Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser den 3 maj

Annons
---

NÖJE

---

Magnus Carlsson får roll i "Grease"

Stockholm (PM)

Andreas Lundstedt är inte den ende Alcazar-medlemmen som blir musikalartist. Nu ska även Magnus Carlsson prova på en musikalroll. I höst sjunger han i "Grease" tillsammans med Pernilla Wahlgren, skriver Aftonbladet. Egentligen hade Magnus Carlsson tänkt vara ledig hela hösten, men nu blir det 50 föreställningar på Göta Lejon i Stockholm.

- Det gick åt så mycket energi under Europalanseringen av Alcazar, det var en jäkla apparat. Jag kände att nu måste vi vara tysta och lugna ett tag. Men så kom det här och jag är ju en arbetsmyra så jag kunde inte tacka nej, säger han.

Han gör rollen som Ängeln i "Grease" och framför bland annat sångnumret "Glöm inte dina drömmar".

- Det blir ett Bollywood-inspirerat nummer där jag kommer in på en flygande matta. Det kan bli ett besvärligt moment eftersom jag är höjdrädd, säger han. (PM)

---

Sven Melander i Rydbergs hemvärn

Helsingborg (PM)

Eva Rydberg satsar på militärfars på friluftsteatern Fredriksdal i år. Hon spelar själv en karltokig lotta på bondpermis i det nyskrivna lustspelet "Hemvärnets glada dagar". Sven Melander fick mersmak på lustspelandet med Stefan och Kristers "Två bröder emellan" förra sommaren och satsar i år på Eva Rydbergs gäng. Han ska spela en kapten med kort stubin. Fredrik Dolk gör ännu en sommar på Fredriksdalsteatern. Den här gången som fänrik Ståhl, men inte han med sägnerna. I ensemblen finns också Siw Carlsson som lottachef och Ingvar Andersson som trött hemvärnsgubbe.

"Hemvärnets glada dagar", som regisseras av Adde Malmberg, har premiär den 17 juni och spelas fram till den 21 augusti. (PM)

---

Tittarstorm räddade "Glamour" i svensk tv

Stockholm (PM)

Tv-serien "Glamour" fortsätter att sändas i svensk tv. TV4 Plus tar över serien, sedan en tittarstorm utbrutit mot TV4:s beslut att lägga ned programmet. TV4:s tittarombudsman har fått ta emot enorma mängder mejl och telefonsamtal från tittare som har följt serien sedan i slutet av 1980-talet.

- All uppståndelse kring beslutet att lägga ned serien har tydligt visat att "Glamour" betyder oerhört mycket för tittarna, säger Margaretha Zachrisson, programchef för TV4 Plus. Det känns naturligtvis mycket bra att lugna alla fans med att serien nu kan fortsätta att visas i svensk tv.

Rättigheterna till serien är säkrade för tre år framöver. "Glamour" får sändningsstart i TV4 Plus den 25 maj. (PM)

---

Nya "Harry Potter"-filmen visas i jätteformat

London (PM)

Nästa Harry Potter-film kommer att få premiär i det jättelika Imax-formatet samtidigt som den visas i vanliga biosalonger. Enligt BBC News gäller det alla de 240 Imax-biograferna i världen. I Sverige är det bara Cosmonova i Stockholm som visar just det formatet, men hittills har man valt att inte visa spelfilmer. På tisdagskvällen gick det dock inte att få någon bekräftelse från Cosmonova om "Harry Potter och den flammande bägaren" kommer att visas där. Filmen har svensk premiär den 25 november. (PM)

---

Linkin Park vill slippa Warner Music

New York (PM)

Linkin Park vill bli av med Warner Music. Bandet tycker inte att deras skivbolag satsar tillräckligt på marknadsföringen, uppger AP. Rapmetalbandet tillhör de stora artisterna i USA, och har sålt 16 miljoner skivor bara där. I kontraktet är Linkin Park knutet till bolaget för ytterligare fyra skivor. Warner besvarade på måndagen bandets uppror med ett skriftligt uttalande där bolaget meddelade att man inte hade för avsikt att släppa bandet, och kallade dess uttalanden för förhandlingstaktik. Linkin Park tycker att man har fått för lite betalt för sina skivframgångar och vill ha förmånligare avtal för kommande skivor. (PM)

---

Matt Damon spelar Marco Polo

Los Angeles (PM)

