Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser den 27 april

Annons
---

NÖJE

---

Darkness sångare gör soloplatta

London (PM)

Darkness-sångaren Justin Hawkins ska släppa ett soloalbum, uppger NME:s nätsajt. Plattan, som har fått arbetsnamnet "British wall", ska ges ut två månader efter att hårdrockbandets andra platta har släppts i höst.

- Det är mycket mindre rock än det jag gör med bandet. Det är mycket mer synthar. Jag antar att man skulle kunna kalla det för lyxig rock, säger Justin Hawkins.

Första singeln blir en cover av Sparks hit "This town ain´t big enough for both of us". (PM)

---

Publikras på svenska biografer

Stockholm (PM)

Biobesöken fortsätter att minska. Enligt en första kvartalsrapport från Svenska Filminstitutet minskade antalet biobesök med 22 procent jämfört med förra året, rapporterar Svenska Dagbladet. Delvis beror det på att man i år inte har haft draghjälp av storfilmer som "Sagan om ringen", tror Åse Kleveland, vd för Svenska Filminstitutet.

- Ökad konkurrens är en annan förklaring till det minskade biobesökandet. Det finns dvd, hemmabio, nedladdning och tv har ett större filmutbud än någonsin, säger hon. (PM)

---

Bond-rykten tar ny fart kring Brosnan

London (PM)

Envisa rykten gör gällande att Pierce Brosnan är på väg tillbaka till rollen som James Bond. Men producenterna till den kommande Bond-filmen vägrar att bekräfta spekulationerna, uppger BBC News.

Brosnan har själv vid upprepade tillfällen sagt att han är avpolletterad som agent 007. Men en intervju med skådespelerskan Judi Dench, som spelar Bonds chef M i de senaste fyra filmerna, har satt i gång rykteskarusellen om hans snara återkomst.

- Trots att varenda människa på jordens yta har testats som hans möjliga ersättare kommer han att göra rollen igen och det offentliggörs till sommaren, sade hon till The Mirror.

Pierce Brosnan har ännu inte uttalat sig om ryktet. (PM)

---

Spelarna tror inte på Stenmarck

Stockholm (PM)

Sverige ligger dåligt till inför schlager-EM i Kiev, enligt de europeiska vadlagningsfirmorna. Men oddsen talar ändå för en svensk vinnare. Helena Paparizou, som tävlar för Grekland, är storfavorit i schlagertävlingen. På vadslagningsbörsen Betfair har hon oddset 4,3 tätt följd av Norges bidrag, som framförs av hårdrockgruppen Wig Wam. Martin Stenmarck med "Las Vegas" har fått oddset 42. Lite bättre ser det ut på Ladbrokes där Stenmarck klättrar på favorittoppen och får oddset 17 gånger pengarna. (PM)

---

Maggie Gyllenhaal i politiskt blåsväder

New York (PM)

Skådespelaren Maggie Gyllenhaal har väckt vrede bland USA:s konservativa, skriver nyhetsbyrån AP. Gyllenhaal spelar en av huvudrollerna i "The great new wonderful" som beskriver livet i New York efter den 11 september 2001 och sade i en intervju att USA bar en del av skulden för attentaten. Kommentaren har lett till tusentals arga kommentarer på hennes hemsida och på måndagen försökte hon förklara sig i ett officiellt uttalande:

- Vi måste vara modiga nog att ställa svåra frågor om Amerikas roll i världen. Det är alltid nyttigt för individer eller nationer att fråga hur vi, med eller utan vår vetskap, kan ha bidragit till den här konflikten. Att inte våga det är att svika offren. (PM)

---

After Dark till Malmö

Malmö (PM)

After Dark flyttar sin show "La Dolce Vita" från Stockholm till Amiralen i Malmö. Sedan hösten 2004 har dragshowgänget spelat för fulla hus på Tyrol, över 50 000 har sett showen hittills. I Malmö har showen premiär den 29 september. (PM)

---

Doves ställer in

New York (PM)

