Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser den 4 oktober

Annons
---

NÖJE

---

Laleh och Snook kan få förläggarpris

Stockholm (PM)

Anna Ternheim och Laleh tävlar med Snook och Shout Out Louds om att bli bästa nykomling på Musikförläggarnas årliga gala. Den hålls den 27 oktober på Nalen i Stockholm. Flest vinstchanser har bröderna Klas och Joakim Åhlund, som bland annat jobbar tillsammans i Teddybears Sthlm.

Klas Åhlund är nominerad i kategorin årets bästa låt för "Be mine" som han har skrivit för Robyn, han har också nominerats i kategorin årets bästa textförfattare eller kompositör, där han tävlar mot Timbuktu, Lars Winnerbäck och Christian Waltz. Joakim Åhlund har chans att ta hem priset i kategorin årets största internationella framgång för Caesars-låten "Jerk it out".

Andra som ligger bra till inför galakvällen är Christian Walz och Timbuktu som båda har fått två nomineringar var. Under kvällen delas också ett hederspris ut till en person som "under lång tid har gjort betydande insatser för svensk musik". Förra året gick det till Povel Ramel. (PM)

---

Faktarutor:

Årets bästa svenska låt:

"Be mine" av Klas Åhlund/Robyn.

"Wonderchild" av Christian Walz/Patrik Berggren.

"Alla vill till himmelen" av Timbuktu (Jason Diakité).

"They´re building walls around us" av Moneybrother (Anders Wendin).

---

Årets nykomling:

Anna Ternheim.

Laleh (Laleh Pourkarim).

Snook.

Shout Out Louds.

---

Årets textförfattare eller kompositör:

Timbuktu (Jason Diakité).

Lars Winnerbäck.

Klas Åhlund.

Christian Walz.

---

Årets mest betydelsefulla konstmusikverk:

"Fairlight - Trombondeconserto no 1 opus 68" av Rolf Martinsson.

"Canzone 365" av Sten Melin.

"Invisible duet" av Fredrik Högberg.

"The threat of war" av Benjamin Staern.

---

Årets största internationella framgång:

The Hives.

Max Martin (Martin Sandberg) "Since you been gone".

Joakim Åhlund "Jerk it out".

Andreas Carlsson.

---

"Lasse Majas Detektivbyrå"nästa års julkalender

Stockholm (PM)

Barnböckerna om Lasse Majas Detektivbyrå blir nästa års julkalender, skriver tidningen Metro. Författaren Martin Widmark är redan i gång med manusarbetet och är entusiastisk inför tv-satsningen.

- Det känns fantastiskt roligt att få liv och sprutt i sina figurer, säger han.

Martin Widmark har skrivit åtta böcker om kompisarna Lasse och Maja som driver en detektivbyrå i den lilla staden Valleby. De får ofta rycka ut och hjälpa den snälle, men lite korkade polismästaren i staden med kluriga fall.

- Det är en skruvad men vänlig stämning. Brottslingen får ofta en chans att förklara. Det finns en viss förståelse. Allt handlar inte bara om egoism och girighet, säger författaren. (PM)

---

Rocky blir långfilm

Stockholm (PM)

Martin Kellermans seriefigur Rocky ska bli filmstjärna. Enligt tidningen Metro finns det långtgående planer på att göra en 3-D-animerad långfilm om ett år i slackerhundens liv. Dessutom väntar en lansering av serien i USA i höst.

- Albumet kommer att heta "Rocky - the big payback" och ges ut på världens främsta alternativa serieförlag, Fantagraphics, där alla de för Martin viktigaste serieskaparna ger ut sina serier. Det kommer också att vara en utställning i New York i november, säger Martin Kellermans manager Haakon Strand.

Om filmen vill han inte säga mer än att manuset är klart, att ett avtal är påskrivet och att man väntar på svar vad gäller finansieringen av projektet. (PM)

---

Nick Cages son får Stålmannens namn

Los Angeles (PM)

Skådespelaren Nicolas Cage och hans fru har beslutat att döpa sin son, som föddes i måndags, till Kal-el, skriver Reuters. Inbitna serietidningsläsare känner igen det ovanliga namnet som Stålmannens dopnamn. Barnets fullständiga namn blir Kal-el Coppola Cage. Coppola heter han efter filmregissören Francis Ford Coppola som var Nicolas Cage morbror. Nicolas Cage är känd som slukare av serietidningar. Artistnamnet Cage har han hämtat från Marvels superhjälte Luke Cage. (PM)

---

Skräckregissören Richard Cunha död

Stockholm (PM)

Skräckfilmsregissören Richard Cunha har avlidit, 83 år gammal. Han låg bland annat bakom kultfilmer som "She demons", "Missile to the moon" och "Frankenstein´s daughter". Richard Cunha började sin bana i amerikansk tv och fortsatte sedan som regissör i filmbranschen på 1950-talet. Han gjorde sig känd för kultrullar med skräckinslag som spelades in med mycket låg budget, oftast på mindre än sex dagar. (PM)

---

Babyshambles till Sverige

Stockholm (PM)

Pete Doherty och hans nya band Babyshambles kommer till Sverige för två spelningar. Bandet spelar på Nalen i Stockholm den 18 november, bara fyra dagar efter att debutplattan "Down in Albion" släpps internationellt. Dagen därpå står bandet på Storans scen i Göteborg. Den skandalomsusade frontmannen som fick lämna Libertines och startade på nytt med Babyshambles har under hösten varit på turné i Storbritannien. (PM)

