Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång text vecka 43

Annons
God morgon alla barn SVT1 måndag 7/11 20.00

Valet av lucia är förknippat med ångestfulla minnen för många kvinnor. I SVT:s nya dramaserie "God morgon alla barn" har den hänsynslösa utgallringen fått drag av dokusåpa.

Det gäller inte längre att bara välja ut den sötaste utan att välja bort dem som inte duger. I en skål på läraren Guns kateder ligger ett antal prydligt hopvikta lappar. Lapparna sorterar tydligt ut de "söta" och de "fula" i klassen. Den som får flest lappar får inte vara Lucia i årets tåg.

- Jag har själv jobbiga minnen från Luciauttagningen. Man vet ju redan från början vilka som kommer att vinna och vilka som inte gör det. Man får lätt etiketter: det finns alltid "den coola", "slampan" och "tönten". Det är en väldigt enkel världsbild som skapas i skolan och det känns väldigt instängt, säger Stina Sturesson.

Hon har skrivit manus till dramaserien "God morgon alla barn" vars första avsnitt visas i SVT den 7 november. Utgångspunkten var barns utsatthet - men historien handlar minst lika mycket om hur instängda och utsatta vuxna är i sina ingrodda föreställningar och cementerade roller.

Att söta Nettan ska bli skolans Lucia är självklart - åtminstone för hennes mamma Ann-Kristin, ortens aningen bedagade skönhet som nu driver den lilla ortens superromantiska bröllopsbutik. Cecilia Frode spelar Ann-Kristin med viss vulgovarning och en ihärdigt skorrande skånska.

- Det finns människor som beter sig som karikatyrer av sig själva på något vis. Det tycker jag är fascinerande. Det var roligt att få göra en sådan karaktär. Hon är ju ganska naiv och självupptagen, så ibland var det ganska tufft för mig. Jag fick göra en del rätt utlämnande scener, men kände mig trygg med regissören Jens Jonsson, säger Cecilia Frode.

Jens Jonsson är en av Sveriges mest omtalade unga regissörer. Han har gjort en stor mängd kortfilmer, som alla har fått priser, både svenska och internationella. "Bror min" fick Silverbjörnen för kortfilmer i Berlin 2002 och novellfilmen "Fragile" fick det stora Novellfilmspriset på Göteborgs filmfestival 2004. "God morgon alla barn" är hans första stora produktion för tv.

Jens Jonsson har gjort sig känd för sitt personliga formspråk. Och i "God morgon alla barn" har han skapat en helt egen ljust pastellfärgad värld. Läraren Guns arbetsrum går i sterilt vitt, med rader av perfekt uppställda porslinsfigurer (bara barn) på hyllorna. Ann-Kristina bröllopsbutik är en orgie i rosa accentuerad av marängbakelseliknande klänningar.

Cecilia Frode tycker att serien har mycket att säga om den tid som vi lever i.

- Det handlar inte bara om känslan av självupptagenhet, utan man kan också ställa sig frågan vem som är vuxen och vem som är barn, säger hon. (PM)

Mer läsning

Annons