Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungars kamp för norsk kärlek

Annons
Att vara kung över både Norge och Sverige var en mer komplicerad uppgift än vi hittills föreställt oss. Utställningen "Brödrafolkens väl" berättar om fem kungars strävan att anpassa sig till sina båda folk.


När Oskar II tog tåget till Norge bytte han både kläder och språk när han passerade gränsen. Hans farfar Karl XIV Johan, som med militära medel hade tvingat Norge i union med Sverige 1814, var mindre ödmjuk i förhållande till sina norska undersåtar. Men även han tvingades inse att det som var tradition i Sverige inte alltid passade sig i Norge.

- Vid kröningsceremonin i Stockholm i maj 1918 var han liksom alla svenska kungar sedan medeltiden klädd i silver. När han kröntes i Nidarosdomen i Trondheim samma år bar han sin enkla marskalksuniform, säger intendent Ann Grönhammar, svensk intendent för utställningen.

"Brödrafolkens väl" är ett samarbete mellan Livrustkammaren i Stockholm och Maihaugen, en norsk motsvarighet till Skansen i Lillehammer, där den har visats tidigare i år. Syftet är att förklara hur unionen fungerade, i synnerhet för dem som var satta att styra den.

- Att unionen i nära 90 år var en realitet är något som vi har förträngt synnerligen väl i båda länderna. Vi har fått gräva djupt i magasinen för att hitta föremål som påminner om unionstiden, säger Ann Grönhammar.

Norge hade en egen grundlag som begränsade kungens befogenheter medan den svenska regeringsformen innebar en oklarare maktfördelning mellan kungen och ståndsriksdagen.

- I Sverige har vi hittills varit närmast ovetande om vilka spänningar i unionskungarnas roll det här medförde.

Oskar I och sönerna Karl XV och Oskar II försökte med en mer anpasslig stil blidka norrmännen. Kungabarnen undervisades tidigt av norska lärare så att de lärde sig språket, norsk historia och geografi. Störst framgång hade Karl XV som klädde sig i enkla allmogekläder och röd norsk luva när han besökte broderfolket för att måla av deras vackra landskap.

- I Norge brukar man dela in unionstiden i tre perioder. Den första turbulenta under Karl XIV Johans tid, en mer harmonisk mellan 1840 och 1870. Vid den tiden började den radikala, norska nationalismen ta sig alltmer aggressiva uttryck.

Under hela unionstiden var Norges krav på att själv få sköta utrikespolitiken och öppna norska konsulat den stora stötestenen. När stortinget på försommaren 1905 beslutade att inrätta konsulat ändå vägrade Oskar II att underteckna besluten.

Den norska regeringen avgick i protest och när kungen inte lyckades bilda en ny ansåg stortinget att han erkänt sig oförmögen att regera Norge. Genom att kungen avsatt sig själv var unionen upplöst, resonerade man.

Ett uppförstorat fotografi i utställningen visar Oskar II och sonen Gustaf sommaren 1905 ombord på ett kungligt fartyg i Tyskland. De har just fått ett nedslående besked från den tyske kejsaren Vilhelm II. Han tänker inte på några villkor stödja deras planer på att genom en militär intervention tvinga tillbaka Norge i unionen.

- Inför hundraårsminnet av unionsupplösningen har det forskats enormt mycket kring den här perioden. Det finns norska forskare som hävdar att unionstiden var ganska bra för Norge. Landet fick en möjlighet att i relativt lugn utveckla sin politiska kapacitet. Det var ett väl förberett land som 1905 blev en självständig nation, säger Ann Grönhammar.

Utan unionen och Norges goda exempel hade det troligen tagit ännu längre tid att utveckla den svenska demokratin.

Parallellt med "Brödrafolkens väl" visar fem norska designer kläder skapade med utgångspunkt från den norsksvenska unionsflaggan. Kollektionen "5 crossing borders" exklusiva kreationer, mer konstverk än bärbara plagg, ställs ut bland de kungliga karosserna i Livrustkammarens vagnhall. (PM)

Mer läsning

Annons