Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnlig gestalt gör motstånd mot naturen

Annons
En kvinnogestalt som tycks vara utkastad i ett nordiskt landskap där hon inte känner sig riktigt bekväm. Scenen upprepas i ett otal variationer i den svit fotografier som Denise Grünstein visar på Millesgården i Stockholm.


Det är en sammanhållen serie fotografier som följdriktigt har fått titeln "Malplacé". Denise Grünstein fortsätter att hämta inspiration från det romantiska landskapsmåleriet. Den här gången har resan gått tillbaka till barndomens sommarmiljöer kring Ekenäs i Finland.

- Kvinnan i mina bilder befinner sig inte i symbios med landskapet. Hon står i kontrast mot omgivningen som om hon var utkastad från en storstadsmiljö, förklarar Denise Grünstein.

Modellen på bilderna är performancekonstnären Marta Oldenburg som Denise Grünstein också samarbetade med i sviten "Figur i landskap", visad på Moderna Museet i Stockholm 2001.

Hennes metod att använda en figur som liksom agerar i fotografens ställe gör att bilderna ofta uppfattas som självbiografiska. Denise Grünstein håller inte riktigt med.

- Många ser bilderna som självporträtt men jag jobbar med en fiktiv kvinnogestalt. Det som jag inte förstår är det som intresserar mig. Jag söker min egen tvekan, det oklara, säger hon.

Kvinnor som de gestaltades i fransk och italiensk film från 60-talet har varit en annan inspirationskälla i Denise Grünsteins arbete med "Malplacé".

- Jag kan sakna den gåtfulla kvinnan som den tidens regissörer ständigt var upptagna av. Hon känns som en spännande kontrast till vår tid när allting ska vara så förklarat.

Fotografiet av en kvinna i vit dräkt, hukande i gräset i ett vidöppet nordiskt sommarlandskap ger tydliga associationer till 60-tal. Hållningen, blicken, allt hos henne uttrycker frågan: Vad gör jag här?

Denise Grünstein är född i Helsingfors 1950 men flyttade redan som barn till Stockholm. För första gången på många år har hon sökt upp platserna där hon upplevde sin barndoms somrar.

- Det var lite som en saga, jag upptäckte att ställen som jag trodde att jag drömt om fanns i verkligheten. Vi kom dit på sensommaren, känslan av eftersäsong med tillbommade badhotell gav den rätta stämningen för vårt arbete.

Tidigare har Denise Grünstein oftast sökt sina bilder i landskap långt borta, i Indien och England bland annat.

Delar av sviten "Malplacé" visades hon nyligen på den stora konstmässan Armory Show i New York. En del av fotografierna ska i april ställas ut på Galleri Charlotte Lund i Stockholm. "Malplacé" visas mellan den 12 november och 15 januari. (PM)

Mer läsning

Annons