Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser den 25 april

Annons
---

NÖJE

---

Scarlett Johansson i ny Woody Allen-film

Los Angeles (PM)

I maj visas Woody Allen-filmen "Match point" med Scarlett Johansson på Cannesfestivalen. Men redan nu är det klart att Allen och Johansson ska samarbeta igen, skriver Variety. Skådespelerskan har fått huvudrollen i New York-regissörens nästa film, som precis som "Match point" ska spelas in i London. Allen har vägrat att avslöja filmens titel och handling men inspelningen inleds den 28 juni. (PM)

---

Madonna stäms av tv-regissör

London (PM)

Madonna stäms på drygt två miljoner kronor av en regissör som hävdar att hon inte har betalat kostnaderna för ett specialbeställt tv-inslag. Enligt nätsajten Undercover handlar det om en inspelning av popstjärnans "Re-Invention Tour". Turnén blev en succé för Madonna och drog in ungefär 860 miljoner kronor. Tv-specialen av regissören Hamish Hamilton och filmbolaget The Rude Corp sändes i europeiska tv-kanaler förra året. Hamilton har tidigare jobbat med bland andra U2 och Britney Spears. (PM)

---

Denzel Washington ska spela tidsresenär

Los Angeles (PM)

Denzel Washington har fått huvudrollen i den romantiska thrillern "Deja vu", skriver Variety. Filmen handlar om en FBI-agent som har förmågan att resa tillbaka i tiden. Under en av sina resor blir han kär i en kvinna som snart kommer att bli mördad. För regin står Tony Scott, som även regisserade Washington i u-båtsfilmen "Rött hav".

---

The Mo splittras

Malmö (PM)

Svenska The Mo splittras. Trummisen Otto Björnberg och pianisten Ricky Karlsson har beslutat sig för att lämna gruppen, skriver Sydsvenskan.

"Vi kan bara beklaga, men vi måste nu meddela er alla att Ricky och Otto har beslutat sig för att lämna The Mo. Detta är mycket tråkigt men ett beslut som är deras", skriver Malmö-bandet på sin hemsida. De kvarvarande medlemmarna Niklas Stenemo och Dick Magnusson hävdar själva att bandet inte har splittrats men medger att The Mo i nuläget är "kraftigt decimerat". Vad som kommer att hända i framtiden är oklart. The Mo är fortfarande bokade för spelningar i juni och i juli i Lycksele och på Ven. Bandet är mest känt för låtar som "I´m gonna dance" och "Nostalgia locomotive". (PM)

---

Queen och Metallica till final i Popnonstop

Stockholm (PM)

Nu är finalisterna klara i P3-programmet "Popnonstops" omröstning om "Den ultimata rockklassikern. P3:s lyssnare röstar på "Popnonstops" hemsida och vinnaren koras nu på fredag.

Följande tio låtar har tagit sig till finalen om titeln:

+ Deep Purple: "Smoke on the water"

+ Guns´n´roses: "Paradise city"

+ Metallica: "One"

+ Queen: "Bohemian rapsody"

+ MC 5: "Kick out the jams"

+ Led Zeppelin: "Stairway to heaven"

+ Bruce Springsteen: "Born to run"

+ Kiss: "Detroit rock city"

+ Nirvana: Smells like teen spirit"

+ AC DC: "Highway to hell" (PM)

---

Pras gör U2-cover på nya plattan

Los Angeles (PM)

Sju år efter solodebuten med "Ghetto Supastar" är Fugees-medlemmen Pras tillbaka med en ny egen platta. Enligt Rolling Stone har han lyckats med konststycket att få med en cover på U2:s "I still haven´t found what I´m looking for"på plattan. Han berättar att han ringde upp Bono och frågade om det var okej att använda låten.

- Bono ringde tillbaka och sade "hör du, jag har aldrig gett klartecken för en platta till någon annan, men jag är ett Fugees-fan och ett av dina fans. Om den här plattan kan hjälpa dig så ta låten bara", säger Pras.