Den brittiska popgruppen Doves ställer in en festivalspelning i Kalifornien i helgen och skjuter upp åtta konserter på sin kommande Nordamerikaturné med Mercury Rev, skriver Billboard. Sångaren och basisten Jimi Goodwin har problem med rösten och har fått rådet att vila i två till tre veckor. Bandet kommer troligen att kunna spela igen i mitten av maj. I juni skulle bandet också ha turnerat i Australien, men även dessa spelningar skjuts upp till senare i år, skriver Undercover. (PM)

---

Antonio Banderas spelar mot Jennifer Lopez

Los Angeles (PM)

Två av världens största latinamerikanska stjärnor ska filma ihop. Antonio Banderas och Jennifer Lopez spelar huvudrollerna i indiethrillern "Bordertown", skriver Hollywood Reporter. Filmen utspelas vid gränsen mellan USA och Mexiko och handlar om en journalist som undersöker en serie mord i anslutning till USA-ägda fabriker i området. Filmen regisseras av Gregory Nava som tidigare har arbetat med Lopez i "Selena" och Banderas i "Zapata". (PM)

---

"Lost" fortsätter i TV4 till hösten

Stockholm (PM)

Till hösten blir det mera "Lost" i TV4. Detta trots att inspelningen av fortsättningen inte ens påbörjats i USA, skriver Dagens Media. Just nu visas den första säsongen av överlevnadsdramat i Sverige. Någon upplösning innan sommaren är dock inte att hoppas på, då TV4 sänder de sista avsnitten av säsong ett först efter sommaruppehållet. Därefter visas inledningen av säsong två. (PM)

---

Zentropa gör film om "Borgen"

Köpenhamn (PM)

Först kom "Riket" där patienterna var bifigurer i dramat på det stora sjukhuset. Nu ska det danska filmbolaget Zentropa göra en dokumentärfilm om den danska motsvarigheten till Rosenbad - men bara låta politikerna skymta förbi i förbifarten.

Enligt Politiken ska filmen "Borgen" i stället fokusera på tjänstemännen, hantverkarna och alla de andra anställda i Christiansborg.

- Det blir ett porträtt av stället, säger filmens producent Karoline Leth. Politikerna kommer självklart att framträda, men det blir som bifigurer. Vi tycker nämligen att det skulle kunna vara spännande att få veta hur den danska demokratin fungerar i verkligheten.

Filmen börjar spelas in efter sommaren. (PM)

---

Hardcore Superstar tillbaka med ny singel

Stockholm (PM)

Hardcore Superstar återuppstår efter en årslång paus. I juni släpps en ny singel som har fått titeln "Wild boys". Möjligen anspelar den på det svenska bandets turbulenta liv fram till beslutet att ta en ordentlig paus från det slitsamma turnerandet. Den här veckan ger sig Hardcore Superstar ut på en turné till Italien. I sommar blir det ett fåtal spelningar i Sverige. Bandet jobbar hårt med att försöka få en ny skiva klar till hösten. (PM)

---

The Game till Roskilde

Stockholm (PM)

Roskilde förstärker sin status på hiphopfronten med att boka den hete amerikanske rapparen The Game till årets festival. Han ansluter sig till bland andra Snoop Dogg, Perceptionists, Roots Manuva och svenska Timbuktu & Damn!

The Game upptäcktes av Dr Dre och släppte debutplattan "The documentary" tidigare i år. På plattan har han bland annat sällskap av Eminem och 50 Cent. Årets Roskildefestival hålls den 30 juni till 3 juli. (PM)

---

SVT stoppar musik i åtta program

Stockholm (PM)

Musik i bakgrunden samtidigt som någon talar blir förbjudet i åtta av Sveriges Televisions program. Det är den första konkreta förändringen som genomdrivits av Claes Elfsberg sedan han blev tittarombudsman på SVT.

- För mig har det varit den enskilt viktigaste frågan, säger han till Expressen.

Många tittare har hört av sig om musikstörningar som gör att de har svårt att uppfatta vad som sägs.

