Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång vecka 20

Annons
Eurovision Song Contest 2005 - final SVT1 lördag 21/5 21.00

Sanningens minut närmar sig för Martin Stenmarck. På lördagskvällen står han på scenen i Kievs Sportpalats och försöker charma några hundra miljoner tittare med shownumret "Las Vegas".

I vadslagningen inför finalen har Martin Stenmarck spåtts en blygsam åttondeplats med hela 14 gånger pengarna om Sverige tar hem hela rasket. Men omvadslagningsfirmorna får rätt kan svenska tittare ändå få en glädjekväll - göteborgskan Helena Paparizou tävlar för Grekland och tippas som vinnare med "My number one".

- Jag åker inte dit för att förlora. Jag är där för att satsa och vill jättegärna vinna. Och det vore jättehäftigt att se Eurovisionschlagern 2006 i Grekland. Kan du tänka dig att se tävlingen på Akropolis! Det vore stenhäftigt, säger hon.

Årets startfält är lika entusiastiskt och ojämnt som vanligt, från Norges glamrock och Islands agentshow till Spanien Las Ketchup-härmning och Serbien-Montenegros pojkbandsdramatik. Schlagergurun Christer Björkman är inte imponerad:

- Bitvis är det riktigt illa. Det värsta är den otroligt låga lägstanivån. Det är för många låtar som är riktigt dåliga, säger Björkman som tippar på allt från en vinst till en tiondeplats för Sverige.

Det mest kontroversiella bidraget är värdlandets Ukrainas låt "Razom nas bahato" med gruppen Greenjolly. Låten kom till som en protestsång under den oranga revolutionen som ledde till att oppositionsledaren Victor Jusjenko blev president. Tusentals människor protesterade på Kievs gator mot valfusk och låtens refräng ("tillsammans är vi många, vi kan inte kuvas") blev ett mantra för demonstranterna. Nu ska den tävla för Ukraina och bandet har lovat att ändra texten så att låten blir "en hymn för fria människor över hela världen" - utan att vara politisk.

Den forna Sovjetrepubliken Ukraina har tagit i från tårna inför finalen med förhoppningen om att evenemanget ska ge landet välbehövlig PR. Redan när Ruslana vann i Istanbul förra året innebar det ett enormt lyft i omvärldens syn på Ukraina och ukrainarnas syn på sitt eget land.

Ruslana är en av programledarna för finalen tillsammans med radio- och tv-profilen DJ Pasha och den olympiske guldmedaljören i boxning Volodymyr Klytschko. I det svenska kommentatorbåset sitter Pekka Heino - det blir hans femte år som schlagerciceron. (PM)

Mer läsning

Annons