Manusförfattaren William Monahan har bråda dagar. Just nu är han aktuell på bio med "Kingdom of heaven" och sedan kommer i rask följd "Jurassic park 5", Martin Scorsese-filmen "The Departed" och det historiska dramat "Tripoli". Inte nog med det, nu har han också anlitats för att skriva "Marco Polo", skriver Variety. Manuset bygger på Marco Polos memoarer och huvudrollen som äventyraren görs av den lika upptagne Matt Damon, som har inte mindre än sex filmer inplanerade under de närmaste två åren. (PM)

---

Marit Danielsson blir chef för TV4 Fakta

Stockholm (PM)

Marit Danielsson har utsetts till chef för den nya kanalen TV4 Fakta. Hon har varit anställd inom TV4 sedan hösten 2000. TV4 Fakta, som framför allt ska visa faktaserier och dokumentärer, startar sina sändningar under hösten.

- För egen del är jag väldigt glad, det ska bli roligt att få ta itu med en helt ny kanals framväxt, säger hon i ett pressmeddelande. (PM)

---

U2 spelade in video med tusentals fans

Vancouver (PM)

Tusentals U2-fans köade från tidigt på måndagsmorgonen i Vancouver för att få en chans att medverka i bandets videoinspelning av nya singeln "City of blinding lights". Inspelningarna pågick under hela dagen, enligt NME och Bono och hans mannar avslutade med att bjuda fansen på en minikonsert sent på kvällen. (PM)

---

Nya akter klara för Hultsfred

Hultsfred (PM)

Tre nya akter är klara för sommarens Hultsfredsfestival. Det handlar om de svenska banden Surburban Kids With Biblical Names och Medina, samt kanadensiska Tegan & Sara. Festivalen firar i år 20-årsjubileum och sedan tidigare är bland andra Marilyn Manson, Snoop Dogg och Nine Inch Nails klara. (PM)

---

Gang of Four släpper ny skiva

London (PM)

Det nyligen återförenade postpunkbandet Gang of Four planerar att släppa ett dubbelalbum med nyinspelningar av sina gamla låtar, skriver Billboard. "To hell with poverty 2005" är den första i raden av låtar och finns just nu exklusivt på Apples nedladdningstjänst iTunes. Skivan är planerad att släppas i slutet av augusti. (PM)

---

Clapton spelade med Cream

London (PM)

36 år efter splittringen stod Cream återigen tillsammans på en scen under måndagskvällen i London, skriver BBC News. Ett fullsatt Royal Albert Hall bevittnade den första av fyra återföreningskonserter med den klassiska bluestrion.

Bandet, med Eric Clapton i spetsen, spelade de allra flesta av sina låtar som "White room", "Strange brew" och "Crossroads" för att sedan avsluta med extranumret "Sunshine of your love".

Alla fyra konserter är helt slutsålda men på svarta börsen finns det biljetter; om man är villig att punga ut med 6 500 kronor. (PM)

---

Zach Braff spelar slöfock i "Fast track"

Los Angeles (PM)

Zach Braff förhandlar om en roll i komedin "Fast track", skriver Hollywood Reporter. Skådespelaren och "Garden state"-auteuren Braff ska spela en slacker som tvingas börja jobba för sin svärfar när hans fru (Amanda Peet) blir gravid och hoppar av sitt välbetalda jobb.

Inspelningen inleds i Los Angeles i juli och filmen blir den första från producentbröderna Harvey och Bob Weinsteins nya bolag, WeinsteinCo. (PM)

---

Justin Timberlake i "Shrek 3"

Los Angeles (PM)

Justin Timberlake har fått en röstroll i den tredje filmen om träsktrollet Shrek, skriver BBC News. Då får han chansen att spela mot flickvännen och skådespelerskan Cameron Diaz som återkommer i rollen som prinsessan Fiona. Timberlake ska spela Artie, kung Harolds rebelliske brorson. I "Shrek 3" får den gröne hjälten i uppgift att fostra Artie till att uppföra sig som en kunglighet.

Popstjärnan Timberlake har nyligen gett sig in i filmbranschen och gör en roll i kommande "Edison" som en journalist som avslöjar korruption. Efter det ska han spela i "Alpha dog", en film om knarkhandel. (PM)

---

Hollywood gör film av Nick Hornbys nya

Los Angeles (PM)

Filmbolaget Warner Brothers har köpt filmrättigheterna till Nick Hornbys nya bok "A long way down". Boken har precis kommit ut i Storbritannien och handlar om fyra ensamma människor som möts en nyårsafton i London. Skådespelaren Johnny Depp ska producera filmen.

