Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser den 28 februari

Annons
---

NÖJE

---

Pips-medlem död

Detroit (PM)

Edward Patten, en av medlemmarna i Gladys Knight & The Pips, är död. Enligt kusinen och Pips-medlemmen William Guest avled Patten i fredags morse efter en stroke han hade fått några dagar tidigare, skriver Billboard. Han blev 65 år. Gladys Knight & The Pips spelade in åtskilliga skivor under 1960- 70- och 80-talen innan de splittrades 1989. Bandet bestod av Gladys Knight och hennes bror Merald "Bubba" Knight, samt deras kusiner William Guest och Edward Patten. 1996 valdes gruppen in i Rock and Roll Hall of Fame. Patten var känd för sin höga tenor. Han var också en av grundarna bakom Crew Records och brukade vara körsångare åt skivbolagets artister. (PM)

---

Svensk vinnare i litauisk schlagerfestival

Vilnius (PM)

I helgen avgjordes Melodifestivalen i Litauen. Det svenska bidraget "Little by little" av Bobby Ljunggren och Billy Butt vann tävlingen och representerar alltså Litauen i Eurovisionsschlagerfestivalen i Kiev den 19 maj. Låten framförs av gruppen Laura & the Lovers. (PM)

---

Anthony & the Johnsons på Sverigeturné

Stockholm (PM)

Anthony & the Johnsons kommer till Sverige för en tre konserter lång turné. Sångaren Anthony har vunnit sin ryktbarhet på queerklubbar i New York, med vacker och särpräglad röst och androgyn framtoning. Andra albumet "I´m a bird now", som gästas av förebilden Boy George och beundraren Lou Reed, har redan hyllats på flera håll i svensk musikpress. Den 14 maj spelar Anthony & the Johnsons på Trägår´n i Göteborg, dagen efter på Södra teatern i Stockholm och den 17 maj på KB i Malmö. (PM)

---

Moby skapar nytt musikformat

London (PM)

På måndagen släppte Moby sin nya singel "Lift me up". I samband med detta lanserade han också ett nytt digitalt musikformat, skriver NME. Formatet heter "di" och ger lyssnaren möjlighet att redigera och sätta sin personliga prägel på låtarna genom att använda medföljande alternativt originalmaterial av artisten. Användarna kan sedan spara de nya mixarna som Mp3-filer. (PM)

---

Justjenko-låt vann ukrainsk schlagerfestival

Kiev (PM)

Bandet Greenjolly vann den ukrainska schlagerfinalen under söndagskvällen med låten "Razom nas bahato", en hyllningslåt till landets president Victor Justjenko, skriver nätsajten Esctoday. "Together we are many, we cannot be defeated. Falsifications. No! Machinations. No! Little understandings. No! No to lies! Justjenko, Justjenko is our president. Yes! Yes! Yes!", heter det i refrängen. (PM)

---

Doves etta på Englandslistan

London (PM)

Manchesterbandet Doves har gått in på Englandslistans första plats med sitt nya album "Some cities". Därmed knuffade de ner amerikanska Scissor Sisters till andraplatsen. På singellistan regerar Nelly med låten "Over and over", följd av Jennifer Lopez med nya singeln "Get right". (PM)

---

Filmtoppen v 9

1. (1) Puhs film om Heffaklumpen

2. (2) Masjävlar

3. (3) Familjen är värre

4. (ny) Kocken

5. (5) Lemony Snickets...

6. (4) Hide and seek

7. (6) Sandor slash Ida

8. (8) Så som i himmelen

9. (9) Hajar som hajar

10. (11) Maskens återkomst (PM)

---

Englandslistan vecka 09

Stockholm (PM)

ALBUM

1. (ny) Doves: "Some cities".

2. (1) Scissor Sisters: "Scissor Sisters".

3. (2) Keane: "Hopes and fears".

4. (6) Killers: "Hot fuss".

5. (5) Green Day: "American idiot".

6. (29) Il Divo: "Il Divo".

7. (4) Franz Ferdinand: "Franz Ferdinand".

8. (3) Bloc Party: "Silent alarm".

9. (7) Athlete: "Tourist".

10. (ny) Tony Christie: "Definitive collection".

SINGLAR

1. (ny) Nelly med Tim McGraw: "Over and over".

2. (1) Jennifer Lopez: "Get right".

3. (ny) Elvis Presley: "(Marie´s the name) His latest flame".

4. (ny) Girls Aloud: "Wake me up".

5. (ny) Akon: "Locked up".

6. (ny) Kaiser Chiefs: "Oh my God".

7. (3) Ll Cool J med 7 Aurelius: "Hush".

8. (ny) Futureheads: "Hounds of love".

9. (ny) Usher: "Caught up".

10. (5) Game med 50 Cent: "How we do". (PM)

Källa: Dotmusic

---

KULTUR

---

Pianisten Per Tengstrand prisas i New York

New York (PM)

Den svenske pianisten Per Tengstrand får beröm i New York Times för sin konsert på Scandinavia House i New York förra veckan. Tidningen lovprisar såväl det ovanliga programmet med musik av bland andra Wilhelm Stenhammar och Esa-Pekka Salonen som Tengstrands "tekniskt polerade" framförande. (PM)

---

Japanska museibesökare i topp

New York (PM)

Fritt inträde på statens museer har fått publiken att strömma till utställningarna i Sverige. Men jämfört med Japan ligger Sverige ännu i lä. En undersökning genomförd av The Art Newspaper toppas av Nationalmuseet i Tokyo vars utställning "Skatter från ett heligt berg" besöktes av i genomsnitt 7 638 personer varje dag. Det är första gången som museilistan toppas av en japansk utställning.