Plattan "Win, lose or draw" släpps den 14 juni. Sean Paul och Fugees-kompisen Wyclef Jean gästar på ett par spår. (PM)

---

Vecko-Revyn backar om läppförstoring

Stockholm (PM)

Vecko-Revyn drar tillbaka den kritiserade utlottningen av läppförstoringar till sina läsare, men bara om de är under 18 år.

- Vi såg detta som ett test och så här i efterhand kan vi konstatera att det inte var så lyckat eftersom utlottningen retade upp flera läsare, skriver chefredaktören Charlotta Gustafsson i en debattartikel i Expressen.

I en flersidig specialavdelning lockade Vecko-Revyn sina läsare med utlottning av diverse lyxprylar, däribland tre läppförstoringsbehandlingar på en klinik i Stockholm. Många läsare reagerade upprört på erbjudandet som dessutom var riktat till även till läsare under 18 år - trots att läppförstoringsingrepp normalt inte utförs om patienten inte har passerat myndighetsålder. Charlotta Gustafsson ber nu om ursäkt, men drar inte tillbaka erbjudandet till de läsare som har passerat 18-årsgränsen. (PM)

---

Ceasars åtta på Englands-listan

London (PM)

Garagepopparna Ceasars har länge tippats bli Sveriges nästa stora musikexport. Nu infriar de förväntningarna när deras första utlandslanserade singel "Jerk it out" har gått in på en åttondeplats på Englands-listan. Låten fanns med på albumet "Love for the streets" som Ceasars släppte i Sverige 2002.

Samma vecka som Ceasars tar klivet in på listan toppas den för sjätte veckan i rad av Tony Christie som står för årets märkligaste comeback med nyinspelningen av sin 70-talshit "Is this the way to Amarillo". Därmed satte Christie stopp för Elvis chans att än en gång toppa listan med "Way down" som i stället gick upp på en andra plats. (PM)

---

Englandslistan vecka 17

Stockholm (PM)

ALBUM

1. (2) Akon: "Trouble".

2. (1) Basement Jaxx: "The singles".

3. (3) Tony Christie: "Definitive collection".

4. (6) Shakin´ Stevens: "The collection".

5. (46) Razorlight: "Up all night".

6. (7) 50 Cent: "The massacre".

7. (5) Natalie Imbruglia: "Counting down the days".

8. (10) Kaiser Chiefs: "Employment".

9. (9) Stereophonics: "Language sex violence other".

10. (8) G4: "G4".

SINGLAR

1. (1) Tony Christie med Peter Kay: "(Is this the way to) Amarillo".

2. (ny) Elvis Presley: "Way down".

3. (ny) Bodyrockers: "Switch".

4 (5) Will Smith: "Hitch".

5. (2) Razorlight: "Somewhere else".

6. (3) Ciara med Missy Elliott: "1 2 step".

7. (ny) Nine Inch Nails: "The hand that feeds".

8. (ny) Caesars: "Jerk it out".

9. (6) Mario: "Let me love you".

10. (7) 50 Cent: "Candy shop". (PM)

Källa: Dotmusic

---

Filmtoppen vecka 17

1. (1) Million dollar baby

2. (ny) Gisslan

3. (4) Robotar

4. (3) Tolken

5. (2) Be cool

6. (6) Hitch

7. (5) Boogeyman

8. (8) Miss Secret Agent 2

9. (9) Life aquatic

10. (11) Masjävlar (PM)

Källa: Filmägarnas kontrollbyrå

---

KULTUR

---

Eric Ericson blir Lasermannen

Göteborg (PM)

Skådespelaren Eric Ericson är mest känd för sina roller i tv-serien "De drabbade" och filmen "Som man bäddar". Nu ska han gestalta Lasermannen John Ausonius på teaterscenen. Den 9 september får en dramatisering av Gellert Tamas bok premiär på Göteborgs stadsteater. Det är Bengt Ohlsson som har anpassat berättelsen till teaterscenen och Susan Taslimi som regisserar. (PM)

---

Katapultpriset till Ida Börjel

Stockholm (PM)

Först fick hon Borås Tidnings debutantpris. Nu har Ida Börjel tilldelats årets Katapultpris för bästa debutbok. Diktsamlingen "Sond" beskrivs i juryns motivering som "radikal i sina anspråk på läsaren".