---

Suburban Kids på turné

Stockholm (PM)

Den 12 oktober släpper hyllade Suburban Kids With Biblical Names sin debutplatta. I samband med albumsläppet ger de sig ut på turné. Den 15 datum långa turnén inleds i Göteborg den 12 oktober och avslutas i Hässleholm den 17 december. Fler datum tillkommer. (PM)

---

Faktarutor:

Turnéplan:

12 oktober Göteborg, Uppåt Framåt

14 oktober Stockholm, Mondo

15 oktober Tallin (Estland), Kulturfabrik

21 oktober Falun, Valhall

26 oktober Jönköping, Bongo Bar/Sveas

27 oktober Växjö, Kafé De Luxe

28 oktober Hultsfred, Rookie

29 oktober Örebro, Satin

25 november Göteborg, Pustervikbaren

26 november Trollhättan, M15

3 december Uppsala, V-dala Nation

4 december Stockholm, Kägelbanan

15 december Linköping, Herrgårn

16 december Norrköping, Hugos

17 december Hässleholm, Markan

---

Ulveson spelar troll i "Lisas sagoshow"

Stockholm (PM)

Johan Ulveson dyker upp som det förskräckliga trollet i sagan om de tre bockarna Bruse i SVT:s nya barnserie "Lisas sagoshow". Programmet är skapat av Anders Lundin och Lars In de Betou och skildrar tio klassiska folksagor på ett nytt vis.

Laura Lind, sju år, spelar programledaren Lisa som får sällskap i studion av både sagofigurer och Anders (Lundin) och Putte (Lars In de Betou). De sistnämnda har kommit för att tävla i sagofrågor, men Anders har varje gång förberett sig för fel saga.

"Lisas sagoshow" visas för första gången i SVT den 15 oktober. Även tv-chefen Hans Rosenfeldt och skådespelerskan Jessica Zandén skymtar i nyinspelningarna av sagor som "Koka soppa på en spik", "Tre små grisar" och "Prinsessan på ärten". (PM)

---

Nytt band för Nirvanatrummis

Los Angeles (PM)

Nirvanatrummisen Chad Channing ska släppa en skiva med sitt nya band Before Cars, uppger NME:s nätsajt. Channing spelade med Nirvana innan Dave Grohl tog över trumstockarna. Han hörs bland annat på gruppens debutalbum "Bleach" som kom 1989. I Before Cars sjunger han, spelar gitarr och trummor. På Before Cars första platta har han fått hjälp av producenten Jack Endino som också producerade "Bleach". (PM)

---

KULTUR

---

Sverige vann VM i författarfotboll

San Sasciano (PM)

Sverige är nyblivna världsmästare i författarfotboll. I helgen vann den litterära fotbollseliten finalen mot Tyskland med 5-0 i staden San Sasciano i Italien, skriver Dagens Nyheter.

Världsmästerskapet pågick samtidigt som Bok- och biblioteksmässan i Göteborg hölls. Ändå reste tio svenska författare, däribland Fredrik Ekelund, Pär Hansson, Peter Kihlgård och Andrzej Tichy till Toscana för att delta i fotbollsturneringen. De fick hjälp av två finska och två danska spelare.

- Det gäller att hitta en lagom dos av allvar och vänskap. Det tände till lite mellan Italien och Tyskland i semifinalen, men det var underbart för det mesta, säger Fredrik Ekelund. (PM)

---

Sjungande Darwin i konstinstallation i Warszawa

Warszawa (PM)

Natten mellan den 6 och 7 oktober ska ett rörligt porträtt av utvecklingslärans fader Charles Darwin projiceras på det kontroversiella kulturpalatset i Warszawa. Konstinstallationen, gjord av den svenska konstnären Lene Berg, bygger på det allra sista fotografiet av Darwin, taget av hans son 1878.

Under nattens lopp ska Darwin bland annat sjunga med i Louis Armstrongs version av "What a wonderful world". Kulturpalatset är Warszawas mest laddade byggnad eftersom skyskrapan var en ovälkommen gåva från Sovjetunionens diktator Josef Stalin. Installationen kommer säkert att uppröra katolska kretsar i Polen då Darwin projiceras på exakt den plats som porträttet av påven Johannes Paulus hängde efter hans död tidigare i år. (PM)

---

Ny vd för Folkets Hus och Parker

Stockholm (PM)

Organisationen Folkets Hus och Parker har fått en ny vd. Lennart Derehag tillträder tjänsten i januari. Han är just nu chef för Folkets Hus Kulturhuset i Trollhättan.

- Lennart Derehag är en oerhört engagerad och driven person med förmågan att både lyssna och driva projekt, säger Åke Gustavsson, styrelseordförande i organisationen i ett pressmeddelande.

Folkets Hus och Parker fyller 100 år i år. Organisationen omfattar folkparker, nöjesparker, festivaler och folkets hus i hela landet. (PM)

---

Jubileumspris till Andrea Levy

London (PM)

Den brittiska författaren Andrea Levy har tilldelats Orange Prize for Fictions jubileumspris för sin roman "Small island", uppger BBC News. Det delas ut med anledning av att det kvinnliga litterära priset fyller tio år. Andrea Levy vann Orangepriset 2004 med sin roman och har nu utsetts till den bästa vinnaren under prisets tioåriga historia. Den 48-åriga Andrea Levy är född i England av jamaikanska föräldrar. Hennes roman handlar om ett jamaikanskt par som emigrerar till England efter andra världskriget.(PM)

---

Mer läsning

Annons