten, men eftersom ekonomin har blivit allt sämre har man nu beslutat att stänga biblioteket om inte svenska staten går med på att ta över driften. Statens kulturråd har nämligen uppgiften att främja minoriteters språk och kultur - och dit räknas sverigefinnar tillsammans med tornedalingar, samer, romer och judar. (PM)

---

Mer läsning

Annons