Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser den 2 december

Annons
---

NÖJE

---

"CP-magasinet" fick nordiskt pris

Stockholm (PM)

Det svenska tv-programmet "CP-magasinet" har tilldelats ett nordiskt tv-pris. Den 2 december delade Nordiska handikappolitiska rådet ut priset "Tv som synliggör" vid en nordisk konferens i Folketinget i Köpenhamn.

- "CP-magasinet" är provocerande och använder humorn som vapen mot fördomar. Programmet ställer frågor ingen annan vågat ställa och beskriver hur personer med funktionshinder prövar att göra saker i samhället och i stadsmiljön som är självklara för andra, sade Karen Klint, ordförande för Nordiska handikappolitiska rådet.

"CP-magasinet" leddes av Jonas Franksson, som själv har en cp-skada, och Olle Palmlöf. Den danska tv-stationen TV-Glad fick ett särskilt omnämnande av bedömningskommittén. Tv-stationen kallar sig för världens första station för människor med utvecklingsstörning. Här kallas alla medarbetare för "glada" i stället för att man använder medicinska diagnoser. (PM)

---

Adam Alsing tar över "Jeopardy"?

Stockholm (PM)

Ska TV4 sparka Magnus Härenstam från posten som programledare i frågesporten "Jeopardy"? Enligt Resumé planerar kanalen att ersätta Härenstam med Adam Alsing, som nyligen återvände till TV4. "Jeopardys" projektledare Karin Stjärne dementerar uppgiften, men säger samtidigt att det är "ett väldigt bra förslag". Magnus Härenstam har lett "Jeopardy" i över tio år. (PM)

---

Eastwood får hederspris

Stockholm (PM)

Skådespelaren och filmskaparen Clint Eastwood får ett hederspris av Director's Guild of America. I januari mottar den 75-årige veteranen priset, skriver BBC News. Regissörsföreningens ordförande Michael Apted kallar Eastwood för en av filmhistoriens skickligaste och påpekar att den forne skådespelaren har provat i stort sett alla genrer i de 25 filmer han regisserat de senaste 35 åren. I år belönades Eastwood med en Oscar för regin av boxningsfilmen "Million dollar baby". (PM)

---

Lennon berättar allt i "ny" intervju

New York (PM)

John Lennon avslöjar sanningen bakom Beatles i en aldrig tidigare sänd intervju. Det är BBC Radio 4 som fått tillgång till inspelningen av en Rolling Stone-intervju med Lennon från 1970. Åtta månader tidigare hade bandet splittras och Lennon är inte nådig mot sina före detta kollegor. Han hävdar att det berömda låtskrivarsamarbetet med Paul McCartney tog slut redan 1962 och att McCartneys försök att leda bandet efter Brian Epsteins död satte stopp för kreativiteten. Han sågar George Harrisons soloskiva och menar att det var resten av bandets behandling av Lennon och Yoko Ono som fick honom att börja missbruka heroin.

Han ägnar också intervjun åt att motsäga Beatles slätrakade image ("vi var som ett portabelt Rom ... om vi inte fick groupies tog vi horor") och berättar om baksidorna av sin kreativa förmåga.

- Det är inte kul att vara ett geni. Det är tortyr.

Intervjun sänds den 3 december. (PM)

---

Sofi Fahrman leder modeprogram

Stockholm (PM)

Aftonbladets moderedaktör Sofi Fahrman har anlitats av Kanal 5 för ett leda ett modeprogram. Under våren ska åtta program om trendtips, modevisningar och kändisarnas garderober sändas.

- Mode är hetare än på länge så det känns helt rätt att Kanal 5 gör ett modeprogram just nu, säger programchefen Johan Westman. (PM)

---

Rheborg till Chinateatern

Stockholm (PM)

I år har Johan Rheborgs monolog "Hur tänker hon?" spelats på Rival i Stockholm och gjort succé. Nästa år görs ytterligare sju föreställningar och för att tillfredsställa publiktrycket är "Hur tänker hon?" flyttad till Chinateatern. Nypremiären hålls den 21 januari och sedan spelas föreställningen fredagar och lördagar fram till den 11 februari. (PM)

---

Green Day tangerar hitrekord

Los Angeles (PM)

Med nyaste singeln "Jesus of Suburbia" har Green Day lyckats med ett konststycke som bara REM och Linkin Park har klarat av tidigare. För andra gången har man släppt fem singlar från ett och samma album - och lyckats få med samtliga på Billboards topp-100-lista.

