Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ladder 49

Annons
Betyg: 3

Brandmannen Jack Morrison (Joaquin Phoenix) skadas under en utryckning, och kan inte ta sig ut. Resten av brandstyrkan måste därför rädda honom innan hela kåken faller ihop. Medan Jack väntar på undsättning tänker han tillbaka på den tioårsperiod som förflutit sedan han klev in på brandstation Nr 33, där stationschefen Mike Kennedy (John Travolta) tog honom under sina vingar.
Vi får följa Jack, Mike och deras arbetskamrater under utryckningar. Vissa slutar lyckligt, andra inte. Kamratandan illustreras på ett fint sätt, och man får en bra inblick i det livsfarliga jobbet.
Jack träffar sin blivande fru, och bildar familj, och så småningom börjar Jacks farliga jobb tära på familjen.
Så rullar filmen på, precis som både jobb och relationer gör i verkligheten. Ofta skildras det ganska bra. Vi slipper de allra värsta hjältehyllningarna, även om det självfallet är Manlighet och Mod som premieras när man är brandman.
Tyvärr är det svårt för skådespelarna att fylla sina karaktärer med mening och liv, eftersom filmen på bara en timme och tre kvart ska skildra händelserna under ett helt decennium.
Och när det på slutet blir riktigt svulstigt; rena reklamfilmen för att bli brandman, så tappar filmen mycket av den charm och äkthet som ändå byggts upp.

Mer läsning

Annons