Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång text vecka 40

Annons
Svenska folkets vilja att skänka pengar var enorm efter tsunamikatastrofen. När det nu är dags för höstens och vinterns tv-galor frågar sig programledarna om viljan till välgörenhet har mattats.


Om några veckor är det dags för Faddergalan i TV4, men först ut är Världens barn i Sveriges Television. Förra året skänkte svenska folket 58 miljoner till Världens Barn. Frågan är om det är möjligt att komma upp i samma summa i år också.

- Det blir ett spännande år som är väldigt svårt att förutspå. Svenska folket har redan ställt upp en gång i år efter tsunamin. Kanske gör det att det blir mindre nu. Eller så har folk fått ett annat sätt att se och i stället ger mer. Det går inte att förutspå, säger Pia Jurvanen Conde.

Tillsammans med Micke Leijnegard har hon fått programledaransvaret för galan som pågår både under fredags- och lördagskvällen i Sveriges Television. Till vardags arbetar Pia Jurvanen Conde på SVT:s Stockholmsredaktion ABC, men har också lett morgonprogram i TV4 och A-Ekonomi. Att leda Världens Barn-galan ser hon som extra viktigt.

-  Det är en jätteära och dessutom roligt - mer för mig som människa än som programledare känns det speciellt att vara till hjälp, säger hon.

Hon brukar själv ge ett bidrag när hon tittar på Världens Barn-galor. När hon nu står på scenen är hennes största skräck att folk inte ska skänka pengar.

- Det är inte bara mig det hänger på så klart, men det är ändå vårt jobb att lotsa tittarna genom detta egentligen ganska konstiga program. Man kastas tvärt mellan jättetragiska inslag och glada artistuppträdanden. Det är verkligen en utmaning, säger hon.

Darin, Amy Diamond och Lena Ph är några av artisterna som sjunger för Världens Barn i år. Artisterna på tv-galan är de folkligaste tänkbara. Där finns också Lotta Engberg, Martin Stenmarck, Tommy Nilsson och Jill Johnson.

- Det gäller att det är folkliga artister för att vi ska lyckas nå fram till så många som möjligt, säger Micke Leijnegard.

Efter flera år på sporten och en Melodifestival i ryggen är han beredd att leda Världens Barn-galan.

- Det här är ett helt otroligt viktigt uppdrag. Jag har som journalist alltid varit intresserad av rättvisefrågor och det här handlar ju om rättvisa. Bakgrunden är att barn över hela världen svälter samtidigt som västvärlden struntar i det, säger Micke Leijnegard.

Det är första gången som de två arbetar tillsammans och första gången de leder Världens barn-galan, men de känner sig trygga över att ha en erfaren redaktion bakom sig.

- De vi jobbar med vet precis hur allting ska gå till. Det är bara att göra precis som de säger, menar Micke Leijnegard.

Världens Barn är Radiohjälpens insamlingskampanj som man genomför tillsammans med tolv av landets hjälporganisationer. (PM)

Mer läsning

Annons