Katapultpriset delas ut av Sveriges Författarförbunds skönlitterära sektion och går till en skönlitterär författare som har debuterat året dessförinnan. Prissumman är 50 000 kronor och Ida Börjel får ta emot priset den 3 maj. Förra året fick Alexandra Coelho Ahndoril ta emot Katapultpriset. Andra som har prisats är Mirja Unge, Hans Gunnarsson, Cilla Naumann och Cecilia Davidsson. (PM)

---

Köer i Venezuela för gratisex av "Don Quijote"

Caracas (PM)

Gratisutgåvan av Cervantes klassiker "Don Quijote" i Venezuela har fått folk i Venezuela att köa för att få tag på ett exemplar av boken. Enligt BBC News tycks president Hugo Chavez utspel ha gått hem hos folket. Frågan är om de också tar fasta på hans uppmaning att inspireras av Riddaren av den sorgliga skepnaden och hans kamp för det sanna och goda i världen. Utdelningen av omkring en miljon gratisexemplar av Cervantes roman kallas för "Operation Dulcinea" efter Don Quijotes stora kärlek. I år är det 400 år sedan "Don Quijote" gavs ut. (PM)

---

Dans i Skåne jubilerar på Dansens dag

Malmö (PM)

Dans i Skåne firar 10-årsjubileum på Palladium i Malmö den 29 april - samma dag som Dansens dag firas över hela världen. Dansfesten fortsätter fram till den 10 maj med den femtonde upplagan av "Malmö Dansdagar". Dansens dag inleds på Stortorget den 29 april med en dansuppvisning i olika stilar av ett 80-tal elever och amatörer. På kvällen visar Lisa Torun Dance Company ett smakprov på verket "Seesaw" som får nypremiär på Palladium i november. Lisa Toruns koreografi för dansare och stråkmusiker hade urpremiär i London 2001. Nu arbetar hon om det för Dansstationen där hon numera är konstnärlig ledare. Samma kväll framför nio dansare Maria Naidus verk "Rörelsen".

Under Dansdagarna, mellan den 3 och 10 maj på Palladium, blir det gästspel av bland andra Su-en Butoh Company, Björn Eriksson Kompani och Danshögskolans dansarutbildning. (PM)

---

Nyskriven afrikansk dramatik på Elverket

Stockholm (PM)

Dramatikern José Pliya från Benin gör debut på den svenska teaterscenen med "Den sista natten". Den 29 april genomför Dramatens moderna scen Elverket en läsning av verket på franska och svenska. Den franske skådespelaren Pascal Nnonzi läser på franska och Anita Wall och Sofia Ledarp på svenska. José Pliya räknas som en av Afrikas mest respekterade dramatiker. Hans verk har bland annat visats i New York och i Paris. (PM)

---

Adaktusson lämnar "Agenda"

Stockholm (PM)

Lars Adaktusson slutar som programledare för SVT:s "Agenda", skriver Svenska Dagbladet. Han gör sitt sista program den 15 juni.

- Det känns tillräckligt och programmet funkar väldigt bra nu, det är etablerat i debatten, säger Lars Adaktusson. Vi har de bästa tittarsiffrorna sedan vi startade. Det är ett bra läge att kliva av och göra något annat.

Lars Adaktusson har varit med sedan det nyhetsfördjupande programmet startade för fem år sedan. Han vill inte avslöja vad han ska göra i framtiden, men säger att han gärna vill göra något annat än att vara programledare. (PM)

---

Jazztrumpetare spelar med dansk gosskör

Stockholm (PM)

Den danske jazzlegenden och trumpetaren Palle Mikkelborg kommer till Sverige tillsammans med Köpenhamns Drengekor och harpisten Helen Davies. Det blir två konserter i Storkyrkan i Stockholm den sista april samt i Uppsala domkyrka den första maj. På repertoaren står bland annat danska folkvisor, psalmen Opus 78 av Felix Mendelsohn-Bartoldy och Mikkelborgs komposition "A noon of night". (PM)

---

Publikrusning till pjäs om fredsaktivist

London (PM)

