Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser den 2 mars

Annons
---

NÖJE

---

Katrina uppträder med "namnlöst" band

Stockholm (PM)

Katrina & The Nameless. Det blir det nya officiella namnet på Katrina Leskanichs band när de uppträder i Melodifestivalen i Växjö på lördag. Katrina Leskanichs gamla bandkamrater i Katrina & The Waves protesterade när hon ville använda namnet Katrina & The New Wave tillsammans med sitt nya svenska band Playboys. Då utlyste radiokanalerna Rix FM och Mix Megapol en tävling som resulterade i namnet The Nameless. Bland övriga namn som övervägdes fanns The New Way, The Sunshine Band och The Bosses (efter Playboys sångare Bosse Lindmark). (PM)

---

"På spaning i New York" lämnar etern

New York (PM)

Efter tolv år av skurkjakt, arbetsplatskonflikter och personliga problem har lamporna slocknat på det 15:e polisdistriktet i New York. I tisdags sändes det sista avsnittet av "På spaning i New York" i USA, uppger nyhetsbyrån AP.

Den banbrytande polisserien har tagit hem 20 Emmystatyetter, fem av dem till Dennis Franz för hans porträtt av den bufflige men rättrådige Andy Sipowicz. Det var också han som tog hem slutscenen i det allra sista avsnittet. (PM)

---

Drottningen kände inte igen rocklegender

London (PM)

Drottning Elizabeth bjuder gärna in rockstjärnor för att underhålla gästerna på sina jubileer och födelsedagar. Men att hålla reda på vem som är vem bland de ärrade legenderna i den brittiska rockeliten klarar hon inte av.

Fyra av landets mest berömda gitarrister, Brian May i Queen, Jimmy Page från Led Zeppelin samt Eric Clapton och Jeff Beck var gäster på ett party i Buckingham Palace i tisdags.

- Och vad sysslar ni med då? frågade drottningen när hon hälsade rockfarbröderna välkomna, rapporterar nyhetsbyrån AP. (PM)

---

Lil´ Kim kan få 30 års fängelse

New York (PM)

Rapparen Lil´ Kim riskerar 30 års fängelse för att ha ljugit i rätten, uppger nyhetsbyrån AP. Efter en skottlossning utanför en radiostation 2001, där en man blev skadad, ska stjärnan och hennes assistent ha påstått att Lil´ Kims manager och vän Damon Butler aldrig var vid stationen under skottlossningen. Lil´ Kim, eller Kimberly Jones som hon egentligen heter, ska också ha förnekat att hon känner sin förre livvakt Suif Jackson. Både Butler och Jackson har senare erkänt att de var på platsen. I måndags sköts en man i benet utanför samma radiostation. Nu undersöker polisen om det rör sig om en fejd mellan rapparen 50 Cent och hans före detta skyddsling The Game. (PM)

---

Danny Glovers filmbolag har seriöst mål

Los Angeles (PM)

Danny Glover ("Dödligt vapen"-filmerna och "Royal Tenenbaums") har startat ett nytt filmbolag, Louverture Films, uppger nyhetsbyrån AP. Bolaget ska producera filmer som är "historiskt relevanta, har ett socialt ändamål, ett kommersiellt värde och artistisk integritet". Enligt ett uttalande ska man stödja rekrytering av personal med afrikansk bakgrund (?), och ur minoriteter och/eller marginaliserade grupper i samhället. Under de närmaste tre åren ska bolaget producera sex filmer. Glover ska själv regissera det historiska actioneposet "Toussaint" som handlar om den haitiska revolutionen 1789-1804 och den före detta slaven Toussaint Louvertures liv. Ett annat projekt är "God´s bits of wood" som handlar om strejken i Dakar-Niger 1947 som startade självständighetsrörelsen i Västafrika. (PM)

---

Searchers trummis död

London (PM)

Chris Curtis, trummisen i 1960-talsgruppen Searchers, är död. Curtis, vars riktiga namn var Christopher Crummey, avled 63 år gammal efter en lång tids sjukdom. Searchers bildades 1960 och hade hittar med bland andra "Needles and pins" och "Sugar and spice". Curtis var en av originalmedlemmarna och stannade i gruppen fram till 1966, då han ersattes av John Blunt. Gruppens framgångar dalade dock sedan Curtis lämnat gruppen. Curtis fortsatte sedan på egen hand under namnet The Flowerpot Men som fick en hit med "Let´s go to San Francisco" 1967. Tillsammans med sin bror bildade han Roundabout, bandet som senare skulle bli Deep Purple. Så småningom lämnade Curtis musiken för att arbeta inom stadsförvaltningen. Han tog dock åter upp musiken när han tvingades gå i pension på grund av sin dåliga hälsa. Nyligen uppträdde han med välgörenhetsgruppen The Merseycats. (PM)

---

Schyffert oskyldig till hets mot folkgrupp

Stockholm (PM)

Komikern Henrik Schyfferts indianspex på Melodifestivalen i Linköping ska inte betraktas som hets mot folkgrupp. Det anser justitiekanslern JK som valt att inte inleda någon förundersökning mot Sveriges Television, skriver Sydsvenska Dagbladet.

"Jag har sett det aktuella inslaget. Enligt min mening kan inslaget inte anses innefatta hets mot folkgrupp", skriver JK i sitt beslut.

Schyffert, som var en programledarna i sändningen, kom in på scenen i en indianskrud och passade också på att visa sina nakna rumpa för publiken. Svensk-indianska förbundet reagerade starkt på uppträdandet. (PM)

---

"Million dollar baby"-författare gör krigsfilm

Los Angeles (PM)

Efter Oscarsuccén med "Million dollar baby" ska manusförfattaren Paul Haggis göra en mordhistoria med Irakkriget som fond. Haggis ska också regissera filmen och hoppas på Clint Eastwood i huvudrollen som en man som jagar sin sons mördare.

"Death and dishonor" bygger på en verklig händelse där en ung soldat kom hem helskinnad från Bagdad, fösvann och stämplades som desertör. Faderns efterforskningar visade att han hade blivit mördad av medlemmar ur sin pluton under en partykväll i Georgia. (PM)

---

KULTUR

---

Författare rasar mot sångbokförbud

Mexiko City (PM)

Ett författarförbund i Mexiko protesterar mot förbudet av en sångbok i landets skolor, uppger nyhetsbyrån Reuters. "100 Corridos" innehåller mexikanska folkvisor, varav fem handlar om landets knarkhandlare. 80 000 exemplar av boken distribuerades förra året till skolorna, men nu har en mängd delstater valt att förbjuda dem.

- Corridos återspeglar verkligheten. När man förbjuder folkliga uttryck skändar man folkets själ, säger Rafael Ramirez från Mexikanska författarförbundet.

Mexiko står för två tredjedelar av USA-införseln av kokain, amfetamin och heroin. De fem "narcocorridos" handlar om smugglarresor och knarkkungar, och sjungs traditionellt av gatumusicerade dragspelsband i delstaterna längs gränsen till USA. (PM)

---

Marmorkyrkan Danmarks viktigaste byggnad

Köpenhamn (PM)

Mer läsning

Annons