Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungen av soul

/
  • ST:s reporter fick en exklusiv intervju med den levande legenden Solomon Burke i samband med hans framträdande i Östersund.

Solomon Burke var den första soulsångaren. Han har skapat musik i drygt femtio år. I helgen besökte han Storsjöyran i Östersund. ST fick som enda svenska tidning en lång pratstund med the King of Soul.

Annons
I entrén på hotell Radison är ljudnivån hög. Många människor är i rörelse. Jag sitter i en ljusgrön soffa när Solomon Burkes son kommer och hämtar mig. Vi åker hiss ner till hotellets garage. Där står en svart Mercedes och väntar. I passagerarsättet sitter Solomon Burke, den första och bästa soulsångaren. Han sjöng på en lång, lång rada av klassiska singlar för skivetiketten Atlantic Records. Dessa låtar klättrade högt på sextiotalets försäljningslistor. The Rolling Stones gjorde covers på tre av Burkes låtar innan ens halva sextiotalet hade passerat.
Under 1900-talet sista tjugo år koncentrerade Solomon Burke sig istället på sin egen kyrka med filialer runt om i hela USA och på sin lönsamma begravningsbyrå. Nu för tiden försöker Pastor Burke predika så ofta han kan och hinner med.
Jag har en väldigt stark tro. Jag dricker inte akolhol och röker inte. Så det enda jag gör är att be, vila, sjunga och äta. Som du kan se är jag väldigt bra på att äta, säger Solomon Burke och skrattar.
Efter en lång paus från musikindustrin gjorde Solomon Burke comeback 2002. Albumet Don\'t give up on me hyllades unisont av alla som lyssnade. Van Morrison, Tom Waits, Brian Wilson och Bob Dylan var några av stjärnorna som bidrog med specialskrivna låtar till skivan. Och Solomon Burke sjöng dem bättre än någon annan skulle ha kunnat.
Ingen skulle kunna kopiera känslan på Don´t give up on me. Den känslan är väldigt speciell och ärligt talat en gåva från Gud, säger Solomon Burke.
Senaste skivan Make do with what you got kom i början av mars i år. För att hjälpa till under inspelningen kallade Solomon på producenten Don Was. Han i sin tur involverade ännu en gång en mängd utmärkta låtskrivare.
Don och jag satt och lyssnade på 35 fantastiska låtar från stora låtskrivare runt om i världen. Och titta på listan över vilka som har skrivit låtarna på skivan. Herregud, listan bara fortsätter och fortsätter. Det är ofattbart. Van Morrison så klart. Jag menar, the Rolling Stones har en låt med på albumet... och Bob Dylan. Jag älskar Bob Dylan. Jag är en fanatisk Bob Dylan-fan. Bob Dylan, Van Morrison och Tom Waits, där har du mina tre favoriter, säger Solomon Burke.
Att jämföra Solomon Burkes båda skivor under 2000-talet är omöjligt. För Solomon själv symboliserar de två olika tider i hans liv.
Tillsammans bildar de både skivorna en familj av musik för själen. Man ska inte jämföra dem, utan lyssna på de olika budskapen, säger Solomon Burke.
Det var som 14-åring Solomon Burke spelade in sin första singel, gospelhymnen Christmas presents from heaven. Just denna låt är den som fortfarande i dag betyder mest för honom. Och när vi pratar om låten och dess betydelse är det första gången som han bryter ögonkontakten med mig.
Jag ska dela med mig av en väldigt ärlig sanning. Av alla låtar som jag spelat in, som jag hoppas kunna spela in och som jag har sjungit under åren... det skulle ju ta en vecka om vi ska gå igenom alla, är det den första som jag skrev och spelade in som är min favorit. Jag skrev Christmas presents from heaven som en hyllning till min farmor tre dagar efter att hon gått bort. Och chocken att förlora någon som stod mig så nära var förkrossande. Det var en vecka av stor förändring i mitt liv. Och du vet, den förändringen märker jag av ännu idag. Tänk att jag sitter i Sverige, med dig, hemligt gömd i ett garage och pratar om väldigt personliga saker. Det trodde jag aldrig, berättar Solomon Burke.
När Solomon avslutat orden blir han knäpptyst. Suckar djupt. Och jag tror att intervjun ska vara över. De femton minuter av samtal som jag blev lovad har blivit nästan en halvtimme. Solomons manager sticker in huvudet i bilen och viskar något till sin chef. Solomon vänder sig om, tittar mig rakt in i ögonen och frågar om det är okej att jag sitter kvar i bilen och pratar med honom till dess att konserten börjar.
Tio minuter senare befinner vi oss inte längre i Hotell Radisons garage. Nu står den svarta Mercedesen backstage. Varje extra minut med Solomon känns som en gudagåva. Jag ser mitt tillfälle att fråga honom om min favoritlåt Got to get you off my mind.
Jag hade varit med min vän Sam Cooke och pratat om livet, om musik och om allt möjligt. Ätit gott. Av någon anledning kom Sam inte in i sitt hus. Jag åkte tillbaka till mitt hotell. Två timmar senare får jag ett samtal på mitt rum. Och jag kunde inte fatta det. Jag hade ju precis varit med Sam. Jag kunde inte fatta att han blivit mördad.
Solomon blir tyst. Hans röst har darrat en aning medan han berättar historien. Tio sekunder senare fortsätter han.
Jag var tvungen att åka hem. Var tvungen att försöka glömma Sam och det som hänt. Du vet, got to get you off my mind, I know it\'s just a matter of time. Och samma kväll hade jag fått ett brev från min fru. Hon ville skiljas. Det var inte en toppenkväll för mig direkt. Så jag åkte taxi, tåg och flygplan för att komma till Philadelphia. Vilket tog ungefär fem dagar och under den tiden skrev jag låten.
Det finns så mycket mer att berätta om Solomon Burke. Om hans liv, om hans tro. Vi sitter kvar i bilen och pratar en stund till. När vi ska säga hej då lägger Solomon sin hand på mitt huvud och välsignar mig.
En dryg halvtimme senare spelar han Got to get off my mind för Storsjöyrans publik.

FAKTA:
Född 21 mars, 1940.
Gav sin första predikan som sjuåring i Solomons Temple i hemstaden Philadelphia.
Spelade in sin första singel 1954 för skivetiketten Appolo.
Skrev kontrakt med Atlantic Records 1960.
Blev 1964 utnämnd till the King of Soul av amerikanska radiopersonligheten Rockin Robin.
Har under sin långa karriär sålt strax under 20 miljoner skivor.
Är invald i Rock & Roll Hall of Fame.
Vann en Grammy för albumet Don\'t give up on me 2002.
Solomon Burke har 21 barn, 77 barnbarn och 16 barnbarnsbarn och bor numera i Los Angeles.

Mer läsning

Annons