- Boken är fylld till brädden med några av de mest enastående karaktärer som jag någonsin har haft nöjet att läsa om. De filmiska möjligheterna är oerhörda, säger Depp till Variety.

Den 7 september kommer boken ut på svenska med titeln "Fallhöjd". Tidigare har Hornbys böcker "Fever pitch", "High fidelity" och "Om en pojke" filmatiserats med framgång. (PM)

---

Atlantic Film satsade mest på Sandrew-köpet

Malmö (PM)

På måndagen fick Sandrew Metronome nya ägare. Men det blev inte Triangelfilm som fick den mest dominanta ställningen i den nya ägargruppen. I stället är det Atlantic Film som står för 60 procent av aktierna, skriver Sydsvenskan. Triangelfilms ägarandel blir 19,4 procent. En tredje samarbetspartner är Hannes Holms och Måns Herngrens produktionsbolag S/S Fladen.

Atlantic Film, som distribuerar dvd-filmer, får dock inte mest makt i företaget. Röstmässigt får de tre ägarna lika mycket att säga till om. (PM)

---

Sommartoppen" firar 20 år på stadsfestivaler

Stockholm (PM)

I år fyller "Sommartoppen" i P3 20 år. Det firas med en turné till åtta stadsfestivaler i sommar. Det första programmet sänds från Kiruna den 2 juli och det sista från Malmöfestivalen den 20 augusti. (PM)

---

Faktarutor:

TURNÉPLAN:

2 juli Kirunafestivalen

9 juli Gatufesten i Sundsvall

16 juli Fallens dagar i Trollhättan

23 juli Östersjöfestivalen i Karlshamn

30 juli Storsjöyran i Östersund

6 augusti Luleåkalaset

13 augusti Göteborgskalaset

20 augusti Malmöfestivalen

---

Hyllningsshow till Zappa i Stockholm

Stockholm (PM)

En stor hyllningsshow till den avlidne rocklegenden Frank Zappa planeras i Stockholm till hösten. Den 24 maj kommer Zappas änka Gail och sönerna Ahmet och Dweezil till Sverige för att berätta mer om projektet. Flera välkända musiker ska medverka i showen, men några namn har ännu inte offentliggjorts.

- Vi kommer förmodligen att kunna avslöja namnen på artisterna om en vecka, säger Catarina Oscarsson på Ema Telstar. En del av artisterna har själva spelat med Zappa - och tanken är att man ska få en känsla av att han själv finns med.

För en del är Frank Zappa kanske mest känd som mannen bakom 80-talshitten "Bobby Brown". Men Frank Zappa hade betydligt fler meriter än så i bagaget. Han gav ut 60 album under eget namn under sin livstid och efter hans död 1993 har drygt 20 till släppts. Zappa började sin musikaliska bana 1964 i bandet Soul Giants, som efter hand förvandlades till Mothers of Invention. Han inspirerades av så vitt skilda genrer som 50-talets doo-wop, modern konstmusik av Stockhausen och Stravinsky och hårdrock. I hans musik har humorn och satiren alltid en självklar plats. 1991 insjuknade han i cancer och avled två år senare.

Bland de svenska musiker som har spelat med Frank Zappa märks keyboardisten Mats Öberg. (PM)

---

Starboy Recordings återuppstår

Stockholm (PM)

Skivbolaget Starboy Recordings, med Hansi Friberg och paret Linda och Johan Skugge i spetsen, lades på is 2001 efter fyra års verksamhet. Nu väcker Friberg liv i bolaget på egen hand. Först ut på etiketten är Sofia Talvik med debutalbumet "Blue moon" som släpps den 11 maj. Hansi Friberg är också känd som manager för bland andra Sahara Hotnights, Marit Bergman och Empire Dogs. (PM)

---

The Real Group till Japan

Stockholm (PM)

Vokalgruppen The Real Group har firat 20-årsjubileum med besked i Sverige och Norge. Nu tar de låtarna från senaste plattan "In the middle of life" med sig till Japan, där de ska ge konserter i Osaka (8 maj) och Tokyo (12 maj). Det är gruppens sjunde besök i Japan. (PM)

