Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kung för en dag i drag

Annons
Malin blev Malte och Melinda blev Niklas när Pridefestivalen lockade med dragkingsworkshop. Under några intensiva timmar fick en grupp kvinnor lära sig grunderna i hur man förvandlar sig till man med hjälp av smink, strumpor och mustasch.


Den vanligaste fördomen mot dragartister är "varför vill du vara man/kvinna?". I själva verket är det mer komplicerat än så. Det finns olika anledningar till varför vissa män och kvinnor väljer att gå in i en roll tillhörande det andra könet. Under Prideveckans dragkingworkshop fick mer eller mindre ovana dragare tips och råd från dragshowgruppen Lion Kings om hur man uttrycker maskulinitet.

- Drag är att använda attribut som traditionellt tillhör det andra könet. Ett av syftena är att avpolarisera och sudda ut skillnaderna mellan könen. Det kan vara politiskt betingat, att man vill bli fri från rådande genusmallar, säger Lina Kurttila, genusvetare och medlem i Lion Kings.

Malin Sundberg har nyligen flyttat till Stockholm och sysslat en del med drag tidigare. Hon sökte sig till workshopen för att utbyta erfarenheter och lära sig en proffsig sminkning. Hennes manliga karaktär heter Malte och är en militärisk man som jobbar på bondgård.

- Det är ett spännande sätt att lära sig själv på. Det är lite sorgligt men man får en bättre självkänsla när man tar på sig de manliga attributen, säger hon.

Malin Sandberg vill stå på scen som dragartist. Men hon går ofta klädd som man även i det vanliga livet. Hon märker en tydlig skillnad i hur hon blir bemött som man respektive kvinna.

- Det är väldigt intressant men också skrämmande. Om någon till exempel frågar hur mycket klockan när man är tjej så är det med en artig ton. Om man är man, så är det mer: "öh, grabben". Men för mig som inte är så kvinnlig i vanliga fall så skulle det kännas mer som drag att ta på sig klänning och högklackat, säger Malin Sundberg.

Vanligtvis handlar drag om att ta könsrollerna till ytterligheter. Många kvinnor som klär ut sig till män väljer att ta på sig rollen som riktiga mansgrisar. Personer som de själva inte ens skulle vilja träffa i verkligheten.

- Man hittar sidor som man inte trodde fanns hos en, sidor man inte vill ha. Men de finns ju någonstans inom mig och är en del av mig, säger Malin Sundberg.

Förutom att lära sig hur man binder upp sina bröst och packar ned strumpor i byxorna fick deltagarna även prova på att improvisera fram sina karaktärer under ledning av Maria Lindberg, genusvetare och kurshållare på Stockholms improvisationsteater.

- Det handlar mycket om att säga ja till sina idéer, att inte censurera dem. Att våga leva ut sina instinkter och vara spontan. Många väljer att gestalta schabloner av män. Mansgrisar och sexister som dricker öl och svär, säger Maria Lindberg.

På torsdag hålls ytterligare en workshop. Då får de som vill uppträda på Pridefestivalen hjälp med att finslipa sina shownummer. De nyexaminerade dragkungarna får senare på kvällen chansen att visa upp sina färdigheter på festivalens öppna scen på Mariaskolan på Södermalm i Stockholm. (PM)

Mer läsning

Annons