I ett första skede drabbas "Go´kväll", Packat & klart", "Sommartorpet", "Landet runt", "Nya rum", "Toppform" och "Fråga doktorn" av förbudet. Flera av programledarna är kritiska till beslutet.

- Det är en märklig regel. Musiken är viktig i vårt program, säger "Toppforms" Blossom Tainton till Expressen. (PM)

---

Videotoppen vecka 17

Stockholm (PM)

1. (ny) Så som i himmelen

2. (ny) Ocean´s eleven

3. (2) Man on fire

4. (1) Alexander

5. (3) The terminal

6. (ny) Hajar som hajar

7. (4) På spaning med Bridget Jones

8. (5) Collateral

9. (6) Flying daggers

10. (7) Fjorton suger (PM)

Källa: Deejay Promotions

---

KULTUR

---

Unik slottsteater renoveras

Stockholm (PM)

Drottningholms slottsteater ska renoveras. Men det blir en försiktig konservering, där man framför allt inriktar sig på att "ge teatern bromsmediciner", skriver Dagens Nyheter.

- Vi kan inte stanna sönderfallet av teatern, men vi gör allt vi kan för att det ska gå så långsamt som möjligt, säger teaterns vd Per Forsström.

Teatern har aldrig tidigare renoverats, vilket gör den världsunik. Redan i våras började en grupp konservatorer på prov ta sig an ett av rummen på teatern. Nu fortsätter man med resten. Om ett och ett halvt år hoppas konservatorerna kunna börja med själva teatersalongen. Teatern stängs inte under renoveringsarbetet. (PM)

---

Dansad pilgrimsresa på Södra Teatern

Stockholm (PM)

Den amerikanske koreografen Rennie Harris blandar modern streetdans med japansk butoh, rituell afrikansk dans och brasiliansk capoeira. I föreställningen "Facing Mekka" framför 15 dansare, tre vokalister, en slagverkare och en dj hans "andliga pilgrimsresa" på Södra Teatern i Stockholm. "Facing Mekka" ges mellan den 19 och 22 maj. I föreställningen försöker Harris förmedla en resa genom världens olika kulturer, genom rörelse och musik. (PM)

---

Musik på slott och herresäten

Stockholm (PM)

I sommar öppnas sörmländska slott och herresäten för sjuttonde gången för en musikintresserad publik. Gitarristen Göran Söllscher, blockflöjtisten Dan Laurin, Putte Wickman och Stefan Sundström är några av de artister som kommer att framträda i "Musik på sörmländska slott och herresäten". Arrangemanget produceras av Sörmlands Musik & Teater. Nya konsertplatser från föregående sommar är Heby och Mälby utanför Gnesta. På barockslottet Mälsåker utanför Strängnäs framförs från slutet av juni 18 föreställningar av "Herr Molière går igen!". (PM)

---

Mailers arkiv sålt för 17 miljoner

New York (PM)

Den amerikanske författaren Norman Mailer har sålt sitt arkiv med manus, brev och böcker till University of Texas, uppger BBC News. Den Pulitzerprisbelönte författaren fick drygt 17 miljoner kronor för besväret.

I juli anländer 900 lådor fyllda med Mailers papper till universitetet. I lådorna finns bland annat mer än 10 000 brev. Katalogiseringen av materialet väntas ta flera år. Norman Mailer har vunnit Pultizerpriset två gånger: 1968 och 1979. (PM)

---

Latinamerikanske författaren Roa Bastos död

Asuncion (PM)

Den latinamerikanske författaren Augusto Roa Bastos har avlidit av en hjärtattack, 87 år gammal. 1989 vann han den spanskspråkiga litteraturvärldens förnämsta pris, Cervantespriset. Augusto Roa Bastos föddes i Paraguay, men flydde undan militärregimen 1947. I närmare 50 år levde han i exil. Hans mest kända roman är "Jag är den högste" som kom 1974. Den, liksom många andra av hans böcker, ger uttryck för det behov han sedan barndomen hade av att utmana makten. Hans romaner är översatta till 25 olika språk. På svenska finns också hans genombrottsbok "Människoson". (PM)

---

Mer läsning

Annons