---

Tv-toppen vecka 18

Stockholm (PM)

1. Beck - okänd avsändare, TV4, söndag 1 435 000

2. Tv-huset, SVT1, söndag, 1 230 000

3. Vi i femman, SVT1, fredag, 1 190 000

4. Parlamentet, TV4, söndag, 1 150 000

5. Sverigelottens alla mot en, TV4, fredag, 1 135 000

6. Plus, SVT1, måndag 1 080 000

7. Sveriges värsta bilförare, TV4, fredag, 1 065 000

8. Lost, TV4, onsdag, 1 025 000

9. Djursjukhuset, SVT1, onsdag 900 000

10. Dagar av fruktan, SVT1, tisdag, 870 000

10. Time out, TV4, måndag, 870 000

Mest sedda program i Kanal 5: CSI New York, måndag 650 000

Mest sedda program i TV3: Ishockey-VM Sverige-Ukraina, söndag, 765 000 (PM)

Källa: MMS

---

KULTUR

---

Birgitta Stenberg årets Selma Lagerlöf-pristagare

Karlstad (PM)

Författaren Birgitta Stenberg har tilldelats Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris 2005. Hon belönas för ett författarskap som i likhet med Selma Lagerlöfs vågat möta världen och se utan att döma, enligt prisnämndens motivering.

Birgitta Stenberg som fyller 73 år i år växte upp i en högborgerlig miljö i Visby men gav sig redan som gymnasist ut i Europa. Ett liv bland författare och andra intellektuella mer eller mindre beroende av droger kom att få en avgörande betydelse för inriktningen av hennes författarskap.

Redan i sin första bok, "Mikael och poeten" 1956 som i litterär form behandlar rättsskandalen Kejneaffären gör hon en djupdykning mot samhällets botten. Ett tema som hon återkommer till i romanen "Apelsinmannen" 1983 som också blev tv-film. Boken ingår i en svit självbiografiska romaner "Kärlek i Europa" 1981 "Spanska trappan" 1987 och "Alla vilda" 2004 som Birgitta Stenberg har blivit mest uppmärksammad för.

Priset delas ut den 13 augusti i samband med Kulturveckan i Sunne. Prissumman är 100 000 kronor. (PM)

---

Hyllat norskt dansverk till Stockholm

Moderna dansteatern i Stockholm firar unionsupplösningen genom att bjuda in norska Ingun Bjørnsgaard prosjekt. Den 11 och 12 maj framför kompaniet Bjørnsgaards hyllade verk "Fire stykker inkludert Sjoa & Skjåk". Titeln syftar på den lilla staden Skjåk i de norska fjällen och den närbelägna forsen Sjoa. Bjørnsgaard låter dansarna gå på upptäcktsfärd från fjället till forsen, från natur till civilisation, från vardagens leda till känslor av gudomlig karaktär. Koreografin är uppbyggd kring nykomponerade verk av Per Henrik Svalaskog, Rolf Wallin och Henrik Hellstenius, tre av Norges mest tongivande nutida kompositörer. (PM)

---

Vikingaflotta angör Birka

Stockholm (PM)

I sommar får alla som vill uppleva det vikingatida livet gott om tillfällen ute på Birka i Mälaren. I juli lägger Sveriges största vikingatida flotta till i den forna hamnen med skepp som man kan få pröva på att ro.

Med båtarna följer smeder, timmermän och snickare i tidstypiska kläder som på plats ska bygga ett vikingaskepp. Årets arkeologer ska inte bara gräva i marken utan går också på djupet nere i hamnen. Marinarkeologer från Södertörns högskola hoppas få svar på hur Birkas skepp och maritima försvarsverk såg ut.

Under juli och augusti träffar besökaren 1800-talsarkologen och Birka-pionjären Hjalmar Stolpe gestaltad av en skådespelare från Kompani Bastard. Birkamuseet är öppet dagligen mellan den 30 april och 11 september. (PM)

---

Stulen Picasso återfunnen

Rom (PM)

En Picassomålning fanns bland sju stulna verk som hittades i Italien på måndagen. Fransk polis i Nice grep en man misstänkt för att ha försökt sälja dem i Italien. Picassotavlan, med en vy över Cannes, stals ur en privat samling 1992. Bland de sju återfunna verken fanns också ett av den italienske konstnären Giorgio Morandi, skriver BBC News. (PM)