"Jesus of Suburbia" från plattan "American idiot" gick i veckan in på en 37:e plats på listan. 1994 släppte Green Day fem låtar från debutplattan "Dookie". Samtliga hamnade på Billboards topp-tio. REM och Linkin Park har också prickat in samma antal hitsinglar två gånger i rad - men då handlade det om plattor som släpptes efter varandra. För Linkin Park gällde det "Hybrid theory" och "Meteora" och för REM "Automatic for the people" och "Monster". (PM)

---

Gardell frälser Norge

Stockholm (PM)

Jonas Gardell är inte bara populär i Sverige - nu gör han också succé i grannlandet Norge med showen "Väckelsemöte" som visas i Oslo. Flera extraföreställningar har lagts in, av planerade tre har det nu blivit åtta och fler följer. I samband med detta ger sig Jonas Gardell ut på turné i Norge. Han kommer bland annat att besöka Trondheim, Stavanger, Skien, Lilleström och Moss. (PM)

---

Foxx gör politisk thriller

Los Angeles (PM)

Jamie Foxxs stjärnglans falnar inte. Efter krigsskildringen "Jarhead" och rollen som Tubbs i filmversionen av "Miami vice" ska han spela huvudrollen i en politisk thriller. "The kingdom" handlar om en grupp agenter specialiserade på antiterrorism, baserade i Mellanöstern. Inspelningen börjar i maj, skriver Hollywood Reporter. Peter Berg regisserar och Michael Mann ska producera. (PM)

---

Q-läsare väljer Coldplay

London (PM)

Det brittiska musikmagasinet Q:s läsare har röstat fram Coldplays "X&Y" till årets album. Tidigare i år fick Coldplay priset som världens bästa band vid Q Awards. Gorillaz "Demon days", Kaiser Chiefs "Employment" och Oasis "Don't believe the truth" följde Coldplays skiva i läsaromröstningen. (PM)

---

Skivtoppen vecka 48

SINGLAR

1. (1) Madonna: "Hung up"

2. (2) Kent: "The hjärta & smärta EP"

3. (3) James Blunt: "You're beautiful"

4. (4) Darin: "Step up"

5. (5) Son of a Plumber: "C'mon/Jo-Anna says"

6. (7) Sugababes: "Push the button"

8. (17) West End Girls: "Domino dancing"

9. (8) Westlife: "You raise me up"

10. (13) Nanne: "Lyckos dig"

ALBUM

1. (ny) Son of a Plumber: "Son of a Plumber"

2. (2) Madonna: "Confessions on a dance floor"

3. (ny) System of a Down: "Hypnotize"

4. (1) Thåström: "Skebokvarnsv 209"

5. (ny) Enya: "Amarantine"

6. (3) Il Divo: "Ancora"

7. (8) Dire Straits & Mark Knopfler: "The best of - private investigations"

8. (6) Jill Johnson: "The Christmas in you"

9. (4) Lena Philipsson: "Jag ångrar ingenting"

10. (ny) Sissel: "Nordisk vinternatt"

11. (5) Robbie Williams: "Intensive care"

12. (12) Monica Zetterlund: "Z - det bästa med Monica Zetterlund"

13. (10) Green Day: Bullet in a bible"

14. (15) Darin: "Darin"

15. (28) Diana Krall: "Christmas songs"

16. (19) James Blunt: "Back to Bedlam"

17. (23) Björn Afzelius: "Björn Afzelius bästa"

18. (14) Eurythmics: "Ultimate collection"

19. (25) Amy Diamond: "This is me now"

20. (11) Eva Dahlgren: "Snö" (PM)

Källa: Grammofonleverantörernas förening

---

USA-toppen vecka 48

ALBUM

1. (ny) System of a Down: "Hypnotize"

