Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laddat för final på dansgolvet

Annons
På söndag ska Sveriges bästa dansare utses när ridån går upp i finalen i "Floor filler". Programledarna Malin Hallberg och Linda Bengtzing leder den direktsända finalen från Münchenbryggeriet i Stockholm.


Det har rådit total dansfeber på TV3 sedan "Fame Factory" skrotades för att lämna plats åt dansdokusåpan "Floor filler". Under tolv veckor har tittarna kunnat följa hur deltagarna med svett, glädje och tårar dansat sig till final. I söndagens sista eldprov ska tio finalister bli en vinnare.

I veckan som gått fick tjejerna sin revanch och Margareta Jansson blev den som fick komma tillbaka och bilda par med "Junior" Bevindo. Dagarna har varit fullspäckade med träning och uppladdning för dansarna. De är spända av förväntan.

- Jag har inte förstått att det är final-final. Det är spännande och kul, men vi har fortfarande en hel del kvar att öva på, säger stockholmskan Maria Hydén, som är en av favoriterna.

Hon dansar tillsammans med Wilson Phiri och hennes styrka är att hon behärskar många dansstilar. Men tävlingen handlar inte bara om dans utan också om att charma tv-tittarna.

- Jag vill vinna, men jag tror att Mario vinner om tittarna får avgöra, säger hon.

Finalen är uppdelad i tre steg. I första delen dansar paren klassisk pardans. De framför sina egenkoreograferade danser, som är en mix av tre danser de dansat under säsongen. De får välja bland danserna balett, quickstep, paso double, salsa och lindyhop.

I det andra tävlingsmomentet splittras paren och de får dela på poängen från första momentet. Tjejerna och killarna dansar här i var sin gruppkoreografi. Den har gjorts av Bounce och är den enda delen som dansarna inte skapat själva.

Domarna ger tjejerna och killarna individuella poäng, som läggs ihop med poängen från första momentet. I juryn sitter koreografen Hans Marklund, danspedagogen Maria Isacsson och Fredrik "Benke" Rydman från dansgruppen Bounce.

- Vi har med domarna för att få en kvalitetssäkring och att inte bara utseendet ska avgöra, säger TV3:s projektledare Johan Wullt.

De två tjejer och två killar med högst totalpoäng går vidare till det sista tävlingsmomentet. Finalen avgörs i en battle där finalisterna dansar sina en minut långa individuella nummer, som de övat på hela hösten. Tittarna ringer in och röstar på sin favori.t och deras poäng väger lika tungt som juryns.

- Jag kommer att dansa modern jazz, säger Maria Hydén.

Finalen sänds klockan 20.00, söndagen den 11/12 i TV3.

(PM)

Maud Cordenius

Mer läsning

Annons