---

Bosse "Bildoktorn" ställer ut

Stockholm (PM)

Vad gör Bosse "Bildoktorn" Andersson när han inte ger motortips i tv-rutan? Fotograferar gamla bilar, så klart. I samband med utgivningen av boken "Bosses bilar" visar han sina bilder i en fotoutställning på Korsberga kulturcentrum i Korsberga. Utställningen invigs den 8 maj och pågår till den 26 juni. (PM)

---

Statens konstråd till motattack

Stockholm (PM)

Statens konstråd går nu till storms mot Statskontoret som föreslår att konstrådet ska läggas ned. I ett yttrande till kulturdepartementet beskyller man Statskontoret för okunskap om den samtida konstens angelägna närvaro i det offentliga rummet.

Bakgrunden till bråket är att staten inte bygger lika mycket som förr utan hyr sina lokaler av fastighetsbolag. Det har lett till att efterfrågan på konstnärlig gestaltning i statliga miljöer och därmed har konstrådets tjänster minskat väsentligt. Statskontoret anser därför att konstrådet bör läggas ned. Statens konstråd inriktar sitt försvar på att Statskontoret i sin utredning för ett resonemang om att upphandlingen av konst till offentliga rum borde ske enligt anbudsförfarande. Det vore som om en teater skulle besätta rollerna i en pjäs genom att begära in anbud från olika skådespelare, raljerar Statens konstråd. (PM)

---

Snillen visar blixtar på Tekniska

Stockholm (PM)

Nu är det åter dags att för unga uppfinnare att visa upp sina verkliga snilleblixtar på Tekniska museet i Stockholm. Kluriga ungar från Stockholmsregionen har under våren jobbat i sina skolor för att förverkliga sina idéer eller lösa svåra problem. "Snilleblixtarna" är en landsomfattande verksamhet som vänder sig till barn i årskurs ett till fem och vill stimulera deras medfödda nyfikenhet, kreativitet och självtillit. Intresset ökar år från år och museets har fått utöka utställningstiden för att få plats med 1100 barn. I samband med utställningen ska Företagarna i Stockholms stad och LO-distriktet dela ut priser till de bästa uppfinnarna.

"Snilleblixtar" visas mellan den 10 och 11 maj. (PM)

---

Riksteatern vill öka antalet utomeuropeiska pjäser

Stockholm (PM)

Riksteaterns samarbete med de tre länsteatrarna Teater Västernorrland, Östgötateatern och Regionteatern Blekinge Kronoberg börjar ta form. Ett första steg är att teatrarna tillsammans ska jaga ny och spännande dramatik, med särskilt målsättning att öka andelen utomeuropeiska pjäser. Ett gemensamt dramaturgiat ger dem möjlighet att mer offensivt knyta kontakter med dramatiker världen över. Arbetet inleds under våren och den nya arbetsformen ska vara färdig till årsskiftet. (PM)

---

Avhopp från Ground Zero-bygget

New York (PM)

Återuppbyggnaden av World Trade Center-området har drabbats av ett nytt bakslag. Enligt New York Times har mannen som utnämnts till ansvarig för mångmiljardprojektet lämnat in sin avskedsansökan. Kevin M Rampe har under två års tid försökt skapa konsensus kring återuppbyggnaden mellan politiker, arkitekter och familjerna till de 2 749 offren för terrorattackerna mot tvillingtornen. Hans avhopp kommer i ett känsligt skede av planeringen. Byggarbetet på Freedom Tower, platsens mest framträdande skyskrapa, ligger flera månader efter schemat och New York-polisen har anmärkt på brister i säkerhetstänkandet när det gäller byggnaden. (PM)

---

Kungliga stadsbilder på Grafikens hus

Mariefred (PM)

Kronprinsessan Victoria inviger själv utställningen när pappa kungens grafik ställs ut i Grafikens hus i Mariefred. Den kungliga grafiksamlingen som förvaras på Stockholms slott är en av de främsta i Sverige, och delar av den har visats tidigare på Grafikens hus. I år har man valt ut bilder av främst Stockholm men även andra städer ur samlingen, som ursprungligen skapades av Gustaf VI Adolf. Bland konstnärerna bakom de 30 bladen som ställs ut finns konstnärerna Axel Fridell, Einar Jolin och Harald Sallberg representerade. (PM)

---

Mer läsning

Annons