Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång vecka 19

Annons
Veckans konsert: Caetono Veloso och Gilberto Gil, SVT2 söndag 15 maj 19.00

Brasilianske Gilberto Gil är inte bara musiker och det här årets Polarpristagare, utan också kulturminister i sitt hemland. I kvällens "Veckans konsert" möter vi honom och poeten Cateano Velosos i ett framträdande som rymmer både heta rytmer och en diskussion kring musikens roll i ett samhälle hårt präglat av fattigdom och rasmotsättningar.

Den 23 maj kommer Gilberto Gil till Stockholm för att ta emot det prestigefyllda Polarpriset på en miljon kronor. Han får utmärkelsen för "sitt orubbliga engagemang att sprida den rika brasilianska musikens själ över världen" och i motiveringen kallas han också för "en unik musikalisk ambassadör driven av en stark kulturell övertygelse".

- Det som är så spännande med Gilberto Gil är att han lyckas vara med i alla stilriktningar som finns. Han flyter omkring på ett mycket medvetet sätt, säger Åke Holmquist som är ordförande för nämnden som delar ut Polarpriset.

Gil föddes 1942 i Bahia i Brasilien och upptäckte musiken redan som ung. Han började spela dragspel när han var 18 år gammal - inspirerad efter att ha hört bossanova första gången i sitt unga liv. Efter det har han rört sig inom i stort sett alla genrer - från pop, jazz och samba till reggae, funk och folkmusik. Hans texter tar upp ämnen som rör den brasilianska verkligheten på olika sätt: sociala orättvisor, fördomar, rasism, religion, miljö och kärlek.

1968, lade Gil och vännen Caetano Velosos grunden för en helt ny musikstil, kallad tropicalismo. Det var popmusik med ett politiskt budskap som retade upp den styrande brasilianska militärdiktaturen så mycket att Gilberto Gil fick tillbringa en tid i fängelse och sedan tvingades i exil. Då, under en tid i London, träffade han Jimi Hendrix och Bob Marley. Han tog djupt intryck av reggaemusiken och tog den senare med sig hem till Brasilien.

I dag är reggaen den viktigaste musikstilen för de fattiga svarta i Brasiliens kåkstäder - tack vare Gil. Dessutom är en av hans största hits faktiskt en portugisisk cover på Marleys "No woman, no cry".

Men hans register spänner som sagt över ett betydligt bredare fält. På sina nästan 70 skivor finns det inte många musikaliska riktningar han inte har stiftat bekantskap med. Gilberto Gil har belönats med flera priser och spelat tillsammans med artister som Stevie Wonder, The Wailers, Joao Gilberto och Ernie Watts.

Men nu för tiden är det posten som brasiliansk kulturminister som tar mest tid i anspråk för den drygt 60-årige musikern. De senaste 15 åren har politiska frågor blivit allt viktigare och 2002 valdes han till minister. I dag är han bland annat djupt engagerad i kampen för de sydamerikanska regnskogarna. (PM)

(PM)

Mer läsning

Annons