Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor blir människor på Ladyfest

Annons
En fest om kvinnor, av kvinnor - för alla. Nu är det dags för den andra svenska upplagan av kulturfestivalen Ladyfest. I veckan landar partyt i Malmö, Göteborg och Stockholm.

- Jag är jättestolt över att få vara med, säger singersongwritern Asha Ali.


Asha Ali släppte tidigare i höst ep-debuten "Warm fronts" och har hyllats för sin spröda, akustiska pop. Bland hennes förebilder finns artister som Joni Mitchell, Gillian Welsh, Lucinda Williams och Joan Baez, och hon hoppas att Ladyfest ska hjälpa andra att upptäcka kvinnliga musiker.

- Jag brukar fråga mina killkompisar om de har några tjejer in sina samlingar med Bob Dylan och Leonard Cohen. "Jo, några", säger de. Så jag vill att effekten av Ladyfest ska bli att de ska gå ut och bläddra och hitta många fler kvinnliga artister.

Vad vill du att publiken ska få med sig från din spelning?

- Jag hoppas att de ser mig som en kvinna som står rak. Att de ser mig och ser en människa.

Ladyfest föddes i USA för fem år sedan och har spridit sig över världen. Syftet är att lyfta fram kvinnor som sysslar med kultur och konceptet innebär att alla som vill kan anordna en Ladyfest, så länge festen innehåller många olika kulturyttringar och arrangeras på gräsrotsnivå. Förra året fick svenskarna uppleva Ladyfest i Malmö och Stockholm. I år har Göteborg hakat på.

- Vi samarbetar om de stora artisterna men arrangemangen skiljer sig ändå åt, berättar Maria Starck, projektledare för Ladyfest Sthlm. I Malmö tillåts nästan inga killar på scenen medan vi tycker att det är okej ifall det är någon i bandet är kille - så länge frontpersonen är kvinna. Göteborg kör i lite mindre skala eftersom det är deras första år. Men vi pratar mycket med varandra, och på det här sättet blir det ju som en tredagarsfestival.

På schemat står musik, film, konst och workshops. Bland artisterna finns singersongwritern Mary Lou Lord, elektropopduon Cat5, USA-punkarna Gossip, r&b-sångerskan Jaqee och hennes niomannaband, och de galna amerikanerna i Peppermints. Dessutom ska ett av riot grrl-rörelsens stora affischnamn - JD Samson från Le Tigre - ordna disko på kvällarna.

- Förra året så berättade besökare att de blev stärkta av Ladyfest, säger Maria Starck. De blev peppade på ett personligt plan genom att se så mycket kvinnor som stod på scen, gjorde konst och visade film. Man blir så himla tilltalad som kvinna och tjej. Det är det huvudsakliga målet med Ladyfest, att inspirera kvinnor och tjejer att göra vad de vill.

De senaste månaderna har feminismen ifrågasatts från en rad håll genom dokumentären "Könskriget" och stormarna kring Feministiskt initativ. Men arrangörerna för Ladyfest Sthlm känner inte att deras arbete har påverkats av den debatten.

- Vi har ingen politisk agenda. Vi jobbar bara med att lyfta fram det positiva - vända det negativa till något positivt. Officiellt diskuterar vi inte förtrycket. Vi har alla i gruppen våra privata åsikter, vi är alla feminister och festivalen är en feministisk handling. Men det enda vi vill är att göra festival och bara ha kul, att för en gångs skull skita i det jobbiga, säger Maria Starck.

I Göteborg och Malmö arrangeras Ladyfest på uteställena Henriksberg och Mejeriet medan Ladyfest i Stockholm har tagit Nackas kulturhus Dieselverkstaden i besittning. Dieselverkstaden rymmer 1000 personer, dubbelt så många som förra årets Ladyfest i Kulturhuset. Maria Starck vill gärna se många olika åldrar på festivalen och mammor och pappor är särskilt välkomna - en grupp killar ska stå för barnpassning på festivalen.

- Det är ett jättebra tillfälle för mig att se andra artister, säger Asha Ali. Jag är jämt pank så jag hade säkert inte haft råd att gå om jag inte hade spelat. Jag hade jättegärna velat och tänkt "fan, jag måste köpa mjölk". Men nu måste jag absolut passa på.

Ladyfest äger rum i Göteborg på torsdag, i Malmö på fredag och i Stockholm på lördag. (PM)

Mer läsning

Annons