Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång vecka 22

Annons
50 år med Siwan, SVT1 måndag 30/5 20.00

Med lite uppfinningsrikedom kommer man långt. Det vet den folkkära artisten Siw "Siwan" Malmkvist. Som tonåring anmälde hon sig till en sångtävling enbart för att få se en modevisning som anordnades vid samma tillfälle. Men Siwan vann både tävlingen och riksfinalen - och blev stjärna. I år firar hon att det är 50 år sedan hon spelade in sin första skiva "Tweedle dee" - och medverkade i tv för första gången.

Därför visar SVT i kväll hyllningsprogrammet "50 år med Siwan". Där får tv-tittarna följa med på en resa genom hennes långa liv som artist via en nyinspelad intervju, arkivmaterial från SVT och privata foton. Tittarna får bland annat en inblick i turnéerna runt Sverige, samarbetet med namn som Lennart Hyland och Arne Domnérus, tv-showerna, de många skivinspelningarna och karriären i Tyskland på 1960-talet.

- Det var jättekonstigt att bli känd. I folkparkerna var det så mycket folk att man kände sig som drottningen. Jag var förvånad. Det var ju bara jag, säger Siw Malmkvist.

- Jag kunde inte vänja mig vid att folk behandlade mig som om jag vore något.

Under karriären har Siw Malmkvist hunnit spela in över 800 titlar. Men inte bara på svenska, utan även på engelska, tyska, norska, danska, finska, holländska, spanska, italienska och franska. Den tänkta lanseringen i USA och England gick det dock sämre med.

- Jag tror att det finns tusentals Siw i USA, så vad skulle jag kunna tillföra?

I programmet berättar Siw Malmkvist också om sitt privatliv. Om den musikaliska uppväxten med föräldrarna och syskonen, om skolgången och somrarna på koloni i Bjärnum. Men också om sina äktenskap och sina två barn. Hennes första barn, dottern Tove, föddes när hon var mitt uppe i karriären. Dottern fick därför ofta följa med mamma ut på jobb.

- Det var rätt jobbigt. Jag kan inte begripa hur jag klarade det, men det gick, säger Siw Malmkvist.

Siw Malmkvist har än i dag en högst levande karriär. 2004 medverkade hon i Melodifestivalen som en del av trion Hanson, Carson & Malmkvist med låten "C´est la vie". Hon turnerar också flitigt i Tyskland tillsammans med Wenche Myhre och Gite Henning, och är fortfarande en av de mest spelade artisterna där. Efter 50 år i rampljuset visar Siw Malmkvist inga tecken på att ha tröttnat. Tvärtom.

- Det är fortfarande roligt att stå på scen. (PM)

Mer läsning

Annons