Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser den 5 oktober

Annons
---

NÖJE

---

Spanskt på Uppsalas kortfilmfestival

Uppsala (PM)

Årets upplaga av Uppsala Internationella Kortfilmsfestival, mellan den 24 och 30 oktober, fokuserar på Spanien. Kortfilmen har en mycket stark ställning i Spanien och konkurrerar på samma villkor som långfilmsindustrin. Ofta handlar det om rena spelfilmer i ett kortare format. Flera av de deltagande filmerna är vinnare av Spaniens främsta filmutmärkelse, Goyapriset. Det gäller bland annat komedin "Bailongas" vars regissör Chiqui Carabante kommer till festivalen. Javier Fessers "El Secdleto de la Tlompa" beskrivs som en actionrulle i hysteriskt tempo som avverkar material som kunde ha räckt till tre långfilmer på 15 minuter. (PM)

---

Ungdomsdrama blev Tjeckiens Oscarkandidat

Stockholm (PM)

Det hyllade dramat "Stesi" har valts ut att försvara Tjeckiens färger på årets Oscargala, skriver Hollywood Reporter. "Stesi", i regi av Bohdan Slama, blev bästa film på årets festival i San Sebastian och handlar om tre ungdomar som tillsammans närmar sig vuxenlivet i ett nedgånget bostadsområde.

Tjeckien har tidiagre vunnit priset för bästa utländska film tre gånger - senast 1996 för Jan Sveraks "Kolya". (PM)

---

Lindsay Lohan i ny paparazziolycka

Los Angeles (PM)

Skådespelerskan Lindsay Lohan var inblandad i en trafikolycka på måndagen efter att ha försökt undvika paparazzifotografer när hon var ute och shoppade i Hollywood. Hon och två medpassagerare i hennes bil fick föras till sjukhus. De visade sig inte ha några allvarligare skador, uppger AP.

Det är andra gången på kort tid som filmstjärnan från bland annat "Herbie - fulltankad" krockar efter att ha flytt från paparazzifotografer. Den gången greps fotografen efter att polisen misstänkt att han medvetet körde in i Lindsay Lohans bil. (PM)

---

Emmerich gör film om mammutjägare

Los Angeles (PM)

Den tyske regissören Roland Emmerich förflyttar sig från det framtida skräckscenariot i "The day after tomorrow" till dåtiden i nya filmen "10 000 B.C.". Enligt Hollywood Reporter handlar den om en mammutjägare som ger sig ut på en lång resa för att hitta en plats där hans hotade stam kan leva. Det är Emmerich själv som har kommit med idén till historien. Filminspelningen börjar nästa år. (PM)

---

Åtta bolag vill köpa Berts låtar

Stockholm (PM)

Skivbolagen flockas för att köpa Bert Karlssons låtkatalog. Enligt Göteborgs-Posten är åtta bolag intresserade av att köpa Mariann Songs som har rättigheterna till 1 400 låtar. Bland intressenterna finns de stora skivbolagen Sony BMG, Universal och EMI.

- Ja, så är det. Innan året är slut ska vi ha sålt, säger Bert Karlsson.

Han dementerar att försäljningen skulle ha något samband med fiaskot med äventyrsparken Fame World. I stället handlar det om att "få mer muskler" för att klara framtiden. Huvudbolaget Mariann Grammofon ska dock inte säljas - åtminstone inte i den här vevan. (PM)

---

Ozzy uppdaterar coverskiva

New York (PM)

Ozzy Osbourne utökar sitt coveralbum "Under covers" med tre nya inspelningar och en dvd, skriver Billboards nätupplaga. Han har nu lagt till John Lennons "Woman", Joe Walshs "Rocky mountain way" och Moody blues "Go now" på albumet som släpps som dualdisc i november. På dvd-sidan av skivan berättar Ozzy rock & roll-historier för sin son Jack och Motörheads frontman Lemmy Kilmister. Där finns också videon till Ozzys version av Beatles-låten "In my life".

