Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång vecka 14

Annons
"Alla tiders melodifestival" SVT1 fredag 8/5 20.00

I år firar "Eurovision Song Contest" 50-årsjubileum. Det firar SVT genom en nostalgitripp i form av en gala på Cirkus i Stockholm. Där framför Sveriges artistelit de tio bästa schlagerlåtarna, framröstade av svenska folket.

Programledare är Kattis Ahlström och Christer Björkman. Under programmet kommer också det nyinstiftade priset "Den stora sångfågeln" att delas ut till alla vinnare från 1958 och framåt. Priset består av en statyett specialdesignad av konstnären Ernst Billgren.

Programmet kommer också att innehålla en del spektakulära händelser, bland annat de framröstade låtarna framförda i ny tappning av oväntade artister. Tittarna får bland annat se hårdrockarna Hammerfall framföra Roger Pontares "När vindarna viskar mitt namn" och skådespelaren Rickard Wolff tolka "Tusen och en natt". Latinohiphopparen Mendez gör ett ordentligt stilbrott när han tar sig an Carolas "Fångad av en stormvind".

- Först trodde jag att de ville att jag skulle sjunga "Adrenaline". Men när jag förstod vad det gick ut på valde jag istället Carolas låt. Varför? För att det var en utmaning, helt enkelt, säger Mendez.

Men trots att han är en erfaren schlagerdeltagare så känner han av pressen och tar inte utmaningen med en klackspark.

- Jag är extremt nervös för att sjunga Carolas låt. Jag ska göra min egen version av den, så den blir lite latinoinfluerad. Men jag ska ju sjunga på svenska och fast jag förstår det till 99 procent känns det ändå lite jobbigt.

För att locka den lite yngre publiken har man låtit "Idol"-deltagaren Darin att göra sin version av Lena Philipssons "Det gör ont". Dessutom tolkar Wilmer X "Michelangelo" och Marit Bergman gör en duett med Carola. Tillsammans ska de framföra schlagervinnaren "Waterloo", som för övrigt röstades fram som den mest populära svenska schlagerlåten genom tiderna.

Under programmets gång kommer det också att visas mängder av nya och gamla klipp, allt från gamla schlagerdängor till klassiska programledarinsatser. Det utlovas ett frosseri i företeelserna och händelserna som schlagerfantasterna varken vill eller kan glömma. Gemensamt för alla de artister, koreografer, textförfattare, producenter och kompositörer som har inbjudits till galan är att de någon gång har medverkat i Melodifestivalen. Tillsammans med en rad andra schlagerrävar kommer de att dela med sig av upplevelser och historier. Vi får veta allt som hänt framför och bakom kulisserna. Det bjuds också på en närmare titt på hur traditioner och trender influerat och förändrat Melodifestivalen under årens gång. (PM)

Mer läsning

Annons