Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång vecka 16

Annons
Inför ESC 2005 SVT1 måndag 25/4 20.00

Vem vinner Eurovision Song Contest i Kiev den 21 maj? Med start i kväll och tre måndagar framåt ska en nordisk expertpanel lyssna på alla 39 tävlingsbidragen och sedan såga eller hylla dem.

Att Martin Stenmarck med "Las Vegas" skulle få en lätt match i Kiev var det allmänna omdömet i svenska medier när tävlingsbidragen spelades upp för världspressen i början av april. Årets startfält bedömdes som osedvanligt uselt och till och med schlagergurun Christer Björkman var besviken. Flertalet länder har hakat på etnotrenden och låtskrivare runt om Europa visar att etniska tongångar går att blanda med vilka genrer som helst: schlager, pojkbands, rock eller disco.

Nu är det ju inte bara musikens kvalitet som avgör segerchanserna. Länder i öst har vunnit ESC flera år i rad och i väst snackas det upprört om pakter och kompisröstning. Det är mycket att bena ut för experterna i programmet alltså.

En som borde veta hur det går till bakom kulisserna är Charlotte Perrelli som representerar Sverige i panelen. Den består i övrigt av Thomas Lundin tv-profil från Finland, Jostein Pedersen tv-journalist från Norge, Eirikur Hauksson från Island som själv har tävlat i ESC samt Keld Heick sångare, kompositör och textförfattare från Danmark. Programledare är i år Annika Jankell.

I kvällens första avsnitt av "Inför ESC 2005" presenteras bidragen från Österrike, Litauen, Portugal, Moldavien, Israel, Vitryssland och Nederländerna.

Österrikes bidrag "Y asi" har inte oväntat tippats att bli årets kalkon, alplandet brukar hålla sig väl framme i just den kategorin.

Litauens låt "Little by little" är en snäll och catchy tuggummidisco skriven av svenskarna Bobby Ljunggren och Billy Butt.

Moldavien satsar på rockbandet Zdob si Zdub som flänger runt som galningar till stendöd rock som de försöker liva upp med etnopukor och flöjt. Det duger inte ens som skämt, men SVT:s schlagerexperter kan ju ha en helt annan uppfattning. (PM)

Mer läsning

Annons