Coveralbumet släpptes tidigare i år som en del av Ozzy-boxen "Prince of darkness" och innehöll då endast tio låtar. (PM)

---

KULTUR

---

Köpenhamns nya opera rostar

Köpenhamn (PM)

Köpenhamns nya operahus har börjat rosta. Trots att byggnaden invigdes så sent som i januari har man redan hittat angrepp på fasaden av rostfritt stål. Tidningen Jyllands-Posten har tagit flera experter till sin hjälp och de konstaterar att byggnaden, som kostade 3 miljarder kronor, redan är angripen av rost. Operahuset var en gåva från mångmiljardären A P Möller och byggtiden var full av kontroverser mellan honom och arkitekten Henning Larsen. När det öppnades var många kritiska och tyckte att designen var tung och klumpig. (PM)

---

Urpremiär i P2 för "Ett moln i byxor"

Stockholm (PM)

Reine Jönssons radioopera "Ett moln i byxor" ska uruppföras i tre delar i P2 mellan den 11 och 13 oktober. Radiooperan bygger på Vladimir Majakovskijs diktsamlingen med samma namn. Här möter man en annan Majakovskij än den Stalin godkände efter författarens självmord. Han står på scenen och berättar hur världen ser ut: detta har jag varit med om. Berättare är Maja Verner-Carlsson och medverkande är tenoren Torbjörn Lillieqvist och Kammarensemblen under ledning av B Tommy Andersson. (PM)

---

SVT bantar "Sverige"

Stockholm (PM)

SVT:s elva kulturreportrar, som skulle spegla hela landet i kulturprogrammet "Sverige" dras in. I stället ska programmet fyllas med regionala kulturnyheter och beställningar från Malmö-redaktionen, skriver Dagens Nyheter. När "Sverige" började sändas under våren fick det hård kritik av recensenterna. Inte heller tittarna har varit särskilt intresserade av programmet. (PM)

---

300 miljoner Potterböcker sålda

London (PM)

JK Rowling behöver inte oroa sig för ålderdomen. Nu har hennes böcker om trollkarlslärlingen Harry Potter sålts i mer än 300 miljoner exemplar, skriver BBC. De sex volymerna har givits ut på 63 språk och blivit en succé över hela världen men allra bäst går de hem i USA. Mer än en tredjedel av böckerna har köpts av amerikaner. (PM)

---

Trea i Tensta blir museum

Stockholm (PM)

Nu är det dags att bevara något av miljonprogrammets förkättrade miljöer. Det anser Stockholms stadsmuseum som gör ett museum av en vanlig trerumslägenhet i förorten Tensta i västra Stockholm. Huset är en koloss med loftgångar byggt 1968. Lägenheten ska återställas till originalskick och vara öppet för visningar.

- Här återfinns en viktig del av Stockholm, som måste bevaras precis som 1800-talets societetsmiljöer eller 1930-talets egnahemsideal, säger antikvarien Piamaria Hallberg till Svenska Dagbladet. (PM)

---

Costello i Köpenhamn för Andersen-opera

Köpenhamn (PM)

I helgen är det premiär för konsertversionen av Elvis Costellos opera "The Secret Songs" på Köpenhamnsoperan. "Det är inte mycket till rock´n´roll", säger Elvis Costello till Sydsvenskan. Han ser ändå likheter mellan operaformen och rockkonserter genom att man måste klara sig utan dialoger och helt lita till sångernas egen kraft. "The Secret Songs" berättar om HC Andersens förälskelse i den svenska supersopranen Jenny Lind. Costello spelar själv både HC Andersen och rivalen PT Barnum. Den svenska sopranen Giela Stille sjunger Jenny Linds partier. Barnum var impressarion som låg bakom Jenny Linds formidabla succé i USA på 1850-talet. Under nästa år eller möjligen inte förrän 2007 får operaversionen av "The Secret Songs" urpremiär på Det Kongelige. (PM)

---

Stalker - ny litteraturtidskrift på nätet

Stockholm (PM)

Stalker är namnet på en alldeles nystartad litteraturtidskrift som distribueras på nätet. Bakom projektet står förlaget Bokstäder som i september startade Bokhandeln i himlen som går ut att sälja böcker till SAS:s passagerare medan de flyger. Stalker säger sig vilja skildra mer än bara traditionell prosa och lyrik. Tidskriften ska innehålla en mix av noicemusik, bildkonst, clicks and cuts och det skrivna ordet. Bland deltagarna märks personer som Stefano Giovanni, fotograf som tidigare samarbetat med Sonic Youth, Jenny Tunedal, poet och kritiker, Jeanne Ikeda, ljudkonstnär och poeten Mara Lee. Stalker hittar man på adressen www.stalkermag.com. (PM)

---

Mer läsning

Annons