Rachel Corrie dödades 23 år gammal av en israelisk bulldozer när hon agerade mänsklig sköld på Gazaremsan. Två år efter händelsen är den amerikanska fredskämpen på väg att förvandlas till en politisk martyr sedan hennes liv har blivit pjäs. "My name is Rachel Corrie" sätts upp av skådespelaren Alan Rickman på Royal Court Theatre. Och publiken har rusat till föreställningen som har sålt slut snabbare än någon föreställning i teaterns historia, skriver The Guardian. Rachel Corrie hade en svensk pojkvän och hennes död uppmärksammades stort även i Sverige. (PM)

---

Khemiri översatt till kebabnorska

Oslo (PM)

I väntan på en norsk "invandrarroman" är intresset i Norge stort för Jonas Hassen Khemiris roman "Ett öga rött". Den svenske författarens bok har i dagarna kommit ut översatt från Rinkebysvenska till "kebabnorska". I en intervju i Aftenposten säger Jonas Hassen Khemiri att han bläddrat igenom den norska översättningen och tycker att översättaren verkar ha gjort ett grundligt jobb. Översättaren har haft två unga män som behärskar vad man i Norge kallar kebabnorska till sin hjälp för att översätta bokens förortsslang. (PM)

---

Premiär på Elverket för pjäs om hemlöshet

Stockholm (PM)

"Natt blir dag" är en pjäs som vuxit fram genom Roland Erikssons och Magnus Westlings reflektioner över sina liv som fängelsekunder, missbrukare och hemlösa. En stor inspirationskälla har möten med andra i samma situation på Stockholms gator varit. Roland Eriksson har skrivit manus och regisserar pjäsen där han spelar den ena av rollerna tillsammans med Magnus Westling. Premiär på Elverket i Stockholm den 1 maj. (PM)

---

Lars Norén och Jaques Chirac pratar om EU-kultur

Stockholm (PM)

Frankrikes president Jaques Chirac har personligen bjudit in dramatikern Lars Norén att komma till Paris den 2 och 3 maj. Där samlas artister och intellektuella från många länder för att diskutera europeisk politik ur ett konstnärligt perspektiv.

Chiracs initiativ sker mot bakgrund av arbetet med att anta en ny konstitution för EU-samarbetet där frågan om det stöd EU kan ge för att gynna den kulturella mångfalden ännu är olöst. Bland de inbjudna märks Nobelpristagare som Dario Fo, Imre Kertész, V S Naipaul, Günter Grass, José Saramago, Wislawa Szymborska, författaren Umberto Eco, koreografen Pina Bausch och filmaren Emir Kusturica. Tanken med mötet i Paris är att låta den franske presidenten, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso med flera politiker lyssna till folk från kulturvärlden.

- Oavsett vad man tycker om EU och konstitutionen så är det realiteter som vi inom konsten måste förhålla oss till. Inom kulturen kan vi varken blunda för det som sker eller låta bli att själva påverka utvecklingen, säger Lars Norén.

Mötena äger rum på Comédie Francaise där Noréns "Ge oss skuggorna" spelas just nu. (PM)

---

Dansens dag firas i 17 kommuner

Stockholm (PM)

Dansens dag den 29 april firas i år med dansföreställningar i 17 kommuner från Malmö i söder till Luleå i norr. Den internationella dag då danskonsten uppmärksammas i hela världen gör störst avtryck i Värmland med dansaktiviteter i Karlstad, Sunne, Filipstad och Kristinehamn. I Karlstad kan man se Gundega Balettskola repetera "Svansjön" och i Kristinehamn ger elever från folkhögskolan lektioner i streetdance på gågatan. I Malmö sammanfaller Dansens dag med femtonde upplagan av Malmö Dansdagar som bjuder på gästspel fram till den 10 maj. I Stockholm framför streetdansarna i Bounce föreställningen "Bounce live" på Wallmans Intiman samtidigt som Dansens hus bjuder på rysk streetdance med gruppen Top 9. SVT2 visar "Dansvurmaren" ett dokumentärprogram om koreografen Ivo Kramér. (PM)

---

Mer läsning

Annons