Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång vecka 11

Annons
"Wild kids - det stora äventyret" SVT 1 lördag 19/3 20.00

Den 19 mars drar SVT:s nya familjeunderhållning "Wild kids - det stora äventyret" i gång, en serie som har beskrivits som ett "Robinson" för 10- till 12-åringar. Programledaren Ola Lindholm kallar det hellre en "god dokusåpa".

- Hela skillnaden är att det här är ett program som inte fokuserar på konflikter. Vi pressar inte deltagarna till att tycka illa om varandra och är inte intresserade av att visa människor som hugger varandra i ryggen. Huvudsyftet med programmet är att våra deltagare ska vara glada och må bra, till skillnad från andra dokusåpor.

- Men det ska vara precis lika storslaget som "Robinson". Vi har helikopterbilder och tuffa bilar. Vi tänker opera hela tiden, det ska vara "ooooooaaaah!", säger Lindholm och höjer armarna.

Precis som i "Robinson" är deltagarna i "Wild kids" uppdelade i två lag, Lejonen och Björnarna, som tävlar mot varandra. Skillnaden är att ingen röstas ut - tvärtom. Det segrande laget får en ny deltagare. Och ju fler man är i laget, desto större chanser har man i finalen, där en Afrikaresa står på spel.

Syftet med "Wild kids" är att både deltagarna och tittarna ska få lära sig mer om djur och natur. Och att gemenskap lönar sig.

- Vi lever i ett så oerhört individstyrt samhälle, säger Ola Lindholm. Svenska skolgårdar är mycket tuffare än Lejonen och Björnarnas läger. Vi vill att våra deltagare ska vara förebilder och superhjältar.

Bland över 4 000 äventyrssuktande barn valdes 16 killar och tjejer ut. I drygt en vecka bodde de första sex deltagarna i de myggtäta Kolmårdsskogarna.

En av deltagarna åkte hem, eftersom hon inte trivdes med vildmarkslivet. Men hemlängtan var inte något större problem hos de här äventyrslystna barnen.

- Man hade inte tid med det. Det var så mycket annat att tänka på, säger Oscar Wallin. När jag låg på kvällen och skulle sova tänkte jag "Ska jag längta? Nej, jag sover."

Det var dock en del konflikter och meningskiljaktighter bland barnen. Speciellt när det gällde diskning och städning.

- Ja, de hade helt underbara bråk. Och könsrollerna var väldigt tydliga kan jag säga. Och de svär som borstbindare genom hela programmet också. Men vi censurerar inget, barnen pratar som de gör, säger Ola Lindholm.

Orsaken till att Ola Lindholm tackade ja, är att han tror att "Wild kids" är ett tv-program som kommer att välta världen.

- Det här är en gyllene chans att vända trenden och visa att det går att göra goda saker av reality. Det skulle förvåna mig väldigt mycket om inte "Wild kids" finns över nästan hela världen inom ett par år. (PM)

Mer läsning

Annons