Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnlig hämnd tema på filmfestival

Våldsamma kvinnor på jakt efter hämnd och asiatisk filmfrossa. David Cronenberg och Terry Gilliam som årets hedersgäster. Stockholms internationella filmfestival står inför dörren, med ett program späckat med hårda filmer.

Annons
Hederspristagaren David Cronenbergs "A history of violence" inviger festivalen och lämnar fältet fritt för ett knippe hårdföra och våldsamma filmer. I sidosektionen "Female revenge" släpps de våldsamma kvinnorna fria på vita duken och i den asiatiska avdelningen visas gangster- och maffiafilmer à la "Gudfadern".
Men årets upplaga av Stockholms internationella filmfestival, som hålls den 17-27 november, innehåller mer än bara blod och hämnd. Under festivalveckan visas 160 filmpremiärer från 40 olika länder - 51 av filmerna är gjorda av debuterande regissörer.
- Festivalen är inriktad på ung, nyskapande filim. En tredjedel av alla filmer som visas är gjorda av debutanter och där någonstans vill vi ligga, säger festivalchefen Git Scheynius.
Den svenska debutfilmen "Storm" har väckt stor entusiasm hos festivalarrangörerna som har gett regissörerna Måns Mårlind och Björn Stein äran att inviga årets tävlingssektion med denna osvenska blandning av sciencefiction, drama och thriller. Den tävlar bland annat mot en annan uppmärksammad debutant: den 32-åriga amerikanskan Miranda Julys "Me and you and everyone we know" - en berättelse där skoförsäljare tänder eld på sig själva och barn hittar på märkliga former av kroppsvätskesex på en chatt.
Om tävlingssektionen innehåller en stor mängd filmer gjorda av relativa nykomlingar i branschen så vägs det upp av den avdelning som har fått titeln "Open zone". Här visas de etablerade regissörsnamnen från hela världen, med Rolling Stones-filmen "Stoned" av Stephen Woolley som öppningsfilm. Filmen kretsar kring gitarristen Brian Jones liv och död och ger den svenska publiken chansen att se Tuva Novotny i en internationell roll. I "Open zone" visas också Tim Burtons dockfilm "Corpse bride" och Dominik Molls prisbelönta film "Lemming", en thriller besläktad med David Lynchs filmer.
David Cronenberg, som får ta emot Stockholm Lifetime Achievement Award den 18 november, har självklart tilldelats en egen avdelning. Han har plockat ut ett urval ur sin egen produktion. Förutom nya "A history of violence" med Viggo Mortensen visas även "Videodrome", "The dead zone", "Dead ringers", "Naked lunch", "Crash", "Spider" och "Camera".
Samma ära har årets mottagare av festivalens Stockholm Visionary Award fått. Men Terry Gilliam, just nu aktuell med "Bröderna Grimm", har valt att lyfta fram några av de filmer som har varit hans största inspirationskällor genom åren. Det blir så olika filmer som "Toto the hero" och Ingmar Bergmans "Det sjunde inseglet" (utan vilken det aldrig hade blivit någon "Holy grail", påstår den före detta Monty Python-medlemmen kryptiskt).
Om vissa sektioner i festivalen känns igen från tidigare år så är avdelningen "Female revenge" något helt nytt. Den är tänkt som en ingång till en debatt om de senaste årens trend med allt våldsammare kvinnliga huvudpersoner. Park Chan-wooks "Lady vengeance" om den "vänliga Geum-ja" som efter 13 år i fängelse ger sig ut i världen i jakt på hämnd är en av de nya filmer som visas under temat.
- Vi belyser det också genom en utställning på Elverket där vi går från vassa film noir-kvinnor till "Thelma och Louise". Vi ställer oss frågan om det är befrämjande för jämställdheten att tjejer slår tillbaka på film eller om det bara är ytterligare ett sätt för Hollywood att tjäna pengar på, säger Git Scheynius.
En hel del udda filmer och filmskapare finns det också plats för i programmet. En av höjdarna i utbudet lär Werner Herzogs märkliga dokumentär "Grizzly man" vara. Den skildrar grizzlyfanatikern och den självlärde bjönexperten Timothy Treadwell som 13 somrar levde tillsammans med vilda björnar i nationalparken Katmai i Alaska. I oktober 2003 avled han och hans flickvän, dödade av en grizzlybjörn - något som också dokumenterades av parets videokamera.
Sara Ullberg

Mer läsning

Annons