Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur- och nöjesnotiser den 6 maj

Annons
NÖJE

---

Bon Jovi släpper "tung" platta

New York (PM)

Amerikanska rockveteranerna Bon Jovi är tillbaka igen med ett nytt album. Den här gången utlovas tunga gitarriff och låtar med ett "Clint Eastwoodskt" stuk. Enligt Rolling Stone släpps den ännu så länge obetitlade plattan i september. Första singeln har fått titeln "Have a nice day". (PM)

---

Romijn-Stamos spelar i "Alibi"

Los Angeles (PM)

Rebecca Romijn-Stamos som bland annat syntes som den blåmålade monsterhybriden Mystique i "X-men 2" är aktuell för en ny filmroll. Enligt Hollywood Reporter ska hon spela i filmen "Alibi" mot britten Steve Coogan.

Indiefilmen kretsar kring en man (Coogan) som driver en alibiverksamhet för män och kvinnor som vänsterprasslar. En av hans klienter trasslar in sig ordentligt i sina lögner och Coogans rollfigur måste hjälpa honom. Under den processen träffar han och förälskar sig i en kvinna som spelas av Romijn-Stamos.

"Alibi" börjar spelas in i Los Angeles i juli med reklamveteranerna Kurt Mattila och Matt Checkowski som regissörer. Romijn-Stamos ska spela Mystique även i den tredje delen av "X-men"-serien. (PM)

---

Tredje gången gillt för Persbrandt och Staho

Stockholm (PM)

Skådespelaren Mikael Persbrandt och regissören Simon Staho är på gång med ännu en film, skriver Aftonbladet. I fjol gjorde de succé med "Dag och natt" och i höst kommer "Bang, bang orangutang", men redan nu arbetar Staho på ett nytt manus med Persbrandt i tankarna. Inspelningen av "Black jack pussycat" inleds 2006.

Enligt producenten Jonas Fredriksen ska filmerna bilda en trilogi där man får se vitt skilda sidor av skådespelaren Mikael Persbrandt. (PM)

---

Stevie Wonder gör video för synskadade

Los Angeles (PM)

Stevie Wonder bryter ny mark med videon till nya låten "So what´s the fuss". Enligt nätsajten Undercover har han gjort två versioner av videon - en av dem riktad till synskadade.

Han har fått hjälp av hiphopstjärnan Busta Rhymes som har spelat in ett beskrivande ljudspår till videon.

- Fram till nu har musikvideor varit väldigt endimensionella för dem som är blinda eller har dålig syn, säger Stevie Wonder, som själv är synskadad.

Stevie Wonder släpper senare den här månaden plattan "A time to love". Det är hans första studioalbum på tio år. (PM)

--

Timberlake på hetaste "unglistan"

New York (PM)

Justin Timberlake finns med på Teen Peoples lista över "de 25 hetaste stjärnorna under 25". Det är åttonde året som tidningen presenterar listan och fjärde gången som 24-årige Timberlake är med. Han får sällskap av bland andra Jessica Alba ("Dark angel"), Jake Gyllenhaal, Lindsay Lohan, Elijah Wood, Alicia Keys, Natalie Portman och Britney Spears. De unga skådespelarna från "OC" är också med på ett hörn, med undantag för Russell Crowe-kopian Benjamin McKenzie som är 26. (PM)

---

Komedier hetast på MTV:s filmgala

Los Angeles (PM)

Komedier dominerar bland nomineringarna till MTV:s årliga filmgala, skriver BBC News. "Mean girls" och "Anchorman" har båda chans till fyra priser, dock inte till den åtrådda trofén för bästa film. Där tävlar i stället "Kill Bill 2", "Spider-man 2", "Napoleon dynamite", "Ray" och "Superhjältarna".

Skådespelerskan Rachel McAdams har fått hela fem nomineringar för filmerna "Mean girls" och "Dagboken" - bästa skådespelerska, bästa nykomling, bästa kyss, bästa skurk och bästa filmgäng. Bland övriga nominerade skådespelare finns Lindsay Lohan, Jamie Foxx, Brad Pitt, Hilary Swank, Natalie Portman, Matt Damon och Uma Thurman.

