Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång vecka 15

Annons
Storbritannien är ett land befolkat av galningar och excentriska tokstollar - i alla fall om man ska tro på bilden som målas upp i den nya humorserien "Little Britain". Här driver komikerparet Matt Lucas och David Walliams hejdlöst med sina landsmän och tar upp ämnen som bantningshysteri, krångliga tonåringar, homosexualitet och olycklig kärlek.

"Little Britain" började som ett radioprogram i BBC men när de skruvade karaktärerna blev mer och mer populära bland de brittiska lyssnarna beslutade man att använda karaktärerna och deras intriger för att skapa en tv-serie. I dag är den på god väg att uppnå kultstatus i hemlandet. Den har vunnit flera priser, slagit rekord i tittarsiffor och hyllats som en av de mest innovativa humorsatsningarna någonsin.

Under seriens gång tas tittaren med på en resa runt Storbritannien, från de skotska högländerna, vidare genom Wales och tvärsöver den fridfulla landsbygden för att till slut landa i den hektiska storstadsvardagen. Allt ackompanjerat av berättaren Tom Bakers insiktsfulla guidning.

Här får vi möta den ena märkliga personligheten efter den andra. Vissa av dem är så klart rena påhitt, men Matt Lucas och David Walliams har också hittat inspiration hos verkliga människor i sin omgivning, har de berättat i intervjuer.

Daffyd bor i en litet walesiskt samhälle där han inbillar sig att alla utom han själv är heteosexuella. Och det är precis så han vill ha det. Han stoltserar med sin homosexuella läggning och blir vansinnig när grannarna knappt höjer på ögonen när åt hans spektakulära latexdräkter. Här finns också tonårskillen Gary som är tänd på sin kompis mormor, medan hopplösa Vicky är sina lärares och släktingars värsta mardröm och utan tvivel förtjänar epitetet "tonårstyrann". Rachel och Nicola är sofistikerade singelkvinnor som dejtar så ivrigt att de måste fotografera alla män de träffar - men det är inte männens ansikten som intresserar dem... Dessutom får tittarna stifta bekantskap med rullstolsbundne Andy, den föga övertygande transvestiten Emily, den obegåvade tantsnuskförfattaren Dame Sally, och många fler.

Persongalleriet i "Little Britain" är minst sagt myllrande. De flesta roller spelas av de två upphovsmännen själva, men det kommer också att dyka upp några kända gästskådespelare. Bland annat medverkar Anthony Head som tidigare var med i "Buffy och vampyrerna". (PM)

Mer läsning

Annons