Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser den 28 april

Annons
---

NÖJE

---

Ola Lindholm leder "Skrotslaget"

Stockholm (PM)

Från vilda barn till kluriga skrotnissar. Efter "Wild kids" ska Ola Lindholm leda SVT:s nya tekniksatsning "Skrotslaget". Han får hjälp av tv-debutanten Agneta Engström att hålla ordning på de tävlande som på begränsad tid ska konstruera omöjliga innovationer av vanligt skrot.

- Äntligen får jag göra tv i blåställ, det har jag längtat efter i elva år! Nuär dags för mig att flytta tummen från "mitt i handen", säger Ola Lindholm i ett pressmeddelande.

SVT beslutade för en tid sedan att inte fortsätta med en ny säsong av tävlingsprogrammet "Wild kids". Men Ola Lindholm behövde inte gå sysslolös särskilt länge. Den 28 april startar inspelningen av "Skrotslaget" där vanliga, men tekniskt kunniga människor tävlar i lag. Serien sänds i tio timslånga avsnitt, med start den 15 augusti. Den andra programledaren Agneta Engström har tidigare jobbat som lärare i matematik och NO och dessutom tävlat i segling på elitnivå. (PM)

---

Liam Gallagher dissar popkollegor

London (PM)

Oasis eldfängde sångare är i farten igen. Nu dissar han sina popkollegor i en intervju i NME. Pete Doherty får en rejäl känga för sina drogvanor och Scissor Sisters kritiserar han för deras scenframträdande på Glastonbury:

- Om det där är vad de kallar underhållning så låt dem hålla på - starka färger och knäppisar på styltor? Jag är mycket mera underhållande än den där tönten", säger han om bandet och dess sångare.

Bloc Party och Kaiser Chiefs får sig också en omgång, varav de senare får omdömet "ett dåligt Blur". Franz Ferdinands sångare Alex Kapranos liknar han vid en nedbantad Right Said Fred som låtit håret växa. Bandets musik går inte heller hem hos Liam.

- Inte alls min grej. Jag gillar inte konstig, mysko musik. Det där tramset är inte alls min kopp te.

Oasis-sångaren har ingen pardon för någon - utom skönsjungande Charlotte Church.

- Hon kan bli nästa Liam. Hon har en bra röst och har tamejfan det. Hon vet hur man dricker sig full och hon skrämmer folk. (PM)

---

Stone intresserad av Ellroy-manus

Los Angeles (PM)

Efter den sågade filmen om Alexander den Store är Oliver Stone tillbaka med nya krafter. Han förhandlar om att göra film av James Ellroys manus "The night watchman", skriver Hollywood Reporter. I centrum för Ellroys berättelse står en avpolleterad polis som bestämmer sig för att rota ut korruptionen inom polisen.

Ellroys manus har valsat runt ett tag i Hollywood och bland de regissörer som visat intresse och sedan tackat nej finns David Fincher och Spike Lee. (PM)

---

Dizzee Rascal startar eget

London (PM)

Dizzee Rascal återupplivar det egna skivbolaget Dirtee Stank Records. Detta för att utgöra ett alternativ till storbolagen som "försöker urvattna musiken", skriver The Guardian. Rascal gav ut sin första tolva på Dirtee Stank Records innan han skrev på för XL Records. Nu vill han och managern Cage hjälpa andra artister, i synnerhet sådana som har "sociala problem" som kan skrämma andra bolag. Klass A heter det första bandet som har skrivit kontrakt med bolaget. Leicester-trion har flera gånger under karriären hamnat i fängelse för smärre bilbrott. (PM)

---

The Game stämd på miljardbelopp

Washington DC (PM)

Rapparen The Game har dragit in miljonbelopp på sin debutplatta "The documentary". Men frågan är om han har tjänat ihop tillräckligt för att kunna betala det skadestånd på 1,9 miljarder kronor som han krävs på i USA.

