Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång vecka 29

Annons
80-talsnatt SVT2 21.15

I fjol var det hårdrockarna som fick så de teg när SVT visade hårdrock natten lång. Året innan var det fokus på Elvis. I år har kanalen bestämt sig för att avhandla 80-talet under hela tolv timmar. Programledare är Jovan Radomir och bland godbitarna finns Depeche Modes konsertdokumentär "101", en livekonsert med Tina Turner från Rio de Janeiro och grudnlig videogenomgång av Madonnas hela 80-tal.

- Vi hade lite överläggningar innan vi bestämde oss men 80-talet blev ganska självklart trots allt. Det känns oerhört fräscht just nu. Många stora artister väljer att göra covers på gamla 80-talsklassiker och hela modet är ju tillbaka. Vi som var med då kommer att bli nostalgiska och de som inte var det får en liten inblick hur vi hade det, säger Jovan Radomir.

Trots alla livekonserter och dokumentärer är Jovan Radomir mest stolt över klippen från SVT:s egna arkiv. I tre månader har teamet bakom "80-talsnatt" grävt ordentligt i arkivet.

- Det är jätteroliga grejer. Vi kommer att visa upp klipp från när olika band har varit gäster och spelat live i våra program som till exempel U2 och The Jam. Det var ett jättejobb och väldigt svårt att välja bland alla godbitarna. Jag är även stolt över att vi visar Princefilmen "Purple rain" eftersom Prince stod för så mycket under 80-talet.

Både Elvis- och hårdrockssatsningen tidigare år var stora succéer och många satt faktiskt och tittade i tolv timmar i sträck. Riktigt lika stor och hängiven publik vågar Jovan Radomir inte hoppas på den här gången.

- Jag tror att folk snarare kommer att välja ut sina egna favoritgrejer. Hårdrockarna är ju till exempel så oerhört utsvultna på att deras musik visas på det här sättet att de bara suger in allt de kan tänkas få. Dessutom är de så lojala att de tittar bara för att det är hårdrock, trots att de kanske inte gillar bandet.

Teamet har även varit över till England och intervjuat 80-talsikoner som Howard Jones, Tears for Fears och producentteamet Stock, Aitken och Waterman, som låg bakom många av årtiondets största hits.

- Det är kul för både Howard Jones och Tears for Fears är i gång igen. Vi fick lyssna lite på Howard Jones nya skiva och det lät ungefärlikadant som på 80-talet.

Under natten kommer också 80-talets mode, prylar och teknik att avhandlas. Men tittarna får sig också en liten historielektion utanför subkulturernas värld.

- Vi kör en genomgång av viktiga politiska och historiska händelser. Det hände ju väldigt mycket under 80-talet, säger Jovan Radomir. (PM)

Mer läsning

Annons