Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser den 24 augusti

Annons
---

NÖJE

---

Beatles blir statyer i Hamburg

Hamburg (PM)

Det var under en period med spelningar i Hamburg i Tyskland som Beatles fann sin publik innan det stora genombrottet i hemlandet och världen 1963. Det vill staden Hamburg hylla genom att resa en staty av beatlarna på ett torg som döps om till Beatles-Platz. Det ligger i nöjeskvarteren i St Pauli i direkt anslutning till den beryktade porrgatan Reeperbahn. I närheten låg på den tiden nöjesfältet Grossen Freiheit där Beatles under namnet Beat Brothers spelade för första gången i augusti 1960. Under en spelning på Star Club på Reeperbahn uppmärksammades de brittiska ynglingarna av swinglegenden Bert Kaempfert som gav ut deras första singel "My Bonnie" 1961.

Beatles-skulpturen ska vara klar att inviga lagom till fotbolls-VM i Tyskland nästa sommar. (PM)

---

Abba inbjudna till schlagerfest

Stockholm (PM)

Abba har bjudits in till Eurovision Song Contests stora jubileumskalas i Köpenhamn, skriver Aftonbladet. "Waterloo" har tagits ut till tävlan om att bli tidernas bästa schlager. Därför hoppas arrangören EBU, med Svante Stockselius i spetsen, att Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog och Annifrid Lyngstad ska komma till Köpenhamn för att åtminstone sitta i publiken på galan i oktober.

- Alla fyra medlemmarna i Abba har fått inbjudan, säger Svante Stockselius. (PM)

---

Reeves och Zeta-Jones gör film om gangstermord

Los Angeles (PM)

Keanu Reeves och Catherine Zeta-Jones ska medverka i en Adrian Lyne-film om gangstern Johnny Stompanato, skriver Hollywood Reporter. Stompanato mördades 1958 av tonårsdottern till flickvännen, skådespelerskan Lana Turner. 14-åriga Cheryl Crane frikändes för dådet, då rätten fann att hon handlat i nödvärn. Enligt Hollywood Reporter har rykten samtidigt velat göra gällande att Crane och Stompanato skulle ha haft en kärleksaffär, medan andra hävdat att Turner dödat honom av misstag och låtit dottern ta skulden.

Reeves har just avslutat arbetet med den romantiska tidsrese-filmen "Il Mare", där han återförenas med Sandra Bullock som han spelade mot i "Speed". Zeta-Jones å sin sida är snart aktuell med "The legend of Zorro". (PM)

---

Bebo Valdés Grammynominerad

Stockholm (PM)

Den svenskkubanske pianisten Bebo Valdés har chansen att vinna ännu en Grammy. Med sin skiva "Cuadernos de Nueva York" är han en av de fem nominerade i klassen Bästa latinojazzalbum. Den 87-årige pianolegenden är van vid Grammypriser. 2002 och 2004 tog han hem ett priser i klassen bästa traditionella tropiska album. Valdés flydde från Kuba 1961, där han var en av landets mest framstående musiker. Han har i över 40 år varit bosatt i Sverige.

Flest Grammynomineringar fick den spanske singersongwritern Bebe. Han har fem chanser att ta hem ett pris, bland annat i klasserna årets album och bästa sång. Marc Anthony och Juanes var några av artisterna som fick tre nomineringar. (PM)

---

Luc Besson gör hemlig film

Stockholm (PM)

Den franske regissören Luc Besson har spelat in en film i hemlighet, skriver Berlingske Tidene. Filmen heter "Angel A" och ska vara en romantisk komedi som har spelats in i Paris under sju veckor i sommar. Jamel Debbouze har huvudrollen i den svartvita filmen som är den första Besson regisserar sedan "Jeanne d´Arc" från 1999. (PM)

---

Belle and Sebastian släpper nytt

New York (PM)

Dämpade sjumannabandet Belle and Sebastian håller just på att avsluta inspelningen av sin kommande skiva i Los Angeles. "The goalkeepers revenge" som är deras sjunde album, har producerats tillsammans med Becks producent Tony Hoffer och beräknas släppas i januari, skriver Rolling Stone. (PM)

---

Tidskrift gör "Frankensteins monster" av rockstjärnor

New York (PM)