Orsaken till att japanska utställningar får ett sådant genomslag står att finna i den semi-privatisering av japanska museer som har genomförts sedan 2002. Det har gjort att man har satsat hårt på stora publikdragande utställningar och inte lagt ned så mycket pengar på smalare projekt.

Inget svenskt museum finns med på topp-tio-listan. Däremot hittar man Nationalmuseum i Stockholm längre ned på listan, bland de 200 museer som har haft den högsta besöksfrekvensen under 2004. Utställningen "Falskt och äkta" lockade i genomsnitt 1 185 besökare per dag. (PM)

---

Christos "Gates" plockas ned

New York (PM)

På måndagen började New York ta farväl av konstnärsparet Jeanne-Claude och Christos orangefärgade jätteinstallation "The gates". De 7 500 tygportarna packas ned och de 5 290 ton stål som hållit dem uppe smälts ned för senare återanvändning. Varje spår av de iögonenfallande portarna kommer att vara borta den 15 mars. Allt som allt har projektet kostat 21 miljoner dollar att genomföra. Men konstnärsparet är inte ledsna över att tiden i New York är över.

- Det här är vad skapande handlar om, sade Christo. Man vill börja jobba med nästa sak.

---

Bodilpris till "Kongekabale"

Köpenhamn (PM)

När årets Bodil-priser delades ut i Köpenhamn på söndagen, belönades den politiska thrillern "Kongekabale" med två priser, skriver Berlingske Tidene. Dels fick regissören, debutanten Nikolaj Arcel, ta emot priset för bästa danska film, dels tilldelades Søren Pilmark priset för bästa manliga biroll i samma film. "Kongekabale" var också den mest sedda filmen i Danmark under 2004. Svenske Mikael Persbrandt som var nominerad i kategorin bästa manliga huvudroll för Simon Stahos "Dag och natt" fick se sig besegrad av Mads Mikkelsen. Han knep utmärkelsen för sin roll som den småkriminelle Tonny "Pusher II". Bästa kvinnliga huvudroll gick till Connie Nielsen i "Brødre" medan Trine Dyrholm fick priset för bästa kvinnliga biroll för "Førbrydelser". Söndagskvällens prisutdelning var på flera punkter identisk med Robert-prisutdelningen tidigare i år. Även där vann "Kongekabale" utmärkelsen bästa film, Mads Mikkelsen bästa manliga huvudroll, Søren Pilmark bästa manliga biroll och Trine Dyrholm bästa kvinnliga biroll. Bodil-priset delas ut av de danska filmkritikerna, medan Robert-priset är den danska motsvarigheten till den svenska Guldbaggen. (PM)

---

Gunnar Blå väcker uppmärksamhet i Norge

Oslo (PM)

Den svenske författarpseudonymen Gunnar Blås novellsamling "Cykelreparatörskan och andra historier" har väckt uppmärksamhet i Norge. Men det är tveksamt om den norska pressen uppskattar den. "Ska man få något utbyte av "Cykelreparatörskan och andra historier" gäller det att kunna se förbi det anstötliga, kvinnoförakten och hädelserna som genomsyrar flera av texterna", säger Anne Merethe K. Prinos i Aftenposten Hon skriver dock att Gunnar Blå uppenbart har en språkligt skicklig hand och att det är svårt att vara likgiltig inför hans texter. (PM)

---

Nomineringarna klara till Jazzkatten

Stockholm (PM)

Peter Asplund, Magnus Lindgren och Fredrik Ljungqvist tävlar om att få Jazzkatten som årets svenska jazzartist. Sveriges Radio P2 har presenterat nomineringarna till sitt jazzpris, som bygger på en kritikeromröstning. I kategorin Årets svenska jazzgrupp är EST, Per Henrik Wallin & His Gang och Yun Kan Five nominerade.

Jon Fält, Karl Olandersson och Linda Pettersson tävlar om priset till bästa nykomling. Den sista kategorin är "svensk musiker som förtjänar mer uppmärksamhet". Där är Tommy Koverhult, Alberto Pinton och Staffan Svensson nominerade. Jazzkatten-priserna delas ut under Swedish Jazz Celebration i Malmö den 2 april. (PM)

---

Londons borgmästare i balettstrid

London (PM)

Royal Ballet School i London har hamnat på kollisionskurs med stadens borgmästare Ken Livingstone. Balettskolan har blivit trångbodd och behöver bygga ut, men skolan är belägen i ett 1700-talspalats i den vackra Richmondparken och nu vill staden inte släppa till någon mark, skriver The Guardian. Borgmästaren menar att det skulle inkräkta på lagar och regler om hur man använder stadens mark. Men borgmästare Livingstone säger sig kunna ha överseende med reglerna om skolan skulle vara till mer nytta för Londonbor. Han tycker skolan är alldeles för svåråtkomlig för barn från stadens fattiga delar. Detta har väckt de politiska motståndarnas ilska. De menar att Livingstone använder stadsplanering för att vinna ideologiska fördelar. (PM)

---

Mer läsning

Annons