Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång vecka 17

Annons
Fackklubb 459 - Sista striden på Bagarn SVT2 Söndag 1/5

2003 bestämde sig Skogaholms bröd för att lägga ned sitt bageri vid Lindhagensgatan i Stockholm. De anställda fick veta att de skulle bli av med sina jobb och där kunde historien ha slutat. Om inte den stridbara Fackklubb 459 gripit in, vill säga. Susanna Edwards följde medlemmarna i Fackklubb 459 i ett års tid. Tanken var från början att även skildra den andra sidan - företagsledningen och dess syn på nedläggningen. Men kontakterna skar sig ganska snart och filmteamet portförbjöds i bageriet. I stället fick fackföreningsmedlemmarna låna en kamera och själva filma sina möten.

- Var det inte en dokumentär ni skulle göra? undrade en av cheferna när vi berättade om filmen. Men klubben på Stockholmsbagaren tillhör inte verkligheten, fortsatte han, så fungerar det inte någon annanstans, berättar Susanna Edwards.

Fackklubb 459 är känd som ovanligt aktiv och stridbar. Med klubbordföranden Frances Tuuloskorpi i spetsen har medlemmarna lyckats driva igenom på papperet omöjliga krav och stått emot företagsledningens försök att försämra det lokala avtalet. På grund av detta har klubben också hamnat på kant med det egna fackförbundet Livsmedelsarbetareförbundet som valt att vara mer samarbetsvillig gentemot arbetsgivarna.

Under arbetet med filmen var Edwards noga med att sätta in fackklubbens arbete i ett historiskt perspektiv. Den kamp för arbetsvillkor som förts från 1860-talet och framåt har lett till de relativt generösa arbetsrättslagar som finns i dag. Men Susanna Edwards är orolig för att vi håller på att förlora en del av vad våra föregångare vunnit åt oss.

- Nu för tiden bestäms så mycket centralt. Vanliga medlemmar har inget att sätta emot, strejkrätten ligger inte hos dem. Många uppfattar det som meningslöst att engagera sig, säger hon.

I filmen vinner Frances Tuulaskorpi och hennes kollegor strid efter strid, trots att de också får kämpa mot det egna förbundets representanter. När det visade sig att Skogaholms bröd köpt upp ett annat bageri för en krona såg fackklubb 459 till att kräva att deras anställda skulle få följa med till den nya arbetsplatsen. I dag, ett år efter nedläggningen, har inga av Stockholmsbagarns anställda sparkats, men kampen är långt ifrån vunnen. Många har bara fått deltidsjobb på det nya bageriet Schulstad.

- Men man känner lite stolthet på Schulstad. Man märker vilken skillnad det är mellan en klubb och en annan, säger mekanikern Luis Olave. Vilken klubb man varit med i! (PM)

Mer läsning

Annons