Det är kameramannen Kwasi Jones som har stämt Jayceon Taylor, alias The Game. Enligt Billboard hävdar Jones att han misshandlats av rapparen och dennes följe den 21 januari i samband med en intervju som gjordes med The Game. Jones ska ha misshandlats såpass av det 20 man starka följet att han förlorade medvetandet. Händelsen återberättas på en remix av 50 Cents "Hate it or love it" - något som Kwasi Jones upplevt som extra kränkande. (PM)

---

Roots släpper ny platta

New York (PM)

I februari 2006 beräknas Roots nya album "Game theory" nå skivdiskarna, skriver Billboard. Albumet, som gästas av bland andra Mos Def och Talib Kweli, blir uppföljaren till 2004 års "The tipping point". I sommar ger sig bandet ut på turné och i augusti når de Europa. (PM)

---

Åse Severed vd för TV4 Sverige

Stockholm (PM)

Åse Severed blir ny vd för TV4 Sverige. Hon arbetar just nu som vice vid på bolaget och efterträder Kaj Persson. Han blir i stället stabschef direkt under TV4:s vd Jan Scherman. (PM)

---

Rob Thomas petar ned Mariah Carey

Los Angeles (PM)

Mariah Carey fick bara glädja sig åt sin förstaplats på USA-listan en vecka. Nu har hon petats ned från tronen av Matchbox Twentys sångare Rob Thomas. Hans soloplatta "Somtehing to be" såldes i 252 000 exemplar på en vecka. Det är drygt 70 000 fler än bandet Matchbox Twenty lyckades med att sälja av sin senaste platta "More than you think you are" under samma begränsade period. Mariah Careys "The emancipation of Mimi" ligger nu på andra platsen på Billboard-listan. (PM)

---

Petter släpper platta på Universal

Stockholm (PM)

Rapparen Petter har lämnat BMG och Bananrepubliken och skrivit kontrakt med Universal Music. Hans nästa platta är planerad till början av 2006.

I ett pressmeddelande berömmer Universal-folket och Petter varandra. Men rapparen lyckas med att låta lyckligast över det nya samarbetet.

- Jag har alltid varit lite småkåt på Universal som också i dag är ledande inom internationell hiphop och jag är mycket glad att vi nu har funnit varandra, säger han. (PM)

---

Skådespelerskan Inday Ba död

London (PM)

Den svenska skådespelerskan Inday Ba är död. Hon avled på tisdagen i sviterna efter sjukdomen lupus, där immunförsvaret attackerar kroppens egna organ. Hon blev 32 år gammal.

Inday, eller N´Deaye som hon egentligen hette, växte upp i Trollhättan men flyttade till England för 13 år sedan eftersom hon tyckte att de roller hon erbjöds i Sverige var för schablonartade - flykting eller exotisk fresterska. I England spelade hon i en lång rad filmer och tv-serier, inklusive "Kommissarie Morse".

2002 blev hon ett känt namn i Sverige när hon spelade den kvinnliga huvudrollen i "Klassfesten", Hannes Holm och Måns Herngrens succéfilm som sågs av 400 000 svenskar. Hon insjuknade kort därefter men arbetade fram till januari i år och spelade bland annat in två nya serier, "Jerico" och "Ahead of the class", som snart ska sändas i brittisk tv. (PM)

---

Skivtoppen vecka 17

Stockholm (PM)

SINGLAR

1. (2) Nanne: "Håll om mig".

2. (1) Amy Diamond: "What´s in it for me".

3. (4) Schnappi: "Schnappi - das kleine Krokodil".

4. (3) Livet enligt Rosa: "To win my love".

5. (27) Alexander Schöld: "Drömmen".

6. (5) Gwen Stefani med Eve: "Rich girl".

7. (6) Robyn: "Be mine".

8. (17) Shirley Clamp: "Att älska dig".

9. (7) Blue lagoon: "Break my stride".

10. (9) Martin Stenmarck.: "Las Vegas".