Keith Richards lever, Michael Stipes rakade hjässa, Gene Simmons tunga och Elvis Presleys skakande höfter. Vad blir det? Ett rockmonster, sammanställt av Spin Magazine. Tidskriften har i sitt septembernummer listat de 25 "mest fantastiska" rockstjärnekroppsdelarna i världen. Listan toppas av Madonnas navel ("den var det som först utmärkte henne som mainstream-provokatör"). Rolling Stones-medlemmen Keith Richards lever har hamnat på plats nummer två. Richards inre organ uppges vara så tåliga att man kommer att kunna "täcka en rymdrakets exteriör med hans levervävnader" när han dör. (PM)

---

KULTUR

---

Louisiana firar 50 med Cézanne

Humlebaek (PM)

Med en utställning med verk av Paul Cézanne och Alberto Giacometti ska konstmuseet Louisiana i Humlebaek norr om Köpenhamn fira sitt 50-årsjubileum sommaren 2008. Enligt Berlingske Tidende blir utställningen med de båda 1900-talsmästarna en av de mest påkostade i museets historia.

För att undgå sommarens krock då Louisiana och Statens Museum for Kunst i Köpenhamn båda visade Matisse-utställningar avslöjade Louisiana på tisdagen sina planer för de närmaste fem åren. Nästa år har vikts för skulptören Henry Moore och den tyske expressionisten Max Ernst. (PM)

---

Svenska sätter upp Fosse i Norge

Oslo (PM)

Den svenska regissören Sofia Jupither sätter upp den norske dramatikern Jon Fosses "Svevn" på Samtidsfestivalen i Oslo, skriver Aftenposten. Jupither har tidigare satt upp flera Fosse-dramer i Sverige. "Svevn" handlar om hopp, drömmar och beslut och kretsar kring fyra kärlekspar i olika stadier i livet. Pjäsen har urpremiär den 25 augusti. (PM)

---

Aniara-priset till Monika Fagerholm

Stockholm (PM)

Den finlandssvenska författaren Monika Fagerholm tilldelas årets Aniara-pris för romanen "Den amerikanska flickan". "Fagerholms språkliga finess yttrar sig i en sällsynt oförskräckt hantering av prosan", skriver juryn i sin motivering. Priset på 10 000 kronor delas ut under årets Bok- och biblioteksmässa i Göteborg den 30 september.

Monika Fagerholm är född 1961 i Helsingfors och fick sitt stora genombrott med "Underbara kvinnor vid vatten". Hon har fått mycket beröm för sin personliga och expressiva stil och sin mångtydighet.

Aniara-priset delas sedan 1974 ut av Svensk Biblioteksförening. Bland tidigare års pristagare märks Jesper Svenbro, Agneta Pleijel och Elsie Johansson. (PM)

---

Malmö får parkteater

Malmö (PM)

Nästa sommar kan malmöborna precis som stockholmarna se gratis teater i parkerna. Det innebär att verksamheten med sång, dans och teater som redan finns samordnas inom det nystartade Malmö Parkteater, skriver Sydsvenskan. Chef blir Ditte Nielsen som under flera år bland annat har jobbat med att utveckla kulturmanegen på Malmöfestivalen och Vinterland i Folkets Park. (PM)

---

Leighs pjäs succé redan före premiären

London (PM)

När regissören Mike Leigh gör sin första pjäs på tolv år är intresset i Storbritannien stort. Redan före den första offentliga repetitionen den 8 september har biljetterna sålt slut på National Theatre i London. 16 000 teaterbesökare är nyfikna på vad Leigh har att erbjuda. Ännu så länge vet ingen vad pjäsen med titeln "A new play by Mike Leigh" ska handla om - ingen utom regissören och hans skådespelare, vill säga. Precis som tidigare jobbar Leigh mycket med improvisationer och håller en del information hemlig även för aktörerna ända tills premiären närmar sig.

Mike Leigh fick mycket fin kritik för sin film "Vera Drake" och brukar framhållas som en regissör som skådespelare älskar att jobba med. (PM)

---

Inspelad musik förbjuds i Turkmenistan

Ashgabat (PM)

Turkmenistans kommunistdiktator Saparamurat Nijazov har förbjudit all inspelad musik på offentliga arrangemang, i radio och TV och på bröllop. I ett dekret säger han sig vilja stoppa den turkmeniska kulturen från negativa influenser. Nijazov har tidigare tagit flera steg för att isolera landet för att minimera det utländska inflytandet, bland annat har han förbjudit opera och balett. Enligt BBC News har Nijazov motiverat sitt beslut med att han vill skydda de turkmenska musikaliska traditionerna.

Nijazov har varit president i landet sedan Sovjetunionen föll samman. 2001 utnämnde han sig själv till president på livstid. (PM)

---

Mer läsning

Annons