2. (3) Kenny Chesney: "The road and the radio"

3. (5) Diverse artister: "Now 20"

4. (4) Madonna: "Confessions on a dancefloor"

5. (6) Filmmusik: "Get rich or die tryin'"

6. (4) Mariah Carey: "The emancipation of Mimi"

7. (2) Carrie Underwood: "Some hearts"

8. (ny) Enya: "Amarantine"

9. (ny) Juelz Santana: "What the game's been missing"

10. (ny) Chamillionaire: "The sound of revenge"

SINGLAR

1. (1) Chris Brown: "Run it!"

2. (2) Kanye West med Jamie Foxx: "Gold digger"

3. (3) Black Eyed Peas: "My humps"

4. (6) D4L: "Laffy taffy"

5. (4) Young Jeezy med Akon: "Soul survivor"

6. (5) Nickelback: "Photograph"

7. (7) Madonna: "Hung up"

8. (10) Pussycat Dolls: "Stickwitu"

9. (8) Sean Paul: "We be burnin'"

10. (9) Kelly Clarkson: "Because of you" (PM)

Källa: Billboard

---

KULTUR

---

"Fröken Julie" ställs in

Stockholm (PM)

Dramaten ställer in de planerade föreställningarna av "Fröken Julie" under december. Den officiella förklaringen är sjukdom. Mikael Persbrandt, som spelar Jean i Strindbergs klassiker, har figurerat flitigt i kvällspressen under den senaste tiden på grund av sina alkoholvanor. Dramaten vill inte kommentera ytterligare, utan hänvisar till skådespelarnas integritet. (PM)

---

Oskarson lämnar chefsstolen

Gävle (PM)

Peter Oskarsons skatteproblem har försatt Gävle Folkteater i kris. Efter att Skatteverket upptaxerat honom med 1,4 miljoner kronor lämnar Oskarson sin chefspost. Premiären på föreställningen om Galileo Galilei, "Allt rör sig", är uppskjuten och formellt står teatern utan ledning. Styrelseordförande Lennart Gard hoppas att Oskarson stannar kvar som konstnärlig ledare, i så fall skulle biträdande chefen Kurt Nylander kunna ta över chefsskapet, skriver Gefle Dagblad. Lämnar Oskarson Folkteatern raseras budgeten eftersom han kan kräva två årslöner i ersättning - något som skulle gröpa ur kassan. (PM)

---

"Le week-end" sätts upp i Köpenhamn

Köpenhamn (PM)

Pjäsen "Le week-end" om de aktuella kravallerna i Paris skrev dramatikern Lucas Svensson på en dryg vecka. Den framfördes i form av en läsning på Dramaten den 17 och 18 november. Nu är det klart att pjäsen sätts upp på riktigt med danska skådespelare i Köpenhamn. "Le week-end" i regi av Christoffer Berdal får premiär redan den 6 december på Pebble Mammutteatret (PM)

---

Zorn-målning såld för fyra miljoner

Stockholm (PM)

Intresset för Anders Zorns verk är fortfarande stort. Stockholms Auktionsverk sålde på torsdagen Zorn-målningen "Sjöbloms eka" för fyra miljoner kronor. Sammanlagt fem miljonnoteringar gjordes på auktionen. De gällde bland annat två verk av Carl Larsson, "Klappbrygga vid Sundbornsån" och "Mötet". En skulptur av Henri Laurens slutade på 3,4 miljoner kronor, en toppnotering för internationell skulptur. (PM)

---

Pavarotti planerar nya Tre Tenorerna-konserter

Stockholm (PM)

Luciano Pavarotti tänker gå i pension med hög svansföring. För tillfället är operastjärnan ute på sin avskedsturné, men innan han stänger butiken vill han återförena de Tre Tenorerna. Enligt BBC News ska Pavarotti, Placido Domingo och José Carreras ge en eller två konserter nästa år. I somras tvingades Pavarotti ställa in en Tre Tenorerna-konsert på sin läkares inrådan. (PM)

---

Mer läsning

Annons