ALBUM

1. (ny) Bruce Springsteen: "Devils & dust".

2. (ny) Eldkvarn: "Atlantis".

3. (1) Kent: "Du & jag döden".

4. (2) Nanne: "20 år med Nanne".

5. (ny) Shirley Clamp: "Lever mina drömmar".

6. (ny) Bo Sundström: "Skåne".

7. (5) Green Day: "American idiot".

8. (4) Totta Näslund: "Totta 8: Greatest hits".

9. (3) Freddie Wadling: "Jag är monstret".

10. (9) Moneybrother: "To die alone".

11. (15) Timbuktu: "Alla vill till himmelen men ingen vill dö".

12. (12) Darin: "The anthem".

13. (14) Jill Johnson: "Being who you are".

14. (17) Laleh: "Laleh".

15. (13) Christer Sjögren: "Love me tender".

16. (8) Sofia Karlsson: "Svarta ballader (sjunger Dan Andersson)".

17. (18) Hammerfall: "Chapter V: Unbent, unbowed, unbroken".

18. (19) Jimmy Jansson: "Som en blixt".

19 (10) Grymlings: "Grymlings".

20. (21) Lena Philipsson: "Det gör ont en stund på natten men inget på dan". (PM)

Källa: Grammofonleverantörernas förening

---

KULTUR

---

"Skriet" kan ha bränts upp

Oslo (PM)

Edvard Munchs världsberömda målningar "Skriet" och "Madonna" kan ha bränts upp av taveltjuvarna. Den norska polisen fruktar att tjuvarna har försökt göra sig kvitt alla bevis efter konststölden den 22 augusti förra året, skriver norska Dagbladet.

Uppgifterna om att de båda verken har bränts bekräftas anonymt av en källa i Oslos kriminella värld. Tre personer sitter häktade för konststölden, men ingen av dem anses vara huvudansvarig för brottet. En av dem tros ha kört flyktbilen och en annan för att ha skaffat fram fordonet till tjuvarna. Den norska polisen har inte velat kommentera uppgifterna om att tavlorna ska ha förstörts. (PM)

---

Polisen förnekar att Munch-målningarna bränts

Oslo (PM)

Den norska polisen tillbakavisar nu uppgifterna om att Munch-målningarna "Skriet" och "Madonna" skulle ha bränts upp av tjuvarna. Spekulationerna om att verken skulle ha förstörts framfördes i en stor artikel i norska Dagbladet, som bland annat citerade en källa i Oslos undre värld. Polisen tillbakavisade uppgifterna i TV2 Nyhetene. (PM)

---

"Kalla fakta" fick internationellt pris

Stockholm (PM)

TV4:s undersökande journalistik har fått ett internationellt genomslag. "Kalla faktas" avslöjande om hur amerikanska agenter förde ut två terrormisstänkta egyptier ur Sverige har prisats med The Overseas Press Awards. Priset delas ut i klassen bästa internationella reportage som anknyter till mänskliga rättigheter. Det är första gången sedan priset instiftades 1939 som det går till ett svenskt bidrag.

Reportagen gjordes av Sven Bergman, Joachim Dyfvermark och Fredrik Laurin. (PM)

---

Ingen Shakespeare för Shakespeares ensemble

London (PM)

Vintersäsongen för Royal Shakespeare Company blir en frizon - från William Shakespeare. Det anrika teatersällskapet har bestämt sig att inte sätta upp några verk alls av den stora dramatikern. Anledningen är att man ska spela samtliga Shakespeares verk under en månadslång festival nästa sommar.

- Det finns ingen Shakespeare kvar till vintern, säger RSC:s konstnärlige ledare Michael Boyd till The Guardian.

Boyd lovar dock att vinterns produktioner kommer att gå i Shakespeares anda med dramatiseringar av Dickens ("Nicholas Nickleby") och Chaucer ("Canterbury tales") på programmet. Arthur Millers "The crucible" ska spelas och Michael Boyd anser att Miller har många likheter med Shakespeare.

