Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laleh spelar musik från hjärtat

Annons
Laleh låter musiken leva sitt eget liv och håller hårt på sin självständighet.

Nu släpper hon sitt egenproducerade debutalbum "Laleh" där spontaniteten står i centrum.


- Ungdomar tittar på "Fame Factory" och "Idol" och där sitter det fyra "gudar" och dömer människor. Sådant hindrar all kreativitet hos unga människor. Vi får inte låta dem bestämma hur vi ska sjunga och vara. Det gäller att skapa sig själv, säger sångerskan och musikern Laleh som släpper sitt självbetitlade debutalbum den 30 mars.

Och skapar sig själv är precis vad Laleh gör. På debutalbumet gör hon allt själv: skriver, arrangerar, spelar alla intrument, spelar in och producerar. Utan något band, någon producent eller andra förståsigpåare i ryggen. Det är enda sättet om hon ska få allting som hon själv vill ha det, förklarar hon.

- Det kan faktiskt vara lite jobbigt. Det är aldrig tråkigt, men ibland kan jag sitta hela dagen och upptäcka att jag inte har ätit. Man tar inte hand om sig själv och blir blek och trött, men man skapar sin egen värld vilket är jätteskönt. Det är värt det. Ibland blir kompisarna arga på mig och säger "nu kommer du ut!". Alla blir arga på mig för jag ska alltid göra tio versioner av varje låt, men sen blir det ändå alltid den första versionen man väljer, säger Laleh och skrattar.

Debutabumet innehåller 14 egensinniga låtar där hon blandar texter på engelska, svenska och persiska i visor, österländska toner, reggaetakter och vanlig pop. I låten "Invisible (My song)" påminner hon om en ung Sinead O´Connor, bara för att i nästa stund anta ett Cornelis Vreeswijkskt perspektiv i "Bostadsansökan". Här verkar inte finnas några som helst funderingar på vad som eventuellt kan vara kommersiellt gångbart utan Laleh kör på helt efter eget huvud.

- Det känns som att musiken lever sitt eget liv. Den lilla cellen man har i hjärtat som är totalt uppriktig, den får prata och den har man inte alltid kontakt med. Så det är svårt att förklara för det är så spontant. Jag vet inte varför jag gör som jag gör, varför vissa texter blir som de blir. Jag har ingen taktik bakom, det är därför de blir så olika. Nu blir låtarna bara till.

När Laleh var bebis flydde hennes föräldrar med henne från Iran till Sovjet och därefter vidare till Sverige via Tyskland. Det var en turbulent tid som hon känner har påverkat även hennes musikaliska liv.

- I många perioder var jag väldigt tyst, jag pratade jag inte så mycket eftersom jag inte fick säga något som kunde avslöja oss. Så jag satt mycket själv och skapade mina egna världar, där jag kunde få styra. Jag tror att det är mycket det som har gjort att jag velat styra skivan. Jag vill göra gitarrerna, jag vill göra producera och lägga körerna.

Laleh har mycket att berätta och utvecklar sina resonemang med livliga gester och målande metaforer. Ibland plockar hon upp gitarren och spelar en bit för att tydligare illustrera något hon vill ha sagt. Hon är skolad saxofonist och har sysslat med musik sedan 14 års ålder. Redan tidigt blev hon kontaktad av folk i musikbranschen som ville hjälpa henne på traven med en musikkarriär. Det var dock aldrig något alternativ för henne.

- Jag testade att spela in någon låt och kände "fy, vad det här är fel". Jag kan inte gå in i studio och lalla lite och sedan komma ut och ha gjort en skiva. Det är många i branschen som är äckliga och som säger "Vi ska ta dig till L.A. och göra dig till värsta stjärnan". Men jag har alltid sagt att "Jag bryr mig inte. Jag vill inte vara er stjärna för jag vet att jag kanske dör i morgon. Och vad har jag gjort då, gått runt och sjungit era baby-låtar?" Livet handlar om så mycket finare saker, det finns en djup mening med livet.

Många känner nog igen Laleh från Josef Fares succéfilm "Jalla Jalla!" från 2001. Där spelade hon Yasmin som rymde från sitt bröllop för att i stället vara med kärleken Måns (Torkel Petersson). Men skådespeleriet tillhör numera det förflutna.

- Det var hemskt att vara någon annan och att någon sa åt en vad man skulle göra. Ibland på scenen så kan jag härma folk och spela roller. Då är publiken med på att det är jag, att jag tolkar någonting och skapar det själv. Jag är en skapande person. Inte någon som man säger till hur hon ska vara. (PM)

Anna Hedlund


Fakta Laleh P:

Ålder: 22.

Yrke: Musiker, sångerska.

Bakgrund: Lalehs föräldrar flydde med henne från Iran till Sovjet när hon var bebis. Efter sju år i Sovjet och ett år i Tyskland hamnade hon i Sverige. Hon har sysslat med musik sedan 14 års ålder och har bland annat spelat i ett band tillsammans med Jens Lekman. Under gymnasietiden på estetiska musikprogrammet hade hon slagverk och saxofon som huvudinstrument och lärde sig också att spela piano och gitarr.

Diskografi: "Invisible (My song)" (ep).

Aktuell: Med debutalbumet "Laleh" som släpps den 30 mars. Fredag den 18 mars spelar hon på Lavas invigningsfest i Stockholm. Hennes andra ep "Storebror" släpps den 15 april.

Mer läsning

Annons