Galan äger rum i Los Angeles den 4 juni och leds av "Saturday night live"-komikern Jimmy Fallon. (PM)

---

Springsteen-texter för heta för kafé-kedja

Los Angeles (PM)

Kafékedjan Starbucks tar bort Bruce Springsteens nya platta "Reno" från sina hyllor, skriver Reuters. Anledningen är att texterna tar upp, för amerikaner, tabubelagda ämnen som analsex och prostituerade. Skivan kommer däremot att säljas på kedjans två skivaffärer i Santa Monica och Berkley i Kalifornien. (PM)

---

Beatles splittringsbrev sålt på auktion

London (PM)

Ett brev som anses vara en avgörande del i splittringen av Beatles såldes nyligen vid en auktion i London. nyligen, skriver Reuter. I brevet klargjorde Beatles-medlemmarna John Lennon, Ringo Starr och George Harrison för Paul McCartneys advokat Lee Eastman att han inte var välkommen att även represtentera bandet. Schismen låg i att Eastman även var McCartneys svärfar. (PM)

---

Högt betyg till sista "Star wars"-filmen

Los Angeles (PM)

Det blir inget magplask för George Lucas. Det intygar de amerikanska filmtidningarna Variety och Hollywood Reporter som har fått se "Star wars: Episod III - Mörkrets hämnd". "Spola tillbaka!" hojtar Hollywood Reporters recencent medan Variety hävdar att "kraften har fått tillbaka det mesta av sin ursprungliga styrka".

Filmen innehåller Lucas sedvanligt träiga dialog och stelbenta personregi men "det blir småsaker i jämförelse med den episka storslagenheten i design och action". Striden som utgör filmens sista timme i "är full av undergångsbilder, mytologisk tragik och effektiv klippning".

"Star wars: Episod III" får premiär världen över den 19 maj. (PM)

---

KULTUR

---

Fotografer får Hasselbladsstipendier

Göteborg (PM)

Fotograferna Joakim Eneroth och Catharina Gotby har utsetts till Hasselbladsstiftelsens stipendiater 2005. Enerot får resa till franska Grez-sur-Loing för att "på nära håll kunna fullfölja sitt deltagande i det franska fotoprojekt Kafkanimal". Han ska fotografiskt försöka visualisera djurlivet i Franz Kafkas romaner.

Catharina Gotby får resa till San Michele på Capri för att arbeta med projektet "Att hänge tiden", en subjektiv skildring av skönhet och bräcklighet. (PM)

---

Brancusi-skulptur slog försäljningsrekord

New York (PM)

Constantin Brancusis marmorskulptur "Fågel i rymden" är numera världens dyraste skulptur. På onsdagen slog den det gamla rekordet när den såldes på Christie´s auktionshus i New York för närmare 200 miljoner kronor.

Enligt nyhetsbyrån Reuters hade en annan Brancusi-skulptur, verket "Danaid" det tidigare rekordet. "Fågel i rymden", som skapades mellan 1921 och 1922, är ett av Constantin Brancusis mest kända konstverk. Det har tillhört samma familj ända sedan första början och förvarats i ett bankvalv i 80 år. (PM)

---

Booker-pris till översättare

London (PM)

Det anrika Booker-priset utökas med ytterligare en priskategori. Enligt BBC News ska även förtjänta översättare belönas med det brittiska litteraturpriset. Det gäller dock bara översättare som har sett till så att utländska böcker har översatts till engelska. Priset på omkring 200 000 kronor delas ut kort efter att vinnaren av Booker International Prize har offentliggjorts i juni. (PM)

---

Konstnärer spolar ut gift i avloppet

Stockholm (PM)

Konstnärer sprider stora mängder giftigt kadmium i avloppet. Det visar en undersökning som har gjorts i Göteborg. Enligt Göteborgs-Posten har Ryaverkets provtagningar fått ledningen på KV konstskola att reagera.

- Vi har bestämt oss för att förbjuda kadmiumfärger från och med hösten. Det är fel att släppa ut ens det minsta kadmium, säger rektor Ragnar Schmid.

Ryaverket har undersökt avloppen vid områden med hög andel konstnärer, exempelvis Klippan och Valands konsthögskola. Där har kraftigt förhöjda halter av tungmetaller som bly, kadmium, silver och koppar uppmätts. I vissa fall har kadmiumhalten varit upp till 400 gånger högre än normalt. Kadmium är ett mycket giftigt ämne som har varit förbjudet på de flesta områden sedan 20 år tillbaka - konstnärsfärgerna undantogs dock efter intensiv lobbyverksamhet där man hävade att kadmiumföreningen i färgerna var mycket stabil. Det har dock senare visat sig att även denna så småningom löses upp i vatten. (PM)

Mer läsning

Annons