- Precis som Shakespeare går han tillbaka i tiden för att fritt kunna tala om nuet, säger han. (PM)

---

Goethepriset till Amos Oz

Frankfurt (PM)

Den israeliske författaren Amos Oz har tilldelats årets Goethepris. Juryn i Frankfurt framhåller Oz stora moraliska ansvarstagande både inom litteraturen och i samhällsdebatten, uppger nyhetsbyrån AFP.

- Jag visste inte ens att jag var kandidat till priset, sade den förvånade författaren i en intervju efter tillkännagivandet. Det betyder mycket för mig eftersom det är ett prestigefullt pris i Europa som har tilldelats sådana personligheter som Thomas Mann och Sigmund Freud.

Prissumman är omkring 450 000 kronor. Goethepriset har delats ut sedan 1927, till minne av Johann Wolfgang von Goethe. Även den tyske författaren Herman Hesse och den svenske regissören Ingmar Bergman har fått ta emot priset. (PM)

---

"Försvunnen" barockmålning visas i London

London (PM)

En barockmålning som har varit försvunnen i mer än 300 år har återfunnits och visas nu på National Gallery i London. Målningen av Annibale Carracci försvann spårlöst efter 1672 och dök inte upp förrän 2004 på auktionsfirman Sotheby´s. Den brittiska regeringen förbjöd export av målningen, vilket gjorde att National Gallery med hjälp av olika donatorer kunde köpa den så kallade Montalto-madonnan. Annibale Carracci levde under samma tidsperiod som konkurrenten Caravaggio och jämfördes under sin livstid med Michelangelo och Rafael. (PM)

---

12 miljoner har besökt Vasamuseet

Stockholm (PM)

På torsdagen firade Vasamuseet ett svårslaget besöksrekord. På förmiddagen klev besökare nummer 12 000 000 in genom museets dörrar. 17-årige Philipp Dieck från Hamburg firades med en blombukett och en personlig guidning på regalskeppet Vasa.

Trots att Vasamuseet inte är ett av de museer som har fått gratis entré har besökssiffrorna stigit med sju procent jämfört med samma period i fjol. Museet invigdes 1990. (PM)

---

Tvist om nästa års bokrea

Stockholm (PM)

Bokhandlarna är oense om datumet för nästa års bokrea, skriver Svensk Bokhandel. Nu har man gett Handelns utredningsinstitut i uppdrag att utreda svenskarnas köpbeteende under en lönehelg innan man bestämmer sig.

De senaste åren har bokrean haft vikande försäljningsresultat. Det har gjort att trycket på att man ska byta startdag har ökat. Bokia vill till exempel att rean ska starta den 28 februari medan Akademibokhandeln vill ha den 23. Åhléns i sin tur hotar med att välja ett eget reastartdatum. Bokhandlareföreningens styrelse tar nu hjälp av Handelns utredningsinstitut för att lösa tvisten.

- Den 23 är den fattigaste dagen på hela månaden. Och den 28 kan du glömma - då har folk redan varit och storhandlat. Hur bränner inte pengarna i fickan på lönedagen, säger Robert Cotte, bokansvarig på Åhléns. (PM)

---

Romanpris till bok om 11 september

London (PM)

En roman som skildrar en familjs sista ögonblick under terrorattackerna den 11 september har vunnit den brittiska tidningen Independents pris för bästa utländska bok. "Windows of the world" av fransmannen Frederic Beigbeder vann över 80 andra nominerade böcker som har översatts till engelska, uppger BBC News.

Boken beskrivs som en "modig och rörande" beskrivning av en far och hans barn som står högst upp i World Trade Center när flygplanen kör in i tvillingtornen. Andrapriset gick till ryskan Irina Denesjkinas novellsamling "Ge mig!". Beigbeder får dela på drygt 130 000 kronor med sin engelske översättare Frank Wynne. (PM)

Mer läsning

Annons