Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kung fu hustle" - en enmans-Chow

Annons
I sin förra film blandande Hongkongregissören Stephen Chow fotboll med kung fu. I nya "Kung fu hustle" hyllar han Bruce Lee och Stanley Kubrick, manga och Disney, i en berättelse om kärlek, mod och gömda skatter.


Stephen Chow har vit t-shirt och svart trenchcoat, och ser betydligt yngre ut än sina 42 år - med undantag för en hel del silver i det svarta håret (enligt egen utsago ett resultat av mastodontprojekten "Kung fu hustle"). Han är tystlåten, nästan blyg - ett långskott från hans kaxiga och stundtals ganska hjärtlösa rollfigur Sing.

Sing är en desillusionerad småtjuv som en gång drömde om att bli kung fu-mästare. Tillsammans med en kumpan försöker han lura invånarna i slumkvarteret Svinstians gränd att han är medlem i det fruktade Yxgänget men hamnar i stället i en riktig knipa - jagad av både gängmedlemmar och de kampsportsmästare som gömmer sig i Svinstians gränd. Men någonstans inom Sing göms ett frö som ska slå båda sidor med häpnad.

- Den handlar om att man inte ska döma människor för fort. Det är därför människorna i Svinstian alla är dolda mästare men verkligen inte ser ut som kung fu-mästare på utsidan. Det är budskapet. Jag ser dum ut men egentligen är jag väldigt smart, säger han och ler.

Filmen innehåller mängder av drifter med kampsportsfilm och referenser till både Bruce Lee och "Crouching tiger, hidden dragon" men den bär också klara spår av västerländsk film, från blodvågen i "The shining" till de roterande benen i "Gråben och Hjulben".

- Alla de här parodierna finns inte i manuset från början. De dyker bara upp i huvudet. Som "Hjulben"-scenen, det är en vanlig jaktscen men plötsligt kom jag att tänka på Hjulben - de springer ju som galningar. Jag vet inte varifrån idén kom, det bara hände. Jag talade med effektfolket för att kolla om det var möjligt och de sa "visst, vi kan göra det".

Som många moderna kampsportsfilmer kombinerar "Kung fu hustle" de klassiska kung fu-teknikerna med digital teknik.

- Jag har inget annat val än att använda digitala effekter. Det är det enda sättet att göra verklighet av mina tokiga idéer. Hur galen eller överdriven en idé än är så kan man förverkliga den. Men den digitala tekniken måste alltid tjäna idén - berättarstrukturen, idén och karaktärerna är alltid viktigast i en film.

Svinstians gränd är ingen främmande miljö för Stephen Chow. Inspirationen har han hämtat från sin egen uppväxt i Hongkongs mest nedgångna kvarter.

- Jag kommer från en fattig familj och jag bodde i slummen när jag var ung. Men jag tror att det var bra för mig, att det är något som jag har dragit nytta av. Av den tuffa situationen lärde jag mig att man måste göra sitt bästa, arbeta hårt för att få det man vill ha. Det gjorde mig till en arbetsmyra i stället för en latmask.

I Asien har Stephen Chow solid stjärnstatus med en lång filmkarriär bakom sig. I femton år har han gjort film och ofta i högt tempo - i början på 90-talet kunde han göra fler än tio filmer på ett år.

- På den tiden var det kaos i Hongkongs filmindustri, man gjorde filmer på en månad - ibland två veckor. Jag brukade sova i bilen mellan de olika inspelningsplatserna - det var det enda tillfället som gavs. Man kunde aldrig åka hem, aldrig duscha - det var fruktansvärt, säger han muntert.

"Kung fu hustle" tog tre år att göra men å andra sidan hade Stephen Chow ansvar för allt. Han regisserade, producerade, skrev manus och spelade huvudrollen.

- Som regissör har man kontrollen men också det största ansvaret, man måste lösa alla problem och hjälpa alla. Man glömmer ofta sig själv - jag är alltid den sämste skådespelaren i filmen för jag lägger all energi på teamet och resten av skådespelarna. I framtiden vill jag gärna regissera filmer som jag inte spelar i, eller bli regisserad av någon annan.

Till skillnad från kollegor som Jet Li och Jackie Chan ("de är riktiga kung fu-stjärnor, jag låtsas bara") har han ingen stor längtan till Hollywood. Men han vill gärna pröva vingarna utanför Hongkongs filmvärld.

- Så länge det är ett bra projekt spelar det ingen roll om det ska göras i Hollywood, Fastlandskina eller Europa. Jag skulle göra mitt bästa. Och jag vill jobba med olika människor. En av mina idoler är Steven Spielberg, jag har sett alla hans filmer och tyckt om dem alla - där finns alltid en oskuldsfullhet.

- Jag vill göra något som kan uppskattas av all sorts publik, runt om i världen. Det är min dröm. (PM)


Fakta/Stephen Chow

Född: I Shanghai den 22 juni 1962.

Bor: I Hongkong.

Familj: Singel.

Bakgrund: Inledde karriären som barnprogramledare och gjorde sin första filmroll 1989. Har i dag medverkat i mer än 50 filmer. 1996 gjorde han regidebut med "God of cookery" och 2001 fick han sitt stora genombrott som filmskapare med "Kung fu soccer" som blev den tredje mest framgångsrika Hongkongfilmen någonsin.

Aktuell: Som regissör, manusförfattare, producent och huvudrollsinnehavare i "Kung fu hustle" som har svensk premiär den 3 juni.

Mer läsning

Annons