Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång vecka 27

Annons
Live 8 lördag 2/7, SVT1 16.00 och 21.00, SVT2 18.15 och 00.00

Ett återförenat Pink Floyd, Coldplay, Stevie Wonder, REM, Jay-Z, Dido, Green Day, Razorlight och Snoop Dogg. Listan på de artister som ska uppträda på Live 8-konserterna är lång och överväldigande stjärnspäckad.

I maj slog Bob Geldof världen med häpnad genom att offentliggöra planerna på ett nytt välgörenhetsevenemang till förmån för de svältande i Afrika. I år är det 20 år sedan Live Aid arrangerades och hittills har han alltid sagt nej till förfrågningar om en repris.

- Jag kunde inte se hur något skulle kunna bli bättre än det var den där underbara dagen för 20 år sedan, sade han till BBC News.

Anledningen till att han ändrade sig var att situationen i Afrika inte har förändrats till det bättre. 50 000 människor dör varje dag på den afrikanska kontinenten som ett resultat av extrem fattigdom. Det skulle ta de politiker som i juli bevistar G8-mötet i Edinburgh "några ögonblick" att lösa situationen, menar Geldof. För att sätta press på politikerna har Live 8-evenemanget därför lagts på samma dag som G8-mötet. Själva konserterna är gratis och alla artister ställer upp utan kostnad.

Från början gick Bob Geldof och hans vapendragare Midge Ure, före detta sångare i Ultravox, ut och lovade publiken fem konserter den 2 juli. En i London, en i Philadelphia, en i Rom, en i Berlin och en i Paris. Men efter hand har evenemanget svällt ut till att också omfatta en konsert i Cornwall (med enbart afrikanska artister), en i Toronto i Kanada, en i Tokyo och en i Johannesburg i Sydafrika.

SVT rensade snabbt i sina tablåer för att kunna sända Live 8-galan för den svenska publiken. Mellan klockan fyra på eftermiddagen till tre på natten får tv-tittarna ta del av direktsändningarna från de olika konserterna. BBC som producerar sändningarna har valt ut godbitarna från evenemanget. I dagsläget är det dock svårt att veta om man får se Mariah Carey sjunga i London, Bon Jovi rocka i Philadelphia, Manu Chao framträda i Paris eller norska A-ha spela i Berlin. Bob Geldof själv tror inte att det någonsin kommer att gå att återupprepa Live 8.

- Du har de som var med på originalgalan, deras barn, deras barnbarn och deras barnbarnsbarn. De kommer aldrig någonsin att stå på samma scen igen, säger han.

Det är knappast någon risk att världen missar Live 8-evenemanget. Konserterna direktsänds i de flesta länder och hundratusentals människor har möjlighet att se konserterna på plats. Att intresset är stort bevisades av att biljetter dök upp till försäljning på Ebay som trissade upp priserna enormt. Sedan Bob Geldof gått ut och fördömt biljettförsäljningen till gratiskonserterna drogs dock erbjudandet tillbaka. (PM)

Mer läsning

Annons